* * *
Naszym małym rytuałem wraz z nadejściem słonecznych dni są pikniki rowerowe. Najczęstszym miejscem jest pobliska orłowska plaża – a dokładniej, miejsce graniczące z psią plażą (w połowie drogi z Orłowa w kierunku Sopotu). W ciągu tygodnia można na niej spotkać dosłownie parę osób. Bliżej wakacji bywa coraz bardziej zaludniona, w większości przez miłośników psów. Kocham to miejsce, bo wciąż jest dziewicze, niezabudowane – takie, jak przed laty. Można przysiąść na kocu, wystawić twarz do słońca, popatrzeć w siną dal. Cieszyć się chwilą bez skrępowania, wiedząc że nie będzie trwała wiecznie. Dlatego dobrze mieć pod ręką coś dobrego, sprawdzonego. Przygotowanie dzisiejszej focacci wymaga jedynie wymieszania składników nieco wcześniej, najlepiej wieczorem przed planowanym piknikiem. Rano, następnego dnia powinniśmy się zmieścić w niecałe półgodziny, by móc delektować się własnym pieczywem. Można odkroić kawałek, wziąć do ręki, posmarować słonym masłem albo zanurzyć w pesto.
Skład:
(przepis na formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm )
20 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej typu: 00 + 2-3 łyżki do podsypania
1 łyżka miodu
2 szklanki ciepłej wody (ok. 500 ml)
2 łyżeczki soli morskiej
6-8 łyżek oliwy extra virgine
1 główka czosnku
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
2-3 łyżki oliwek, pokrojone w drobne plasterki (czarne lub zielone)
do posypania: sól gruboziarnista lub płatki soli
A oto jak to zrobić:
1. W szerokim naczyniu świeże drożdże zalewamy 1/3 szklanki ciepłej wody, dodajemy miód i mieszamy. Czekamy kilka minut, aż drożdże zaczną pracować, następnie dodajemy 1 łyżkę oliwy, mąkę, sól i pozostałą ciepłą wodę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto, będzie się przyklejać do dłoni – nie przejmujcie się, tak powinno być. Jeżeli nie uda nam się uformować z ciasta kuli, to dosypmy dodatkowe 1-2 łyżki mąki. Naczynie z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy na całą noc do lodówki (ok. 9-12 godzin).
2. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki i przekładamy do natłuszczonej żaroodpornej formy. Ciasto równomiernie rozkładamy palcami, skrapiając je pozostałą oliwą (patrz poniżej na zdjęciach). Na wierzch dodajemy pokrojone oliwki, rozmaryn i kawałki pieczonego czosnku*. Wierzch posypujemy płatkami soli. Formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach C i pieczemy przez ok. 25 minut. Przed wyjęciem focacci sprawdźmy suchym patyczkiem, czy środek nie jest surowy.
* główkę czosnku umieszczamy w żaroodpornej kokilce, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C.
kosz – DUKA (poniżej znajdziecie kod, dzięki któremu można kupić go i inne kosze piknikowe taniej)
Przepis na pesto:
Skład:
ok. 25 g świeżych liści bazylii (możemy połączyć z liśćmi rukoli)
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki prażonych orzeszków pinii (opcjonalnie prażone orzechy włoskie)
duża garść tartego parmezanu (zamiast parmezanu możemy użyć grana padano, pecorino lub innego twardego sera
ok. 80 ml oliwy extra virgine
sól morska
A oto jak to zrobić:
- Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem na jednolitą konsystencje (lub jeżeli lubimy, to pozostawiamy małe drobinki). Pesto poodajemy z focaccią.
koszyk piknikowy (który sprawdzi się też na rowerze) – DUKA
Jeśli chciałybyście zrobić zakupy w DUKA to mam dla Was kod dający rabat w wysokości 100 zł za wydane 300 zł. Kod KASIA100 działa na cały asortyment (zatem bez produktów marek zewnętrznych), uwzględniając nowości (z wykluczeniem kokonów). Kod nie łączy się z innymi promocjami, ale za to ilość użyć jest nielimitowana. Kod działa do 23 czerwca do godziny 9:00.
komentarzy 30
Ach te włoskie smaki…. nigdy się nie nudzą i zawsze smakują wybornie, ale to, ci my mamy od nich lepsze, to plaże…
Uściski Zosiu z podziękowaniami za kolejną inspirację i gdyńskie fotki.
dodany przez Ola (www.slowodoslowa.com) @ 8 czerwca 2022 o 16:28. #
Lepsze plaże? Chyba żartujesz? Pstrokacizna parawanów jest najgorsza, ale zadeptane wydmy również. Budki, handelki i kiczowate plażowe bary udające estetyką tropikalne wyspy – takiego natłoku kiczu i tandety jak na polskim wybrzeżu nie ma nad Bałtykiem nigdzie indziej.
dodany przez Anonim @ 8 czerwca 2022 o 19:18. #
Inną rzeczą są ludzie i ich zachowania, inną przyroda. Ta druga jest w Polsce wspaniała. Na szczęście jeszcze nie zabudowano polskiego wybrzeża na wzór hiszpański
dodany przez Anonim @ 9 czerwca 2022 o 12:40. #
Nic straconego – wszystko jest na najlepszej drodze do zniszczenia całkowitego resztek przyrody, krajobrazu i systemu ekologicznego. Hotel Gołębiewski w Rewalu, przekop Mierzeni Wiślanej, elektrownia atomowa w Lubiatowie w gminie Choczewo etc. O mniejszych inwestycjach które również niszczą przyrodę i środowisko nawet nie wspomnę, bo za mało miejsca na wyliczenie.
Przykładowo w Danii prawo budowlane, plan zabudowy nie dopuszcza w pasie nadmorskim budynków wyższych niż te już wybudowane – nie można wybudować budynku zasłaniającego widok na morze, a w Polsce robione jest to nagminnie, budowane są wieżowce nawet na wydmach.
dodany przez Anonim @ 10 czerwca 2022 o 00:16. #
Co do przekopu Mierzei Wiślanej twoja głupota jest przerażająca. Jeśli anonimie nie zauważyłeś to mamy całkiem blisko wroga który zrobi wszystko żeby nas zniszczyć. I twoje słowa to miód na jego serce.
dodany przez Dora @ 11 czerwca 2022 o 09:51. #
Ahahahhaa, Dora, tak, przekop Mierzei jak fosa nas obroni, hahaha :D
dodany przez Anonim @ 14 czerwca 2022 o 18:54. #
nie wszędzie tak jest, jak to opisujesz. Ciągle jeszcze zostało sporo pięknych miejsc.
dodany przez Ewelina @ 9 czerwca 2022 o 15:48. #
Ach, Zosiu droga! Znowu ulubione miejsce;-) Pamiętam moje kuchenne działania na tej pięknej plaży tzn. jajecznicę na mini patelence;-), tortille i oczywiście kawę. Wszystko smakuje świetnie w TAKICH okolicznościach przyrody!
Foccacię też przygotowuję, ale bez czosnku (muszę dodać;-))
Dziękuję Ci za inspiracje!
Pozdarwiam ciepło z zalanego deszczem południa PL,
Marta:-)
dodany przez Marta @ 8 czerwca 2022 o 17:41. #
Lubię czasem wypróbować coś z przepisów Zosi, szczególnie jak przygotowanie i proces robienia danego przepisu są naprawdę krótkie i nieskomplikowane. Od 2 lat robię wieniec pietruszkowy na Boże Narodzenie oraz babkę czekoladową z pomarańczami na Wielkanoc. Co mnie jednak trochę „razi” to coraz większą ilość wspolprac Zosi kompletnie niezwiązanych z kulinariami, a to sofa do salonu,a to buty, a to apaszki, ubrania czy nawet kremy do twarzy…Ale to moje zdanie,może ja jestem z innej epoki i się nie znam. Może po prostu jestem „wyczulona” na te wszystkie kody rabatowe;)
dodany przez Anonim @ 8 czerwca 2022 o 17:59. #
A co się dziwić ilością współprac, jakoś zarabiać trzeba na swoje życie, wszystko tak zdrożało, inflacja szaleje, stopy procentowe także, a życie chciałoby się mieć na jakimś poziomie i dlatego tak to wygląda…
dodany przez Kama @ 8 czerwca 2022 o 20:05. #
Wiadomo, ze współprace powodują utratę wiarygodności ale przecież to ich zarobek, bez tego nikt by nie publikował to przecież oczywiste
dodany przez Ewa @ 8 czerwca 2022 o 21:37. #
W kwestii wspolprac Zosi kompletnie niezwiązanych z kulinariami, masz rację – są nieumiejętne, a tym samym wrecz groteskowe. Nie dodaje to reklamom wiarygodności.
Blog jest komercyjny, a wpisy produkowane na potrzeby reklamodawcy. Wiec nie jest to lokowanie produktu, lecz naginanie przepisu do reklamy. Jak reklama noży to tatar, a jak kosz piknikowy i naczynie zaroodporne to liguryjskie pieczywo.
Reklamy kompletnie niezwiązane z kulinaryką są umieszczane dodatkowo w celach zarobkowych. Nie ma w tym nic złego.
dodany przez Anonim @ 10 czerwca 2022 o 13:10. #
W kwestii współprac Zosi kompletnie niezwiązanych z kulinariami, masz rację – są nieumiejętne, a tym samym wręcz groteskowe. Nie dodaje to reklamom wiarygodności.
Blog jest komercyjny, a wpisy produkowane na potrzeby reklamodawcy. Wiec nie jest to lokowanie produktu, lecz naginanie przepisu do reklamy. Jak reklama noży to tatar, a jak kosz piknikowy i naczynie zaroodporne to liguryjskie pieczywo.
Reklamy kompletnie niezwiązane z kulinaryką są umieszczane dodatkowo w celach zarobkowych. Nie ma w tym nic złego.
dodany przez Anonim @ 10 czerwca 2022 o 13:11. #
Wygląda bajecznie 😍
dodany przez Asia @ 8 czerwca 2022 o 21:33. #
Uwielbiam czytać wpisy Zofii. A jeszcze bardziej uwielbiam jej bloga. Z przepisów Zosi już kilka razy korzystałam, najlepsze i wielokrotnie powtarzane to makaron z krewetkami i pesto oraz łosoś w pomarańczowej marynacie. Pychotka. Jestem zachwycona naturalnością Zosi. Wspaniała kobieta.
dodany przez Anonim @ 8 czerwca 2022 o 22:00. #
Zosiu pięknie wyglądasz. Gdzie kupiłaś koszulę jeśli można wiedzieć?
dodany przez Ewelina @ 9 czerwca 2022 o 07:18. #
Zosiu, gdzie można kupić taką formę żaroodporną? Przepiękna :)
dodany przez Ula @ 9 czerwca 2022 o 07:37. #
Chasseur modern :)
dodany przez Sylwia @ 18 czerwca 2022 o 21:56. #
Skąd są te piękne czarne krzesła?
dodany przez Jolka @ 9 czerwca 2022 o 07:59. #
Wino chyba bezalkoholowe? Skoro wycieczka rowerowa…
dodany przez Marzena @ 9 czerwca 2022 o 10:17. #
Proponuję więcej przepisów z ryżu… wszak czasy zobowiązują
dodany przez magda @ 9 czerwca 2022 o 10:23. #
A może ze szczawiu i mirabelek?
dodany przez Anonim @ 11 czerwca 2022 o 09:12. #
Dzień dobry Od kiedy kod rabatowy będzie działać? sprobowalam zrobic zakupy i chyba cos jest nie tak.
dodany przez Olga @ 9 czerwca 2022 o 11:12. #
Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam
dodany przez Ewelina @ 9 czerwca 2022 o 15:50. #
Zosiu – na pewno spróbuję zrobić. Jesteś niezwykle inspirująca :) Dziękuję. Czy możesz napisać skąd ta żaroodporna forma. Pozdrawiam serdecznie :)
dodany przez Anna @ 9 czerwca 2022 o 17:38. #
przepraszam nie było tematu, przepraszam za poprzedni komentarz; proszę go wykasować o rozmarynie :)
dodany przez Karina @ 10 czerwca 2022 o 12:43. #
Fajny przepis i miły pomysł na piknik z winem, ale rower + wino to słaby pomysł. Alkohol na zdjęciu może być oczywiście tylko rekwizytem, rower też, ale warto wiedzieć, że mandaty za jazdę rowerem po alkoholu od 2022 trochę zwalają z nóg. A pomijając już to, ze względów samego bezpieczeństwa na drodze, lepiej takich zachowań nie promować:) Mam nadzieję, że ta uwaga nie zabrzmiała nieżyczliwie, nie miała taka być.
dodany przez brukselka @ 10 czerwca 2022 o 14:16. #
Kosz modny jak lodówka na alkohole w salonie.
Pozdrawiam.😎
dodany przez Anonymos @ 10 czerwca 2022 o 19:50. #
Genialna ta foccacia została pożarta w mgnieniu oka. Na pewno upiekę częście ,j super proste i wyjątkowo smaczne.
dodany przez Joanna @ 12 czerwca 2022 o 22:37. #
Zosiu czy moza zostawic ciasto do wyrosniecia w tempetarurze pokojowej? jesli tak, to na jak dlugo?
a jelsi lodowka jest konieczna, to jaka temperatura? moja ma tylko 2 i obawiam sie, ze to za zimno :/
podrawiam serdecznie i dziekuje za odpowiedz ;)
dodany przez Olga @ 5 sierpnia 2022 o 08:27. #