Skład:
(przepis dla 2 osób)
1 pierś z kurczaka (podwójna)
25 g startego sera parmezan
2 żółtka
garść świeżej roszponki (opcjonalnie: sałata, rukola)
sól i pieprz
ocet balsamiczny / oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:
1. Do średniej miseczki przelewamy żółtka i roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiego naczynia przesypujemy parmezan. Pierś z kurczaka kroimy w podłużne paski, zanurzamy w żółtkach, a następnie obtaczamy w parmezanie. Smażymy na rozgrzanej patelni z kroplą oliwy.
2. Smażonego kurczaka podajemy pod przykryciem świeżej roszponki. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
85 komentarzy
Strzał w dziesiątke! Właśnie miałam ochotę na pierś z kurczaka przygotowaną w mniej tradycyhny sposób ;) Nie mogę doczekać się obiadu ;)
dodany przez coconut @ 13 września 2011 o 09:32. #
suuuper dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad . Dziewczyny jesteście suuuuper tak trzymać !!!!!!!!!!!!!
dodany przez aga @ 13 września 2011 o 09:33. #
:) zrobie takie z kotletami sojowymi, ciekawe co wyjdzie:D
dodany przez VEGEMonia @ 13 września 2011 o 09:37. #
dla mnie idealne połączenie smaków :) napewno spróbuje!!!
dodany przez Iza @ 13 września 2011 o 09:41. #
ale wydaje mi sie że to zajmie wiecej czasu. min te 20min to przygotowanie potrwa
dodany przez Monika T. @ 13 września 2011 o 09:42. #
gratuluję Zosiu pasji:) też ją podzielam. Kurczak w parmezanie świetnie smakuje a jeszcze lepiej ryba, polecam.
stała czytelniczka:)
dodany przez wiola @ 13 września 2011 o 09:43. #
PYCHOTA……….. :]
dodany przez VERONIKA @ 13 września 2011 o 09:46. #
Polecam marynowanie filetów z kurczaka w maślance przez kilka godzin przed smażeniem. Dzięki temu są soczyste – rozpływają się w ustach. A pomysł z obtoczeniem w parmezenie z pewnością wypróbuję! Pozdrawiam serdecznie :-)
dodany przez Marcela @ 13 września 2011 o 09:48. #
HMMM TAKIE SAMO MIĘSO?:P
dodany przez sprzedam modne buty oxfordy! @ 13 września 2011 o 09:48. #
takie samo jak co?
dodany przez kik @ 13 września 2011 o 10:02. #
W sensie że samo mięso bez konkretnych dodatków;-)
dodany przez sprzedam modne buty oxfordy! @ 13 września 2011 o 10:44. #
trochę za duzo fot pustego tależa hehe ale świetny przepis:)
może sama wypróbuję:)
dodany przez nana999 @ 13 września 2011 o 09:51. #
pisze się talerz :D
dodany przez Monika @ 13 września 2011 o 12:49. #
Zosiu!
Pomysł wspaniały!
jednak moją ciekawość bardziej przykuły talerze….czy mogłabyś napisać nazwę producenta lub gdzie je zakupiłaś:)?
pozdrawiam!
n.
dodany przez Natalia @ 13 września 2011 o 09:52. #
takie talerze kupisz wszędzie :) ja je widziałam ostatnio w kauflandzie, w dziale z naczyniami :) takie serwisy obiadowo-deserowe są już praktycznie normą.
dodany przez marzena @ 13 września 2011 o 11:15. #
Tez mnie zainteresowały te talerze juz szukam drugi miesiąc czegoś fajnego i nigdzie nic ciekawego nie ma a te są rewelka a moze one są z ikei?hmm…
dodany przez Pszczolka @ 13 września 2011 o 17:24. #
no właśnie – krzywizna krzywizną, ja szukam czegoś bardziej takiego hmmm jak tu:)
a teraz to wszystko taki kwadrat jak od linijki:)
ja też już drugi miesiąc szukam czegoś wyjątkowego….;)
dodany przez Natalia @ 13 września 2011 o 18:52. #
Jak cos znajdę fajnego to napisze:-) ale musze do ikei podjechać bo wczoraj sprawdzalam na ich stronie,ze maja jakies takie podobne;-)
dodany przez Pszczolka @ 14 września 2011 o 06:23. #
a to dopiero szybki obiadek:)
dodany przez aga @ 13 września 2011 o 09:54. #
Zrobione w 10 minut i zjedzone w tyle samo hehe :P raczej nazwałabym to przystawką.
