Skład:
(przepis na ok. 10-12 sztuk)
ciasto nalesnikowe:
1 szklanka mąki orkiszowej
2 jajka
1/2 litra mleka
1 łyżka oliwy
szczypta soli
farsz:
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
200 g ugotowanego ryżu (1 torebka)
garść mieszanki świeżych kiełków (np. lucerny, rzodkiewki)
natka pietruszki
kiść brokuł
ok. 250 g ugotowanej i zmielonej wołowiny
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
kilka kropli Tabasco
sól morska
sos czosnkowy:
1 mały jogurt grecki
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
4 ząbki czosnku
sól morska i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Jajka mieszamy z mąką, mlekiem, oliwą i szczyptą soli. Całość miksujemy na gładką masę. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem. Naleśniki smażymy po 1,5 minuty z każdej strony. Usmażone naleśniki odkładamy do ostygnięcia.
2. Cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy zmielone mięso, kiełki, ryż i brokuły. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i Tabasco.
3. Aby przygotować sos: jogurt naturalny łączymy z majonezem i wyciśniętym czosnkiem. Mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy. Podajemy z sosem czosnkowym.
Komentarz: Tak przygotowane naleśniki możemy również podsmażyć na sklarowanym maśle. Mięso które dodałam do naleśników, gotowane było na potrzeby rosołu.
Komentarze