Ingredients:
(baking tray of your liking, e. g. cake tin with a diameter of 26-29 cm)
180 g of flour
3 eggs
2 tablespoons of milk
100 g of brown sugar (I used xylitol)
2 bars of white chocolate
60 g of coconut flakes
1 vanilla bean (optional)
100 g of butter
2 large ripe bananas + 1 banana for decoration
1 teaspoon of baking powder
Skład:
(dowolna forma, np. tortownica o średnicy 26-29 cm)
180 g mąki
3 jajka
2 łyżki mleka
100 g brązowego cukru ( ja zamieniłam na ksylitol)
2 tabliczki białej czekolady
60 g wiórków kokosowych
1 laska wanilii (opcjonalnie)
100 g masła
2 duże, dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Directions:
- Melt white chocolate and milk in a small stewpan. Add butter and stir the ingredients until evenly blended. Set them aside. Add eggs, sugar (if we want to add vanilla seeds then it is the right moment, we can mix them with sugar or xylitol), coconut flakes, crushed bananas, and sifted flour with baking powder. Blend everything evenly and pour into a greased (or lined with a parchment paper) baking tray. Place a banana that is cut in half on the top.
- Bake the pie in the oven preheated to 160ºC for 45-50 minutes. It tastes best when served hot with a ball of vanilla ice-cream or served on the next day – cooled from the fridge.
A oto jak to zrobić:
- Białą czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia. Dodajemy jajka, cukier (jeżeli chcemy dodać ziarenka wanilii, to tu jest odpowiedni moment, możemy je zmieszać z cukrem lub ksylitolem), wiórki kokosowe, rozgniecione banany i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę dokładnie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem) formy do pieczenia. Na wierzchu kładziemy banana przekrojonego na pół.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 45-50 minut. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na drugi dzień – schłodzone z lodówki.
34 komentarze
Wyglada smacznie i prosto do zrobienia :)
dodany przez Anna @ 28 stycznia 2017 o 13:24. #
Lecę wypróbować !! Wygląda przepysznie!!
Jak na razie wszystko z Twojego przepisu wychodzi idealnie <3
Pozdrawiam serdecznie,
Marta
P.S. Zapraszam też do siebie :)
http://travel-fashion-lifestyle.blogspot.com/
dodany przez Marta @ 28 stycznia 2017 o 13:24. #
Boska świnia. Skąd?
dodany przez Aska @ 28 stycznia 2017 o 13:38. #
Ikea
dodany przez emlia @ 28 stycznia 2017 o 19:31. #
Wygląda przepysznie ?
Jakiś czas temu piekłam chleb bananowy i wyszedł super! Z chęcią wypróbuję Twój przepis ?
Pozdrowienia!
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
☕
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 28 stycznia 2017 o 14:23. #
Zosiu, czy taka ilość czekolady jest konieczna? Czy można użyć mniej albo czymś ją zastąpić?
dodany przez Marta @ 28 stycznia 2017 o 14:29. #
Może lepiej użyć ciemnej, bo biała jest bardzo niezdrowa
dodany przez pyra @ 30 stycznia 2017 o 13:05. #
Ale pyszności! :)
dodany przez Ania @ 28 stycznia 2017 o 15:23. #
Mój Kwiczołek na zdjęciu!
dodany przez Kasia @ 28 stycznia 2017 o 16:39. #
lubię i zrobię na pewno mniaaam:)
dodany przez Diana @ 28 stycznia 2017 o 16:56. #
Jeśli jest kokos i biała czekolada, to piekę w ciemno. To musi być pyszne :)
A u mnie torcik kokosowo-malinowy na kakaowym biszkopcie. Zapraszam :)
http://batirulez.blogspot.com/2017/01/tort-kokosowo-malinowy-na-kakowym.html?m=1
dodany przez Batirulez.blogspot.com @ 28 stycznia 2017 o 16:56. #
Juz sie piecze?
dodany przez Aga @ 28 stycznia 2017 o 17:03. #
Juz w piekarniku
dodany przez Aga @ 28 stycznia 2017 o 17:03. #
Jak to się robi żeby papier tak przylegał elegancko do blaszki i nie uciekał z niej. Wprawa? Praktyka? System skomplikowanych zagięć i plisów?
dodany przez Anonim @ 28 stycznia 2017 o 17:22. #
Mam taki patent : ucinamy papier to pieczenia, zgniatamy w kulke, puszczamy wode z kranu, moczymy kulke papieru i doklanie wyciskamy z wody, odwijamy papier i wykladamy nim forme idealnie przylega, ewentualny nadmiar papieru odcinamy ?
