* * *
Wspaniała jest ta surówka. Szczerze ją Wam polecam i sama biję się w piersi, czemu tak rzadko ją jemy. Odłóżmy zatem wszystkie gotowe sosy do sałatek i zblendujmy garść roszponki z oliwą, octem balsamicznym, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Obiecuję. Nie będziecie żałować. Być może na stałe zagości w Waszym repertuarze jedzeniowym, co mnie bardzo ucieszy. Zatem na zdrowie!
Skład:
(przepis na 4 porcje)
1/2 główki czerwonej kapusty
1-2 marchewki
1 jabłko
2-3 ugotowane buraki
3-4 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
sos:
4-5 łyżek oliwy extra vergine
1 czubata łyżka gęstego miodu, np. rzepakowy
1-2 łyżki octu balsamicznego
duża garść świeżej roszponki
sok z 1/2 cytryny
garść sezamu
1 ząbek czosnku
sól morska
A oto jak to zrobić:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy według własnego uznania. Najlepiej w cienkie paski. Całość przekładamy do szerokiego naczynia i dokładnie mieszamy z sosem. Na końcu posypujemy prażonym na suchej patelni sezamem.
- Aby przygotować sos do surówki: w kielichu blendera umieszczamy dużą garść roszponki, oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. Mieszamy z surówką.
Główkę czerwonej kapusty dokładnie myjemy i siekamy na cienkie paski.
Pozostałe warzywa również kroimy – im drobniej tym lepiej.
Aby przygotować sos do surówki: w kielichu blendera umieszczamy dużą garść roszponki, oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji.
komentarzy 39
Zosiu na pewno spróbuję, uwielbiam surówki z jabłkiem do tego buraczek. I jak znam życie to ta porcja niby na 4 osoby będzie dla mnie samej w sam raz.
dodany przez Dorota @ 29 stycznia 2022 o 14:17. #
O, super pomysł na sos.
dodany przez Ewa @ 29 stycznia 2022 o 15:18. #
Zosiu , a czy mogę zapytać skąd jest Twój czarny sweter ? ❤️❤️❤️
dodany przez Agata @ 29 stycznia 2022 o 18:15. #
Zosia pisała u siebie w komentarzach , ze z Nago 😬pozdrawiam
dodany przez Kasia @ 1 lutego 2022 o 11:57. #
Brzmi pysznie 😋 Składniki kupione, jutro robimy próbę 🙂
dodany przez Agak @ 29 stycznia 2022 o 19:04. #
Brzmi rewelacyjnie! Musze spróbować!
dodany przez Magda @ 29 stycznia 2022 o 20:26. #
Pysznie Zosiu😍jestem wege więc tymbardziej przepis ląduję do mojego zeszytu „Przepisy MLE”
Dziękuję za wpis i przepis i piękne fotki. Pozdrawiam serdecznie z zachodniopomorskieg 😚 ☕ 💨
dodany przez CappuccinoPL @ 29 stycznia 2022 o 21:47. #
Cos dla mnie 😊👍
dodany przez Alicja @ 29 stycznia 2022 o 21:57. #
Małe pytanie :)
„Pozostałe warzywa również kroimy – im drobniej tym lepiej.” – czy na pewno? bo na zdjęciach widzę większe kawałki jabłka i marchewki.
dodany przez mini @ 30 stycznia 2022 o 00:22. #
Srednio zgrana stylizacja – miska w nowoczesnym, troche moze azjatyckim stylu, a potem Biala Maria, ale i tak sprobuje zrobic surowke.
dodany przez Monika @ 30 stycznia 2022 o 06:22. #
Talerz na zdjęciu, to jest zupełnie inny wyrób, wyglada na fajans, a nie forma Maria produkowana z porcelany przez firmę Rosenthal od ponad 100 lat. Poza tym prawidłowe określenie po polsku to forma Maria bez ornamentu. Niepoprawność określenia Biała Maria tłumaczona była tutaj wielokrotnie. Strona aktualnie nie pokazuje archiwalnych komentarzy, wiec nie mogę podać w którym miejscu.
Drewniana salaterka z kolei to nie jest formą azjatycką, lecz archaiczną, ludową, wiejską. W polskich wiejskich chatach codzienna.
dodany przez Anonim @ 31 stycznia 2022 o 22:18. #
Nawet czepiać się, trzeba umieć! Drewniane naczynia były używane w polskich chatach, wiec drewniana salaterka nie jest azjatycka, a swojska, wiejska, polska. Talerz na zdjęciach to wyrób z fajansu, a nie z porcelany, wiec inna niż forma Maria bez ornamentu firmy Rosenthal. Zresztą niepoprawne pozostaje stosowanie „Biała Maria” – poprawna nazwa formy to Maria bez ornamentu.
