*    *    *

 Naszym małym rytuałem wraz z nadejściem słonecznych dni są pikniki rowerowe. Najczęstszym miejscem jest pobliska orłowska plaża – a dokładniej, miejsce graniczące z psią plażą (w połowie drogi z Orłowa w kierunku Sopotu). W ciągu tygodnia można na niej spotkać dosłownie parę osób. Bliżej wakacji bywa coraz bardziej zaludniona, w większości przez miłośników psów. Kocham to miejsce, bo wciąż jest dziewicze, niezabudowane – takie, jak przed laty. Można przysiąść na kocu, wystawić twarz do słońca, popatrzeć w siną dal. Cieszyć się chwilą bez skrępowania, wiedząc że nie będzie trwała wiecznie. Dlatego dobrze mieć pod ręką coś dobrego, sprawdzonego. Przygotowanie dzisiejszej focacci wymaga jedynie wymieszania składników nieco wcześniej, najlepiej wieczorem przed planowanym piknikiem. Rano, następnego dnia powinniśmy się zmieścić w niecałe półgodziny, by móc delektować się własnym pieczywem. Można odkroić kawałek, wziąć do ręki, posmarować słonym masłem albo zanurzyć w pesto. 

Skład:

(przepis na formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm )

20 g świeżych drożdży

600 g mąki pszennej typu: 00 + 2-3 łyżki do podsypania

1 łyżka miodu

2 szklanki ciepłej wody (ok. 500 ml)

2 łyżeczki soli morskiej

6-8 łyżek oliwy extra virgine

1 główka czosnku

2-3 gałązki świeżego rozmarynu

2-3 łyżki oliwek, pokrojone w drobne plasterki (czarne lub zielone)

do posypania: sól gruboziarnista lub płatki soli

A oto jak to zrobić:

1. W szerokim naczyniu świeże drożdże zalewamy 1/3 szklanki ciepłej wody, dodajemy miód i mieszamy. Czekamy kilka minut, aż drożdże zaczną pracować, następnie dodajemy 1 łyżkę oliwy, mąkę, sól i pozostałą ciepłą wodę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto, będzie się przyklejać do dłoni – nie przejmujcie się, tak powinno być. Jeżeli nie uda nam się uformować z ciasta kuli, to dosypmy dodatkowe 1-2 łyżki mąki. Naczynie z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy na całą noc do lodówki (ok. 9-12 godzin).

2. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki i przekładamy do natłuszczonej żaroodpornej formy. Ciasto równomiernie rozkładamy palcami, skrapiając je pozostałą oliwą (patrz poniżej na zdjęciach). Na wierzch dodajemy pokrojone oliwki, rozmaryn i kawałki pieczonego czosnku*. Wierzch posypujemy płatkami soli. Formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach C i pieczemy przez ok. 25 minut. Przed wyjęciem focacci sprawdźmy suchym patyczkiem, czy środek nie jest surowy.

*  główkę czosnku umieszczamy w żaroodpornej kokilce, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C.

 

kosz – DUKA (poniżej znajdziecie kod, dzięki któremu można kupić go i inne kosze piknikowe taniej)

Przepis na pesto:

Skład:

ok. 25 g świeżych liści bazylii (możemy połączyć z liśćmi rukoli)

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki prażonych orzeszków pinii (opcjonalnie prażone orzechy włoskie)

duża garść tartego parmezanu (zamiast parmezanu możemy użyć grana padanopecorino lub innego twardego sera

ok. 80 ml oliwy extra virgine

sól morska

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem na jednolitą konsystencje (lub jeżeli lubimy, to pozostawiamy małe drobinki). Pesto poodajemy z focaccią. 

koszyk piknikowy (który sprawdzi się też na rowerze) – DUKA 

Jeśli chciałybyście zrobić zakupy w DUKA to mam dla Was kod dający rabat w wysokości 100 zł za wydane 300 zł. Kod KASIA100 działa na cały asortyment (zatem bez produktów marek zewnętrznych), uwzględniając nowości (z wykluczeniem kokonów). Kod nie łączy się z innymi promocjami, ale za to ilość użyć jest nielimitowana. Kod działa do 23 czerwca do godziny 9:00.