dodany przez swiat_szafiarki @ 13 września 2011 o 09:54. #
dla mnie też nie jest to obiad, ale jako dodatek z pewnością pyszny – muszę wypróbować :)
dodany przez kasiulkowy.blogspot.com @ 13 września 2011 o 12:47. #
to ja nie wiem ile wy zrecie?! pewnie kilo ziemniakow, calego kurczaka i pol kilo surowki. nic dziwnego, ze kobiety sa teraz jak slonie, opychaja sie jakby nie widzialy jedzenia. jak ktos je 5 malych posilkow dziennie to wlasnie taka porcja jest odpowiednia na obiad. troche rozumu kobiety.
dodany przez meg @ 13 września 2011 o 20:40. #
przecież wystarczy dodać np. frytki domowej roboty, albo ziemniaki zapiekane w piekarniku i masz pełen obiad. Trochę wyobraźni! Czego tu chcieć więcej?
Dla mnie przepis pycha i na pewno wypróbuję!
dodany przez Anonim @ 13 września 2011 o 13:38. #
Jedna z fajniejszych kulinarnych sesji zdjęciowych:)
Pomysł na szybki obiad też super-alternatywa dla błyskawicznego makaronu z serem:)
Pozdrawiam:)
dodany przez Agnieszka @ 13 września 2011 o 09:57. #
nice pics!
dodany przez India @ 13 września 2011 o 10:00. #
To bardzo ładnie wygląda na talerzu, ale nie jestem pewna czy można się tym najeść. Pozdrawiam!
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 13 września 2011 o 10:01. #
Smacznego :)
dodany przez Beauty Fascination @ 13 września 2011 o 10:04. #
podoba mi sie sposób podania :)
dodany przez isa_bella @ 13 września 2011 o 10:08. #
Mieszkam we Wloszech a tego nie znalam, mniam, mniam !!!!!!!!!!!!!!!!
dodany przez Iza @ 13 września 2011 o 10:12. #
Pyszne, na pewno zrobie!. Mam jednak pytanie, czy parmezan lepiej zeby byl tarty na tarce nie na bardzo drobno, czy moze lepszy jest taki kupowany w sklepie, ktory ma konsystencje prawie pylku taki jest drobniutki?
dodany przez hipnoza @ 13 września 2011 o 10:16. #
a jakie dodatki do tego? Nigdy nic nie ma o dodatkach a to także one satnowią o atrakcyjności potrawy!
dodany przez Stenia @ 13 września 2011 o 10:20. #
Lubię tu zaglądać, a potem udać się do kuchni i przygotować coś z Twoich propozycji.
Oby więcej pomysłów na błyskawiczne obiady, tego szukam :)
Powodzenia
dodany przez annamaria @ 13 września 2011 o 10:20. #
Muszę koniecznie wypróbować!!!;)
the-blondes-pancakes-of-fashion.blogspot.com
dodany przez Izabela @ 13 września 2011 o 10:22. #
ooo, dzięki Zosiu, odpadnie mi kombinowanie co jutro na obiad:)
dodany przez Marta @ 13 września 2011 o 10:34. #
Często robię i uwielbiam! :)
dodany przez Aleksandra @ 13 września 2011 o 10:41. #
Ja też jestem ciekawa jakiej firmy są talerze:)
dodany przez Beti @ 13 września 2011 o 10:43. #
Smacznego!!!
dodany przez Aga @ 13 września 2011 o 10:43. #
O nie, a ja jestem taka głodna! Muszę sobie założyć blokadę na tę stronę, gdy jestem w godzinach pracy;) Wygląda przepysznie! Pozdrawiam
dodany przez Basia @ 13 września 2011 o 10:44. #
Wow! Nie dość, że wygląda smacznie to jeszcze takie szybkie do zrobienia :)
B&B
dodany przez B&B @ 13 września 2011 o 10:45. #
Ooo… Jeszcze tak piersi nie smażyłam. Wygląda pysznie :)
dodany przez AMI @ 13 września 2011 o 10:48. #
kawalatko kurczaka i to ma byc obiad? rozumiem, ze to wasza dieta, bo wszyscy dopytywali o sekret tej szczuplej figury.. :P no to juz wiemy….. ja jestem wysoka i tez nosze rozmiar 34 i jem wszystko co chce :) juz niedlugo obiad, ciekawe co tym razem bedzie w naszej firmowej restauracji
dodany przez abc @ 13 września 2011 o 10:51. #
lol….
dodany przez x @ 13 września 2011 o 11:28. #
Zawsze mnie zachwyca wygląd Waszych obiadów:) ja nawet jeśli upichcę coś dobrego, to niestety nie wygląda to nigdy zachęcająco :(
dodany przez Stylioki @ 13 września 2011 o 10:53. #
Pyszności. Idealne na lunch w pracy.
