Noworoczny poranek. Mocne promienie słońca budzą nasze zaspane buzie. Wychylam się przez okno by zobaczyć jak wygląda pierwszy dzień w tym roku. Błękitne niebo! A to dobrze wróży na cały rok. Całuję moje największe szczęścia w policzek i powolnym krokiem udaje się do kuchni. Szykuję coś dobrego, bo to największa radość mieć dla kogo wstawać i dzielić się szczęściem ukrytym w drobnych rzeczach.
Szczęśliwego Nowego Roku kochani! Mam nadzieję, że u Was też już jest słońce!
Przepis na krem z prażonych orzechów i białej czekolady
Skład:
100 g migdałów lub nerkowców
1 tabliczka dobrej białej czekolady
2 łyżki śmietanki 36%
2-3 czubate łyżki serka mascarpone
A oto jak to zrobić:
1. Migdały lub nerkowce prażymy na patelni. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Białą czekoladą roztapiamy z kąpieli wodnej ze śmietanką. Uprażone migdały miksujemy w blenderze na miazgę (z początku masa będzie gładka, aż stanie się płynna). Miazgę przekładamy do ostudzonej białej czekolady. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem podajemy z pieczywem i plastrami owoców.
Koktajl z mango
Skład:
1 dojrzałe mango
1 banan
2 gruszki
sok z wyciśniętych 2 pomarańczy
A oto jak to zrobić:
- Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę a miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy obrane gruszki, wyciśnięty sok z pomarańczy i banana. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze