Skład:

(przepis na ok. 10-12 sztuk)

ciasto nalesnikowe:

1 szklanka mąki orkiszowej

2 jajka

1/2 litra mleka

1 łyżka oliwy

szczypta soli

farsz:

3 łodygi selera naciowego

1 cebula

200 g ugotowanego ryżu (1 torebka)

garść mieszanki świeżych kiełków (np. lucerny, rzodkiewki)

natka pietruszki

kiść brokuł

ok. 250 g ugotowanej i zmielonej wołowiny

świeżo zmielony pieprz 

oliwa z oliwek

kilka kropli Tabasco

sól morska

sos czosnkowy:

1 mały jogurt grecki

1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

4 ząbki czosnku

sól morska i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Jajka mieszamy z mąką, mlekiem, oliwą i szczyptą soli. Całość miksujemy na gładką masę. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem. Naleśniki smażymy po 1,5 minuty z każdej strony. Usmażone naleśniki odkładamy do ostygnięcia.

2. Cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy zmielone mięso, kiełki, ryż i brokuły. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i Tabasco. 

3. Aby przygotować sos: jogurt naturalny łączymy z majonezem i wyciśniętym czosnkiem. Mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

4. Naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy. Podajemy z sosem czosnkowym.  

Komentarz: Tak przygotowane naleśniki możemy również podsmażyć na sklarowanym maśle. Mięso które dodałam do naleśników, gotowane było na potrzeby rosołu.