Ale jak tak patrzę na te zdjęcia to przypomina mi się pierś kurczaka w panierce piwnej ojca mojej przyjaciółki.
Pychota! :)
dodany przez http://www.weheartwarsaw.blogspot.com @ 13 września 2011 o 10:54. #
Ale fajny przepis, super! Jesteś dla mnie Zosia najlepsza, podziwiam Twoją pasję i wciąż nowe pomysły. Poza tym Twoje kulinarne zdjęcia są piękne, takie wyrafinowane, kolorowe!
A tą pierś to chyba zrobię sobie na lunch, bo nabrałam ochoty na mięso na szybko!
W ogóle mam nadzieję, że wydasz jakąś książkę ze swoimi przepisami, także tymi prezentowanymi na blogu żeby nie trzeba było tutaj szukać!
dodany przez Venezia_22 @ 13 września 2011 o 10:55. #
mniam mniam! :D
dodany przez gusia @ 13 września 2011 o 11:03. #
PYSZNE! SUPER PRZEPIS
dodany przez sa @ 13 września 2011 o 11:04. #
A teraz pytanie do wszytskich czytelniczek :) Jakie przystawki byście do tego zaproponowały i jakie wino ? :)
dodany przez Monika @ 13 września 2011 o 11:19. #
dania z kurczaka- u mnie to już rytuał
dodany przez http://swiat-kuchni.blogspot.com/ @ 13 września 2011 o 11:19. #
Kurczak, parmezan i krótki czas przygotwania- świetna kombinacja!
dodany przez Medo @ 13 września 2011 o 11:48. #
pysznie jak zawsze,zapraszam do siebie :)
dodany przez Satine @ 13 września 2011 o 11:51. #
Nie bardzo rozumiem czym tu się zachwycać…Zachwalacie “talent kulinarny” Zosi, a każdy kto nie umie gotować podobne potrawy zrobi…więc gdzie tu talent?
dodany przez Gabi @ 13 września 2011 o 12:03. #
Rozumiem, że osoba z talentem kulinarnym ma podawać przepisy, których poziom trudności będzie bardzo wysoki i mało kto zrobi taką potrawę? Biedna (między innymi) Nigella i Jamie – nie posiadają ani odrobiny talentu wg Twojej jakże interesującej teorii, bo prawie każdy zrobi danie z ich książek kucharskich!
dodany przez Anonim @ 13 września 2011 o 13:35. #
A czy czytanie ze zrozumieniem boli? W twoim wypadku chyba bardzo…
dodany przez Gabi @ 13 września 2011 o 17:21. #
Mmm cudownie, ale chyba też zamienię to na rybkę. Uwielbiam takie sztućce. Pozdrawiam
dodany przez MoKa - http://www.cupofmoka.blogspot.com @ 13 września 2011 o 12:08. #
Apetycznie jak zawsze! Pozdrawiam
dodany przez http://bonfree.pl/drogerie/?r=22611731315825478 @ 13 września 2011 o 12:19. #
Prosto i smacznie :-) Pozdrawiam!
http://www.elppaenip.blogspot.com
dodany przez Monika @ 13 września 2011 o 12:24. #
brzmi i wygląda przepysznie
jak najszybciej pragnę ten przepis wypróbować bo wszystkie składniki uwielbiam więc połączenie może być wyłącznie genialne
już mi ślinka cieknie, ech połączenie parmezanu roszponki i octu balsamicznego, mniam mniam
dziękuję za kolejną inspirację
dodany przez Izabela @ 13 września 2011 o 12:45. #
zapowiada się smacznie i baaaaardzo prosto :) ja często przyrządzam pierś z kurczaka ale jeszcze jej nie posypałam parmezanem :P koniecznie wypróbuję :)
dodany przez anna mea @ 13 września 2011 o 13:02. #
Zocha jestes genialna, juz wiem co zrobie w sobote kiedy to jestem zmuszona gotowac, poniewaz na codzien nie gotuje (nie cierpieeee) za to wole jesc.
dodany przez Kasia @ 13 września 2011 o 13:10. #
Aaaaa dlaczego zoltka a nie jajka?
dodany przez Kasia @ 13 września 2011 o 13:12. #
Zosia, a ten ser się nie spali jak będziemy smażyć?
Wiem, że pierś szybko się robi, ale mimo wszystko mam obawy.
