Świetne danie, które tak naprawdę można zrobić na swój ulubiony sposób, wykorzystując rozmaite przyprawy i warzywa. Na zieloną fasolkę szparagową jeszcze poczekam, a zatem wybieram brokuły. Żeby nadać im odrobiny wyrazu, posypuję prażonymi płatkami migdałowymi i skrapiam oliwą z oliwek.
Skład:
2-3 dzwonka łososia
garść rozmarynu
brokuły
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
250 g jogurtu greckiego
1/2 łyżki skórki z cytryny
1/2 łyżki soku z cytryny
kilka listków świeżej mięty
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
prażone płatki z migdałów
kiełki lucerny
A oto jak to zrobić:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni C. Do dużego garnka wody z solą, wkładamy brokuły i gotujemy przez 10-12 minut.
2. Dzwonka z łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą, rozdrobnionym czosnkiem. Posypujemy rozmarynem i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż łosoś będzie gotowy.
3. Jogurt grecki przelewamy do małego naczynia, dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropel cytryny, rozcieramy świeżą miętę. Doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Brokuły odcedzamy w durszlaku i nakładamy na talerz posypując prażonymi płatkami migdałowymi. Dodajemy ładny plaster upieczonego łososia, trochę sosu i ozdabiamy różnymi kiełkami (na zdjęciu: kiełki lucerny).
Jogurt grecki przelewamy do małego naczynia, dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropel cytryny
rozcieramy świeżą miętę
doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek
Upieczone dzwonka łososia nakładamy na talerz, dodajemy trochę sosu i ozdabiamy różnymi kiełkami
Ugotowane brokuły posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi
Na więcej przepisów zapraszam na www.makecookingeasier.pl
69 komentarzy
Swietny pomysl, Zosiu! Uwielbiam Łososia!
Tymaczasem zabieram sie do ciasta z Guinnessem :) – Swietujemy tu ( w Dublinie) dzien Swietego Patryka, wiec obiecalam ze guinnessowe ciacho sie pojawi :)
dodany przez Mag @ 17 marca 2012 o 12:52. #
Brokułu i łosoś malina jedzenie
mniam mniam
dodany przez NAJSZYBSZY INTERNET W POLSCE ZA 1ZŁ @ 17 marca 2012 o 15:49. #
pozdrowienia z corku :)
dodany przez izia @ 17 marca 2012 o 16:41. #
Łooo boziu jaki rarytas <3
dodany przez http://www.annabartosik.blogspot.com @ 17 marca 2012 o 18:43. #
Ja tez dzis dzis swietuje Dzien Sw Patryka, ale przy czerwonym winie :-) U mnie dzis mieta pojawi sie w deserze :) Przepis juz jutro.
dodany przez http://stylishisland.blogspot.com/ @ 17 marca 2012 o 19:00. #
Zosiu super przepis ;) Wszystkiego dobrego, zdrowia dla dzidziusia ;)
dodany przez Marta @ 17 marca 2012 o 12:52. #
ostatnio tak się złożyło, że jadłam bardzo dużo łososia i muszę przyznać, że to niesamowite na ile sposobów można go zrobić. ten też wygląda bardzo smakowicie!
dodany przez asia bloguje o prezentach @ 17 marca 2012 o 12:54. #
Wyjątkowo jakoś podziękuję tym razem :-) Nie moje smaki… Ale wygląda pysznie, bardzo estetycznie jak zwykle a to lubię :-)
dodany przez http://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 17 marca 2012 o 12:55. #
Kasiu i Zosiu, ja już zagłosowałam:) Dziewczyny pomóżmy i podziękujmy za tę prace która autorki wkladaja w strone!
http://www.sophisti.pl/warsaw_fashion_street/modne_kreacje/blog-modowy/
dodany przez Gosia @ 17 marca 2012 o 12:56. #
Pysznie:)
Po treningu pewnie też przygotujemy cos podobnego:)
dodany przez Aktywne kobiety @ 17 marca 2012 o 13:00. #
taie danie to ja rozumiem! :)
dodany przez fotograf gdańsk @ 17 marca 2012 o 13:07. #
jeej, żebym tylko ja umiała to zrobić *_* i nie spalić jedzenia, garnków, kuchnik, siebie, domu ;d
dodany przez Karolina @ 17 marca 2012 o 13:10. #
hahahaha u mnie też występuje takie ryzyko
dodany przez http://simplelove-fashion.blogspot.com/ @ 17 marca 2012 o 14:09. #
A ja takie brokuły polewam oliwą z octem winny, czosnkiem, pieprzem i solą i do tego płatki migdałów. zadziwiający smak. inaczej brokuła już nie robię :)
dodany przez sawisia7 @ 17 marca 2012 o 13:12. #
Kasiu :) bardzo chciałabym zobaczyć post Twojej codzienniej diety, szczególnie że zbliża się wielkimi krokami wiosna, wiec myślę że każda kobieta będzie bardzo zadowolona z postu poświęconemu takiemu tematowi :)
dodany przez karolina @ 17 marca 2012 o 13:26. #
Popieram:) chętnie się dowiem:)ale także jestem ciekawa jak u Ciebie ze sportem? jaki trening preferujesz, ile czasu poświęcasz w tygodniu;)?
