This time of the year, we eat simple food. Cold beet soup, early potatoes with dill and kefir, fried egg with a large amount of dill or… courgette pancakes! These can be served with a simple fried egg or with a slice of salmon. With sour cream, Greek yoghurt, feta, ricotta, large amount of herbs or raspberry tomato. Do you have your favourite quick dishes as well?
O tej porze roku jemy proste jedzenie. Chłodnik, młode ziemniaki z koperkiem zanurzane w kefirze, jajko sadzone z dużą ilością kopru albo … placki z cukinii! Mogą być ze zwykłym jakiem sadzonym, albo z plastrem łososia. Ze śmietaną, jogurtem greckim, fetą, ricottą, dużą ilością ziół albo z pomidorem malinowym. Czy też macie swoje ulubione, szybkie potrawy?
Ingredients:
1 large courgette (approx. 450 g)
4-5 tablespoons of wheat flour
1 bunch of parsley
1 egg
sea salt and freshly ground pepper
Served with: 1 egg
handful of dill
2 ripe avocados
lemon juice from 1/2 of lemon
Skład:
1 duża cukinia (ok. 450 g)
4-5 łyżek mąki pszennej
1 pęczek pietruszki
1 jajko
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do podania: 1 jajko
garść koperku
2 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
Directions:
1. Grate the courgette using large grating slots. Strain it through a sieve. Sift the flour with a pinch of salt and freshly ground pepper. Add the strained courgette, chopped parsley, and an egg. Mix all of the ingredients well. Fry the courgette pancakes in a hot pan with some olive oil (don't use too much olive oil, as the pancakes will soak it up). We fry them for 3 minutes on each side. If the batter is too runny and the pancakes start to fall apart in the pan, add a little bit of potato flour or some breadcrumbs. Place the fried pancakes on a paper towel. Serve with a poached egg and guacamole.
2. In order to prepare a poached egg: boil water with vinegar in a pot. Stir the water so that a small whirl is created in the centre of the pot. Then, break the egg in the centre. Wait for 2 minutes and carefully take out the egg – it's best to use a skimmer.
3. In order to prepare guacamole: mash a peeled avocado with a fork, add some lemon juice and season it with salt.
A oto jak to zrobić:
1. Cukinię ścieramy na tarce na tzw. dużych oczkach. Odciskamy przez sito. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy odciśniętą cukinię, posiekaną pietruszkę i jajko. Dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy (zbyt duża ilość oliwy sprawi, że placuszki niepotrzebnie ją wchłoną). Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie i na patelni placki będą nam się rozpadały, dodajmy odrobinę mąki ziemniaczanej lub bułki tartej. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z jajkiem w koszulce i guacamole.
2. Aby zrobić jajko w koszulce: wodę z octem zagotowujemy w garnku. Za pomocą łyżki mieszamy w garnku tak wodę, aby na środku wytworzył się wir do którego wbijamy jajko. Czekamy 2 minuty i ostrożnie wyjmujemy jajko – najlepiej łyżką cedzakową.
3. Aby zrobić guacamole: obrane awokado ugniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą.
28 komentarzy
Świetny przepis. Zrobię ze zwykłym “sadzonym”, ale myslę, że nie straci na smaku:) Do guacamole polecam ząbek przeciśniętego czosnku. Pozdrawiam.
dodany przez Ania @ 27 maja 2016 o 11:52. #
Although normally I don’t like zucchini so much at the moment this recipe sounds and looks so yummy that I must try it out :)
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 27 maja 2016 o 11:56. #
Będę musiała nieco zmodyfikować swój przepis na placki z dyni:)
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 27 maja 2016 o 12:41. #
Oczywiście miało być z cukinii, a nie dyni:)
dodany przez Marta @ 27 maja 2016 o 14:58. #
Mmmmm, mniam…
Wyglądają rewelacyjnie i jakie proste w wykonaniu :) Chyba nawet ja się skuszę na wykonanie, choć jestem antytalenciem kulinarnym ;)
dodany przez Ania @ 27 maja 2016 o 12:43. #
Potrawa wygląda pysznie, z pewnością spróbuję ją wykonać w swojej kuchni.
