Na dzisiejszy obiad zapraszam prosto z mojego ogrodu. Świeże rzodkiewki, chrupiąca zielona fasolka szparagowa i pieczone mięso w całkiem dobrym sosie. Ktoś chętny?
Skład:
1 polędwiczka wieprzowa
ok. 2 łyżki suszonego majeranku
garść swieżego majeranku
ser kozi do smarowania
młode ziamniaki / zielona fasolka szparagowa / rzodkiewki / pomidory (opcjonalnie)
2 łyżki masła
marynata do mięsa:
ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka musztardy sarepskiej
szczypta soli i pieprzu
1 płaska łyżka octu winnego
A oto jak to zrobić:
1. Mięso dokładnie myjemy i wycieramy. Oprószamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Oliwę z oliwek, miód i musztardę mieszamy w dużym kubku (naczyniu), dodajemy pozostałą część suszonego majeranku i ocet winny. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (wskazówka: marynata powinna mieć gęstą formę, w smaku dość słodka, jeżeli nie mamy octu winnego to możemy dodać sok z cytryny). Gotową marynatą polewamy mięso i odkładamy na parę godzin do lodówki pod przykryciem.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na maśle zamarynowane mięso (podsmażamy z każdej strony maksymalnie 3 minuty całość). Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku o temp. 200 stopni C ( pieczemy od. 20 minut w zależności od ustawień piekarnika).
3. Upieczone mięso kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Ugotowane młode ziemniaki kroimy w plastry, nakładamy na talerz, następnie dodajemy zieloną fasolkę oraz plastry pokrojonej polędwiczki. Całość skrapiamy resztkami sosu miodowego (marynaty) i dodajemy serek kozi. Posypujemy świeżymi listkami majeranku.
38 komentarzy
To już mam pomysł na dzisiejszy obiad! wygląda przepysznie!
http://mamasaidbecool.blogspot.com/
dodany przez be cool @ 29 czerwca 2013 o 11:04. #
Ja chyba też! Uwielbiam nowalijki :) Zgłodniałam przez Ciebie Zosiu;) biorę się za gotowanie!
Pozdrawiam
dodany przez zabic-garsonke.blogspot.com @ 29 czerwca 2013 o 12:13. #
Ja działam jutro! :)
=================
http://www.mojakwestiagustu.pl
=================
dodany przez Anita @ 29 czerwca 2013 o 12:44. #
Ostatnimi czasy jem tylko białe mięso, więc zrobię podobnie, ale z kurczakiem- może nie będzie tak wykwintne jak z polędwiczką ale zapewne równie smaczne:P
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/2013/06/nogi-baletnicy.html
dodany przez AgnesBlog @ 29 czerwca 2013 o 13:32. #
Dodatki kojarzą mi się trochę z grillowaniem :)
http://www.catherinetheowner.pl
Business Lifestyle Blog
dodany przez Catherine @ 29 czerwca 2013 o 13:41. #
Wszystko byłoby pyszne za wyjątkiem koziego sera, którego nie znoszę ;)
dodany przez http://truskawkowyjogurt.blogspot.com @ 29 czerwca 2013 o 11:18. #
To dokładnie tak jak ja ;) od samego zapachu koziego sera odechciewa mi się jeść …
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 29 czerwca 2013 o 14:52. #
Zosiu, dziś planujemy gotowanie na powietrzu, wiec na pewno skorzystamy!
http://www.mammamija.pl
dodany przez MAMMAMIJA BLOG @ 29 czerwca 2013 o 11:28. #
Wizualnie wyglada to bardzo smacznie i ladnie, ale jestem wegetarianka i to nie dla mnie ;p Jednak podkradne i zrobie mojemu facetowi, mysle, ze nie bedzie mial nic przeciwko ;p
W wolnej chwili zapraszam do mnie!
dodany przez Ewa @ 29 czerwca 2013 o 11:30. #
Wygląda super :) Jedzonko na świeżym powietrzu ooo tak :)
Pozdrawiam
dodany przez EmiFashion.pl @ 29 czerwca 2013 o 11:30. #
Cudownie lekko i wiosennie (właściwie letnio :)
http://www.catherinetheowner.pl
Business Lifestyle Blog
dodany przez Catherine @ 29 czerwca 2013 o 11:36. #
OMG that looks so tasty!!!!!!!!!!!!!!!
http://realizzy.blogspot.co.uk/
xxx
dodany przez Eliza M @ 29 czerwca 2013 o 12:15. #
Witam:)
I już wiem co mój kochany małżonek zrobi dziś na obiadek! Dzięki! Buziaki z Brunszwiku- Anna:)
dodany przez http://anna77mich.blogspot.de/ @ 29 czerwca 2013 o 12:20. #
Such a yummy summerfood! Unfortunately here in Bavaria we need rather hot soups because it has only abot 7° C outside …
xx from Bavaria, Rena
http://www.dressedwithsoul.blogspot.de
dodany przez Rena @ 29 czerwca 2013 o 12:44. #
Ja chętna ale kto mi zrobi taki obiadek?
