Skład:
(przepis na 3-4 osoby)
ciasto:
400 g mąki pszennej + garść do zagniatania
1 jajko
ok. 120 ml wody mineralnej (lekko gazowanej)
szczypta soli
farsz:
1 opakowanie świeżego bobu (ok. 500 g)
1 łyżka świeżo zmielonego pieprz
sól morska do smaku
do podania: 100 g masła
2 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy wodę mineralną. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Zgniatamy, aż będzie gładkie (możemy użyć haka w mikserze).
2. Świeży bób gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą. Odcedzamy i obieramy ze skórki. Miksujemy za pomocą widelca na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem (możemy skropić oliwą). Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty i wycinamy koła. Jak nie mamy wykrawaczki to użyjmy szklanki. Na środek kładziemy farsz z bobu i zlepiamy boki. Gotowe pierogi wrzucamy do jak największej ilości gotującej się wody. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pierogi podajemy gorące z roztopionym masłem z czosnkiem i garścią świeżego koperku.
Komentarz: Dla mięsożerców polecam wersję z podsmażonym boczkiem. Rewelacyjnie smakują również posypane świeżo tartym parmezanem.
Komentarze