Jestem słabą kucharką, stąd me pytanie ;-)
dodany przez Agata @ 13 września 2011 o 13:17. #
mmmm, Zosia dam Ci prace ;> bedziesz mi codziennie gotowala:P co ty na to;)?
dodany przez love-makeup-fashion @ 13 września 2011 o 13:39. #
idealnie na moje podniebienie :)
dodany przez http://www.annabartosik.blogspot.com @ 13 września 2011 o 13:55. #
super, przydałoby sie wiecej takich szybkich studenckich przepisow
dodany przez m @ 13 września 2011 o 14:06. #
Cześć Zosiu ;)
Ja tak z innej beczki :)
Oglądając wszystkie zdjęcia na blogu :) mogę z całą pewnością stwierdzić, że są fantastyczne :)
Kasia juz wiele razy podkreślała, że tym cudownym fotografem jesteś ty :)
więc zwracam się do źródła :)
Zosiu, czym kierować się przy wyborze odpowiedniego aparatu (pikselami, zoomem) ?
Przeglądałam wiele stron poświęconych temu problemowi, ale wraz nie wiem nic na ten temat, co mogło by mi pomóc przy wyborze.
Mam nadzieję Zosiu, że mi coś doradzisz, podpowiesz :)
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź
Pozdrawiam :)
dodany przez Ilona @ 13 września 2011 o 14:23. #
a ja w pracy glodna…..
pozdawiam!
dodany przez marta @ 13 września 2011 o 14:26. #
Tak też dziś bedzie wyglądał mój obiad :)
Dziękuję – rozbawiła mnie sesja zdjęciowa
dodany przez ania @ 13 września 2011 o 14:45. #
apetycznie ;) na pewno spróbuję !
pozdróweczki ^^
dodany przez xdomika @ 13 września 2011 o 15:20. #
Wyszło pyszne! Zamiast sałaty zrobilam młody szpinak z pomidorkami, mozarella i sosem czosnkowo-musztardowo-cytrynowym. Yummy!
dodany przez Natee @ 13 września 2011 o 15:51. #
ale to już było.. ;)
dodany przez ELIZA @ 13 września 2011 o 16:16. #
z ziemniaczkami byłyby boskie <3
dodany przez Marta @ 13 września 2011 o 16:52. #
obiad w 10 minut<3 ideał, muszę wypróbować!
dodany przez escapologist @ 13 września 2011 o 19:21. #
Bardzo apetyczny przepis – na pewno wyprobuje. Zastanawiam sie tylko jaka jarzyna by do tego pasowala oraz z czym to zjesc – z ziemniaczkami, frytkami czy czyms innym?
Dziewczyny jesli macie jakies sugestie, to piszcie!
dodany przez Basia @ 13 września 2011 o 22:03. #
fajny, ale w zyci bym tym nie pojadła, moze do tego ziemniaki i jakas surowka, i oczyiscie deser na koniec:)
dodany przez aga @ 13 września 2011 o 22:41. #
Zosiunia! Bądź błogosławiona za ten przepis!
Natalia – mama dwójki dzieci
:-)
dodany przez Natalia @ 14 września 2011 o 06:35. #
Pyszne, szybkie i proste. Wczoraj popełniłam! ;)
dodany przez dalenne @ 14 września 2011 o 07:42. #
Ja uwielbiam ten blog i odwiedzam go bardzo często !!! Uwielbiam przede wszystkim stylizacje Kasi i gdy opisuje swoje życie :) I niesamowicie jej zazdroszczę !! Niestety za gotowanie się nie biorę bo to nie moja działka :)
Pozdrawiam i 3 mam kciuki !!!! :D
dodany przez Kasia @ 14 września 2011 o 12:08. #
pięknie podane.Porcja akurat żeby zapic ją białym winem i dopalic 5 papierosami ;) nie wiem czy to zrozumiecie…
dodany przez Martyna @ 14 września 2011 o 13:00. #
Zosiu piękne talerze czy mogłabyś napisać jakiej są firmy lub gdzie je zakupiłaś :)?
dodany przez Kasia @ 14 września 2011 o 13:10. #
Też jestem ciekawa jakiej firmy są talerze :)
dodany przez Paulina @ 14 września 2011 o 13:55. #
nie najadłabym się tym
dodany przez Mari @ 14 września 2011 o 18:40. #
super przepis pozdrawiam
dodany przez danuta @ 18 września 2011 o 19:27. #
czemu Twój kurczak tak ładnie wygląda? :/ niby taki prosty przepis, a mojej piersi z kurczaka daleko do Twojej :/
dodany przez vero @ 22 stycznia 2012 o 15:10. #
Ugotowałem dzisiaj to danie mojej żonie, 31 tydzień ciąży… smakowało:))) talerz już pusty…. pyszny obiad:) dzieciak też kopie z zadowolenia:-)
dodany przez Marek @ 12 lutego 2012 o 13:47. #