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
dodany przez http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 29 czerwca 2013 o 13:40. #
Przepysznie! U mnie przepis na sałatkę z kurczakiem, ananasem i słodko-pikantnym sosem chili :)
Pozdrawiam!
http://www.la-essentia.blogspot.com
dodany przez La Essentia @ 29 czerwca 2013 o 13:51. #
Świetne przepisy, Zosiu, szkoda, że wegetarianie znów nie mogę skorzystać. :( PS. Prześliczna sukienka!
dodany przez Dominika @ 29 czerwca 2013 o 13:51. #
Ciekawy przepis, ale fasolka szparagowa w czerwcu? Widać, że nigdy nie miałaś własnego ogródka:)
dodany przez basia @ 29 czerwca 2013 o 14:11. #
Mniam mniam, wygląda przepysznie, jurto niedziela na pewno zrobię.
dodany przez Anna @ 29 czerwca 2013 o 14:13. #
Końcówki od rzodkiewek i fasolek powinno się odkroić – chyba że miał być to “artyzm” … Mało praktyczny w każdym razie
dodany przez czytelniczka @ 29 czerwca 2013 o 14:29. #
o super danie na pewno mojej rodzinie zasmakuje. zrobię to jutro na obiad
pozdrawiam cieplutko :)
dodany przez Bożena @ 29 czerwca 2013 o 15:30. #
tak letnio się zrobiło ;] co jak co, ale młode potatosy można jeść bez końca… pozdrawiam.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
dodany przez gość @ 29 czerwca 2013 o 16:05. #
Ale to musi być pyszne i jak pięknie podane :)
dodany przez Yvette @ 29 czerwca 2013 o 16:08. #
Zosiu, z jakiego sklepu pochodzi twoja sukienka? Wyglądasz w niej cudnie!
dodany przez Paula @ 29 czerwca 2013 o 16:15. #
Wyglada przepysznie, napewno wyprobuje
Kisses
Aga
How to look good being sick?
Follow me at bloglovin
http://www.agasuitcase.com
dodany przez aga's suitcase @ 29 czerwca 2013 o 16:36. #
La patataaaaaaaa!
dodany przez PMC @ 29 czerwca 2013 o 16:47. #
Ale to pięknie i apetycznie wygląda. Muszę tego spróbować koniecznie! :)
http://dropofmusic.blogspot.com
dodany przez drop @ 29 czerwca 2013 o 17:57. #
TEN post pojawił się już z 2 tygodnie temu na blogu ZOSI , nudnie trochę .
dodany przez ff @ 29 czerwca 2013 o 19:05. #
Wykonałam. Podoba mi się smak. Zabawne jest tylko to, że jeszcze nigdy nie udało mi sie wlać nie “płaskiej łyżki octu winnego”, czubata mi sie nie udaje. ;)
dodany przez AGA @ 29 czerwca 2013 o 23:07. #
mniam!
dodany przez Ewa @ 30 czerwca 2013 o 10:01. #
mmm! wygląda pysznie !!
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 30 czerwca 2013 o 18:45. #
Zosiu czy moglabys podawać na ile porcji wystarcza Twój przepis ? Pozdrawiam serdecznie ;*
dodany przez Annn @ 30 czerwca 2013 o 19:19. #
Wygląda pyszne, przepis też raczej prosty. Chyba spróbuję :-)
dodany przez Magdalena @ 30 czerwca 2013 o 20:08. #
świetne to wygląda! idealny obiad na letnie upały :)
http://crazy-about-heels.blogspot.com/
dodany przez http://crazy-about-heels.blogspot.com @ 1 lipca 2013 o 09:55. #
Mmm wygląda pysznie :)
dodany przez Angelika @ 1 lipca 2013 o 10:00. #
Wygląda smacznie i zdrowo :D Zazdroszczę Ci talentu kulinarnego i estetyki w przygotowywaniu potraw :D
dodany przez Olfaktoria @ 1 lipca 2013 o 12:27. #
bardzo fajnie, dużo pomysłów do zainspirowania :D
dodany przez Kinga, Julia @ 1 lipca 2013 o 17:25. #
Zosiu, ożeniłabym się z tobą żebyś mi gotowała :)
dodany przez elfsstilettos @ 8 lipca 2013 o 21:29. #