Świetne danie, które tak naprawdę można zrobić na swój ulubiony sposób, wykorzystując rozmaite przyprawy i warzywa. Na zieloną fasolkę szparagową jeszcze poczekam, a zatem wybieram brokuły. Żeby nadać im odrobiny wyrazu, posypuję prażonymi płatkami migdałowymi i skrapiam oliwą z oliwek.
Skład:
2-3 dzwonka łososia
garść rozmarynu
brokuły
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
250 g jogurtu greckiego
1/2 łyżki skórki z cytryny
1/2 łyżki soku z cytryny
kilka listków świeżej mięty
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
prażone płatki z migdałów
kiełki lucerny
A oto jak to zrobić:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni C. Do dużego garnka wody z solą, wkładamy brokuły i gotujemy przez 10-12 minut.
2. Dzwonka z łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą, rozdrobnionym czosnkiem. Posypujemy rozmarynem i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż łosoś będzie gotowy.
3. Jogurt grecki przelewamy do małego naczynia, dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropel cytryny, rozcieramy świeżą miętę. Doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Brokuły odcedzamy w durszlaku i nakładamy na talerz posypując prażonymi płatkami migdałowymi. Dodajemy ładny plaster upieczonego łososia, trochę sosu i ozdabiamy różnymi kiełkami (na zdjęciu: kiełki lucerny).
Jogurt grecki przelewamy do małego naczynia, dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropel cytryny
rozcieramy świeżą miętę
doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek
Upieczone dzwonka łososia nakładamy na talerz, dodajemy trochę sosu i ozdabiamy różnymi kiełkami
Ugotowane brokuły posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi
Na więcej przepisów zapraszam na www.makecookingeasier.pl
Komentarze