P.S. Rozumiem, że do zdjęć używacie klimatycznych przyrządów kuchennych znalezionych na pchlich targach, ale łyżka, na której jest jajko, wygląda na zardzewiałą i odbiera apetyt…
dodany przez Sawanna @ 27 maja 2016 o 13:00. #
Łyżka nie jest zardzewiała tylko miedziana :)
dodany przez monia @ 27 maja 2016 o 16:11. #
ju kilka rayz yrciam na to uwag…smacznego rdza!!! nie dziekuję!!!!
dodany przez ara @ 27 maja 2016 o 16:50. #
Szkoda, że Twoje zapotrzebowanie na estetyczne łyżki nie idzie w parze z produkcją estetycznych komentarzy :)
dodany przez kk88 @ 27 maja 2016 o 23:20. #
Wyglądają przepysznie!
Jadłam ostatnio guacamole ale jakoś mnie nie przekonało. Takie trochę zbyt mdłe. Za to w tym zestawieniu wygląda świetnie :)
RudaUrodowo – alternatywnie o urodzie
dodany przez Akasza @ 27 maja 2016 o 13:32. #
Mniammmmmmmm!
dodany przez Anka @ 27 maja 2016 o 13:37. #
mmm!! Jakie pyszne! ;)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 27 maja 2016 o 13:38. #
Jakie pyszności! ❤
dodany przez Angieness @ 27 maja 2016 o 13:41. #
Czemu te przepisy są zawsze takie niesezonowe i często też niezdrowe? Cukinia nie jest najlepsza w maju. A mąkę pszenną tak łatwo jest zastąpić np. żytnią pełnoziarnistą czy jakąkolwiek inną. Każda jest lepsza niż pszenna. Zamiast smażyć, można upiec… No i placuchy zdecydowanie za grube. Zanim w środku dojdą opiją się olejem i zbyt przyrumienią z zewnątrz.
Dużo krytykuję, ale w sieci jest tak dużo świetnych przepisów na placki z cukinii, że kompletnie nie rozumiem po co publikować taki poniżej ich poziomu.
dodany przez b. @ 27 maja 2016 o 13:55. #
Bo niektórzy lubią grubsze, przyrumienione placki. Po co publikować ciągle to samo?
dodany przez nn @ 27 maja 2016 o 22:48. #
W takiej wersji jeszcze nie próbowałam, wyglądają znakomicie ?
dodany przez Fashionandcash @ 27 maja 2016 o 16:34. #
Wygląda pysznie!!! :)
dodany przez Iwona @ 27 maja 2016 o 18:02. #
Jajka w koszulce to moja największa kulinarna zmora :)
—
second hand online
http://archetype.pl
dodany przez Judyta @ 27 maja 2016 o 18:41. #
Mało udane to jajko w koszulce i w ogóle średnie połączenie smaków mimo, że wszystko z osobna lubie.
dodany przez Mgg @ 27 maja 2016 o 21:22. #
Wyglądają wspaniale!
______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 27 maja 2016 o 21:37. #
O tej porze roku jemy proste jedzenie. Chłodnik, młode ziemniaki z koperkiem zanurzane w kefirze, albo … placki z cukinii!
W jakim ogródku w maju mamy botwinkę na chłodnik, młode ziemniaki (sic) no i cukinie :)
dodany przez zuza @ 27 maja 2016 o 23:17. #
Zosia to ma talent
dodany przez Ada @ 28 maja 2016 o 02:23. #
czy ta pasta z awokado, to faktycznie guacamole? gdzie limonka, gdzie kolendra, gdzie czerwona cebula itd. ? to jest zupełnie inna receptura.. owszem są różne wariacje smakowe, ale tu chyba zabrakło wszystkiego.
dodany przez mammagamma @ 28 maja 2016 o 10:13. #
Aż mi ślinka cieknie! :))))
dodany przez ELFIE @ 28 maja 2016 o 14:48. #
Super przepis! Skąd jest ten piękny talerz, na którym podane jest danie:)?
dodany przez Alina @ 28 maja 2016 o 17:51. #
Uwielbiam je!, ale do tej pory jadłam je tylko w knajpach;).
Mam tylko nadzieję, że mi się nie rozpadną.
Pozdrawiam!
Ania
http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
dodany przez Ania ze Spinek i Szpilek @ 28 maja 2016 o 19:28. #
Ale pyszności! Koniecznie muszę spróbować tego przepisu :)
dodany przez Ola (czescmnie.pl) @ 29 maja 2016 o 22:38. #
Muszę koniecznie wypróbować!
dodany przez Świnka @ 1 czerwca 2016 o 19:07. #