dodany przez P @ 19 marca 2012 o 00:37. #
Świetny przepis. I to będzie moja inspiracja na dzisiejszy obiad :) Dziękuję i pozdrawiam.
dodany przez Gosha @ 17 marca 2012 o 13:35. #
Uwielbiam łososia najlepszy jest pieczony w prosciutto :)
dodany przez Ewelina @ 17 marca 2012 o 13:37. #
KLASYKA :) już wiem co robię dzisiaj na obiad i nawet nie muszę iść do sklepu!!
dodany przez Monika @ 17 marca 2012 o 13:38. #
Uwielbiam łososia! A miętowy sos może dodać mu oryginalnego smaku :)
dodany przez http://lady-in-high-heels.blogspot.com @ 17 marca 2012 o 13:42. #
Nydelig!!!Jakby powiedzial Norweg. Mieszkam w Norwegii wiec swiezego i pysznego lososia Ci tutaj dostatek. Na pewno wyprobuje ten przepis. Zapraszam Zosiu do siebie jesli masz ochote upichcic cos z owocow morza. Pozdrawiam
dodany przez Edyta @ 17 marca 2012 o 13:58. #
Zosia chyba na razie nie za bardzo moze jesc owoce morza…
dodany przez Mag @ 17 marca 2012 o 14:34. #
wygląda smakowicie ;)
dodany przez http://mintchocolatte.blogspot.com/ @ 17 marca 2012 o 14:00. #
najlepsza rybka ,z kiełkami muszę spróbować
dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=23531682 @ 17 marca 2012 o 14:06. #
Wyglada pysznie! Uwielbiam lososia:)
dodany przez Diamacra @ 17 marca 2012 o 14:18. #
uwielbiam szpinak ; ))
dodany przez kamila @ 17 marca 2012 o 14:24. #
Super aczkolwiek nie przepadam za sosami cytrynowymi:) pozdr
dodany przez www.volackova.blogspot.com @ 17 marca 2012 o 14:37. #
Pycha! Aż nabrałam ochoty na rybę.
dodany przez Agata @ 17 marca 2012 o 14:50. #
Wygląda ciekawie!! ;)
Zapraszam na pierwsze rozdanie na moim blogu! Do wygrania piękny pierścionek i naszyjnik ogryzek jabłuszka! :) http://enamourr.blogspot.com/
dodany przez http://enamourr.blogspot.com/ @ 17 marca 2012 o 15:06. #
Ach Zosiu jesteś geniuszem!! Kolejny wyśmienity pomysł :) Wypróbowałam już chyba wszystkie Twoje propozycje na desery, ale tą rybkę zrobię na pewno :) Dziękuję za cudowne pomysły :) Mam nadzieję, że po urodzeniu maluszka znajdziesz dla nas choć trochę czasu i nadal będziesz nas inspirować ! :) Pozdrawiam Cię serdecznie!
dodany przez M. @ 17 marca 2012 o 15:20. #
ALE TO APETYCZNIE WYGLĄDA!!
ZAPRASZAM DO MNIE. ;-)
dodany przez Karolina @ 17 marca 2012 o 15:45. #
Zosiu prosze powiedz mi skąd masz kiełki bez tych łupinek po nasionkach
dodany przez Ania @ 17 marca 2012 o 15:47. #
Pycha. Na pewno zrobię go.Widzę, że łosoś w MODZIE bo ja robiłam placki z nim , zapraszam na skosztowanie
http://djorsfashion.blogspot.com/2012/03/placki-z-chrzanem-i-osiem.html
dodany przez djors @ 17 marca 2012 o 16:12. #
Ale narobiłaś mi ochoty na rybę :) Wygląda baaardzo smakowicie. Muszę pomyśleć o tym na jutrzejszy obiad.
dodany przez torbyborby @ 17 marca 2012 o 17:02. #
mniam ! fajnie jakbyście pisały o kaloriach w tych waszych przepisach ;]
dodany przez karolina @ 17 marca 2012 o 18:20. #
Pycha ;) Napewno wypróbuje ten przepis ;)
Pozdrawiam ;)
dodany przez nadia @ 17 marca 2012 o 19:06. #
Wygląda apetycznie! *-* Może jutro coś takiego zrobię! :)
ps zapraszam no mojego bloga :)
dodany przez Zu @ 17 marca 2012 o 19:10. #
zapraszam- modne ubrania i kultowa torebka taniooo! :)
B.
dodany przez jaga @ 17 marca 2012 o 19:12. #
mmmm….pycha ! i mam wyrzuty sumienia, że właśnie robię hot-dogi.
