Skład:
podudzia z kurczaka (6-8 sztuk)
sól morska
250 g jogurtu greckiego
pesto:
garść świeżych listków bazylii
ok. 100 g startego parmezanu (może być dowolny żółty ser)
garść prażonych orzechów włoskich (mogą być prażone migdały, pestki z dyni, słonecznika, pinii)
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
A oto jak to zrobić:
1. Podudzia kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i solimy. Wszystkie składniki na pesto miksujemy na gładką masę (ilość oliwy dodajemy wg własnego uznania, ok. 2-3 łyżki). Gotowe pesto mieszamy z jogurtem greckim i przelewamy do większego naczynia. Dodajemy podudzia kurczaka i mieszamy, tak by całość była zanurzona w jogurtowym sosie. Odstawiamy pod przykryciem na min. 1 godzinę w chłodne miejsce.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 30 minut. Podajemy na gorąco. Jeżeli pozostało nam trochę pesto, możemy dodać do pieczonych ziemniaków lub sałaty.
Komentarz: Przepis jest modyfikacją receptury Sarah Carey (Pesto – Yogurt Chicken).
Komentarze