dodany przez Aga @ 28 stycznia 2017 o 18:16. #
Dobrym sposobem jest posmarowanie formy masłem, a później wyłożenie jej papierem.
dodany przez Ala @ 29 stycznia 2017 o 08:49. #
Nie przepadam za ciastami, ale to wygląda smakowicie, moze sie skusze!
dodany przez Kamila @ 28 stycznia 2017 o 17:23. #
Wyszło przepyszne. Słodzone ksylitolem i maja pol na pol z razowa. Zjedzone z lodami!!! Przepis na stałe zagości w naszym menu ????
dodany przez Ewa @ 28 stycznia 2017 o 18:01. #
Banany sa, wiorki sa…lece po czekolade…A mialam sie odchudzac:)))) Przynajmniej synek bedzie mile zaskoczony:)
dodany przez MagdalenaT @ 28 stycznia 2017 o 18:44. #
Ciasto pyszne i szybko się robi,ja podałam z bitą śmietaną:)
Pozdrawiam
dodany przez ann @ 28 stycznia 2017 o 19:13. #
Pyszności! Muszę wypróbować ten przepis ;)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 28 stycznia 2017 o 21:19. #
Dość prosty przepis, może się skuszę na niego :)
dodany przez aknezz @ 28 stycznia 2017 o 21:37. #
Ciasto bardzo proste i szybkie. Zapowiadało się ma wiele, natomiast wyszło zwyczajnie. Biała czekolada traci się w efekcie końcowym, zwykły bananowiec, bez rewelacji.
dodany przez Asia @ 28 stycznia 2017 o 21:41. #
W zwykłym bananowcu nie ma cukru z dwóch czekolad…nie wiem jak można zjeść coś tak poslodzonego i truć tym swoje dzieci :( smutne…
dodany przez Natalia @ 28 stycznia 2017 o 22:20. #
Pysznie wygląda :)
http://www.womansideas.blogspot.com
dodany przez Woman's ideas @ 28 stycznia 2017 o 23:05. #
Uwielbiam banany :) Jak to rewelacyjnie wygląda :)
dodany przez Mis Marli @ 28 stycznia 2017 o 23:38. #
2 tabliczki bialej czekolady (czyli najslodszej), dojrzale banany (slodkie same w sobie) i jeszcze 100 g cukru??? Nie chce krytykowac, ale nie wyobrazam sobie jak mdle i slodkie musi byc to ciasto?
dodany przez Kylie @ 29 stycznia 2017 o 01:03. #
Normally I don’t like bananas in cake but as I adore coconut I will give this recipe a try. Thanks for sharing!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 29 stycznia 2017 o 10:23. #
Wygląda pięknie, ale ja się trochę obawiam, że biała czekolada plus wiórki kokosowe by mnie zemdliły.. będę czekać na kolejne przepisy, ale z ciemną lub mleczną czekoladą, pozdrawiam serdecznie! ;)
dodany przez ELFIE @ 29 stycznia 2017 o 11:53. #
Wygląda smacznie i wydaje się być dość prosty w przygotowaniu. Gdy będę miała cheat day może skuszę się skorzystać z tego przepisu :)
dodany przez emink.pl @ 29 stycznia 2017 o 22:37. #
Upieczone. Trochę zmodyfikowałam aby było bezglutenowe, dodałam mąkę ryżową i niestety nie miałam wiórek więc dodałam mąkę kokosową.
Wyszło doskonałe.
dodany przez Agata @ 30 stycznia 2017 o 10:42. #
Ciasto w piekarniku, maga szybkie i malo naczyn do mycia:) myslalam o nim od tygodnia:))
dodany przez Karolina @ 3 lutego 2017 o 20:11. #
Ciasto wygląda bardzo smakowicie, a co to za roślina w doniczce na zdjęciu?
dodany przez ivette @ 4 lutego 2017 o 16:27. #
Wczoraj zrobiłam ciasto i niestety mimo że dodałam połowę cukru wyszło i tak bardzo słodkie. Ogólnie ciasto nie jest smaczne. Zjedliśmy z mężem po jednym kawałku jeszcze na ciepło. Mąż chwalił ale chyba tylko dla tego żebym nie była zła. Dzisiaj spróbowałam jeszcze raz, tym razem na zimno i Ciasto w ogóle mnie nie przekonuje. Szkoda pracy. Reszta ciasta najprawdopodobniej wyląduje w koszu na śmieci.
dodany przez Joanna @ 7 lutego 2017 o 19:28. #