Pozdrawiam Kasiu :)
dodany przez P @ 17 marca 2012 o 19:13. #
Zosię też oczywiście pozdrawiam:)
dodany przez P @ 17 marca 2012 o 19:14. #
APETYCZNE !
dodany przez Justa @ 17 marca 2012 o 20:00. #
mniam….
dodany przez giome @ 17 marca 2012 o 20:19. #
pozdrowienia Zosiu!pieknie wyglada i pewnie pieknie smakuje:)
dodany przez kasia @ 17 marca 2012 o 20:37. #
Mniam :) uwielbiam łososia i brokuły, więc przepis dla mnie idealny :) dzięki :)
dodany przez dressyourdream.wordpress.com @ 17 marca 2012 o 20:51. #
Pyszne. Próbowałam już raz to robić:)
dodany przez sylwia @ 17 marca 2012 o 21:02. #
Pysznie, zdrowo, na pewno wypróbuję :)
BTW Stary nagłówek bardziej mi się podobał.
dodany przez modaitakietam @ 17 marca 2012 o 21:32. #
Zosiu super przepis i wygląda jak zawsze bardzo apetycznie;) Wszystkiego dobrego, zdrowia dla dzidziusia ;)
dodany przez domowe sposoby hemoroidy @ 17 marca 2012 o 21:51. #
Ale pychotka!
Kisses
Aga
dodany przez Aga's suitcase @ 17 marca 2012 o 22:22. #
Nie przepadam za ryba z sosem cytrynowym ale ta wyglada pysznie!
dodany przez http://sofiasmum.blogspot.com/ @ 17 marca 2012 o 23:08. #
cześć Dziewczyny,
mam do Was pytanie, gdzie kupujecie naczynia z serii Sweet Home? Są prześliczne w stylu country kitchen :)
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia
dodany przez Joanna @ 17 marca 2012 o 23:18. #
hej, ja je widziałam kilka lat temu w home & you , nie wiem czy tam są jeszcze
dodany przez Hania @ 18 marca 2012 o 18:52. #
piękne zdjęcia
dodany przez katarzyna @ 17 marca 2012 o 23:19. #
Świetnie wygląda:-) Z pewnością spróbuję. Dzięki za szczegółowy przepis.
dodany przez Ania @ 17 marca 2012 o 23:41. #
jeśli chodzi o nowy wygląd strony to jest ok ale przyznam szczerze że zdjęcie na bannerze nie bardzo mi się podoba. Pozdrawiam
dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 18 marca 2012 o 09:12. #
Wygląda bosko, choć odstrasza mnie ta mięta… ale uwielbiam łososia i sama go często przyrządzam. Od kiedy mieszkam w Trójmieście zobaczyłam jakie sklepy z rybami mogą byc fantastyczne!
dodany przez http://www.fashionable.com.pl/ @ 18 marca 2012 o 11:32. #
PYCHA!:)
dodany przez Catherine @ 18 marca 2012 o 13:39. #
It looks very nice, beautiful photos, bomb recipe
dodany przez kate @ 18 marca 2012 o 15:03. #
Świetne połączenie smaków! Łosoś musi być super:)
dodany przez Aga @ 19 marca 2012 o 07:53. #
Ja mam pytanko – z jakiej firmy są te boskie talerze???
dodany przez Ania @ 19 marca 2012 o 10:59. #
Wygląda apetycznie, nawet dla takich rybnych ignorantów jak my!
dodany przez http://ekoeksperyment.pl @ 19 marca 2012 o 20:11. #
mmm aż ślinka cieknie :)
dodany przez Natalia @ 20 marca 2012 o 12:36. #
przepis swietny, losos pyszny no i wszystko w pol godziny! wow! polecam
dodany przez ola @ 21 marca 2012 o 08:44. #
Ślicznie i apetycznie! Do tego zdrowo. Ideał!
dodany przez ferno @ 21 marca 2012 o 10:46. #
Pysznie się reprezentuje:)
dodany przez co by tu zjeść @ 21 marca 2012 o 12:12. #
Fuu… :P Ja sam ryb akurat nie lubię, ale mój partner jest przepisem zachwycony. :)
dodany przez Marcel K. @ 21 marca 2012 o 16:49. #
Twoj blog jest beznadziejny
dodany przez Anonim @ 22 marca 2012 o 16:01. #
I nie wersja dietetyczna czytaj więcej niż 50 kalorii.
dodany przez aPOloniusz @ 27 marca 2012 o 19:37. #
Przepisy bardzo fajne, ale trudno jest je znaleźć. Myślę, że dużym ułatwieniem byłaby wyszukiwarka przepisów.
dodany przez Karolina @ 29 marca 2012 o 10:05. #
:) świetny przepis!! Juz 2 raz gości na naszym stole:) przekonałaś mojego męża do łososia!
dodany przez Ewa @ 6 kwietnia 2012 o 15:04. #