dodany przez Anonim @ 1 lutego 2022 o 21:44. #
co to jest oliwa extra vergine??? ten sam byk co ostatnio
dodany przez anna @ 30 stycznia 2022 o 10:23. #
„Extra virgin” lub „extra vergine” oznacza dosłownie „oliwa naturalna”. To nie „byk” tylko ignorancja osoby komentującej wpis. Życzę mniej spinania się a więcej pogody ducha! :)
dodany przez Anonim @ 31 stycznia 2022 o 23:10. #
To nie jest błąd. Po włosku – olio extra vergine di oliva. Czyli oliwa extra vergine to jak najbardziej poprawnie. Tak, wiem, ze nie kazdy zna włoski. jednak sądzę, ze warto najpierw sprawdzić, zamiast kogos krytykowac.
dodany przez Agnieszka @ 31 stycznia 2022 o 23:33. #
Ale wiesz, że po włosku jest „olio extra vergine di oliva”? Czy tak bardzo, bardzo, bardzo chciałabyś po angielsku „extra virgin”?
dodany przez Zołza @ 1 lutego 2022 o 12:54. #
Powinno być po polsku – oliwa z pierwszego tłoczenia. I tyle.
dodany przez Anonim @ 2 lutego 2022 o 08:48. #
A dlaczego POWINNO być? 🙈 Bo Ty tak uważasz? 😅😅😅
dodany przez Claudia @ 2 lutego 2022 o 20:04. #
Claudio, nie podniecaj się! Na blogu pisanym do polskich czytelniczek powinno być napisane po polsku. I tyle. Snobizm jeszcze nikomu zadnej urokliwości nie dodał.
dodany przez Anonim @ 2 lutego 2022 o 23:07. #
Wyglada smakowicie! Na pewno warto ją jeszcze uzupełnić ją o jakąś formę białka, ponieważ samodzielnie nie stanowi zbilansowanego posiłku.
dodany przez Magdalena @ 30 stycznia 2022 o 12:34. #
Zosiu, ten przepis spadł mi z nieba! Dziękuję, dziękuję, dziękuję. Staram się z nowym rokiem coś zmienić w moim domu odnośnie odzywczosci posiłków. Moim dzieciom, które ciągle chorują na górne drogi oddechowe, mężowi zdecydowanie przyda się ” przemycić” nieco zdrowia na talerze. Buziaki serdeczne, jesteś niesamowita, wiesz? Pozdrawiam.
dodany przez Małgosia @ 30 stycznia 2022 o 15:26. #
Czym zastapic roszponke ?
dodany przez Katarzyna @ 30 stycznia 2022 o 18:36. #
Pietruszką, rucolą, liśćmi rzodkiewki, czosnkiem niedźwiedzia w sezonie itp. To nie jest jakis specjalnie oryginalny przepis.
dodany przez Anonim @ 31 stycznia 2022 o 21:51. #
Rukolą, nada ostrości.
dodany przez S. @ 1 lutego 2022 o 11:25. #
Bardzo ciekawa kompozycja sosu. Jak zwykle przepis na medal:)
dodany przez Inka @ 30 stycznia 2022 o 19:40. #
witam,
Nanrazie zrobiłam sam sos i dodałam do pieczonych warzyw i też był super. Naprawdę prosty i fajny sos.
Muszę spróbować też z tą surówka :)
Dzięki za przepis!!
dodany przez Lenka @ 31 stycznia 2022 o 06:21. #
witam,
Nanrazie zrobiłam sam sos i dodałam do pieczonych warzyw i też był super. Naprawdę prosty i fajny sos.
Muszę spróbować też z tą surówka :)
Pozdrawiam
dodany przez Lenka @ 31 stycznia 2022 o 06:22. #
Witam, czy nie bedzie juz LOTD? Moze bylo to zapowiedziane ale przeoczylam…dzieki za info.
dodany przez Madlenka @ 31 stycznia 2022 o 10:34. #
This salad version seems delicious and super colorful (that is even better for the eyes).
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 31 stycznia 2022 o 10:55. #
Dziękuję za ciekawy przepis. Ja również zaliczam się do grupy z mocnym noworocznym postanowieniem: lżej i zdrowiej, proszę zatem o więcej propozycji :) pozdrawiam serdecznie!
dodany przez Ewa @ 1 lutego 2022 o 08:32. #
Uwielbiam kapustę czerwoną, więc czuje, że zaprzyjaźnimy się z surówką na dłużej :) dzięki za przepis, dziś będę z niego korzystać :)
dodany przez Ola @ 1 lutego 2022 o 08:52. #
Surówka wygląda niesamowicie, to już wiem co dziś na obiad w domu, po powrocie z pracy :)
dodany przez Patrycja @ 1 lutego 2022 o 15:29. #
Pani Zosiu, ależ dobry przepis! Fajnie, że obok ciast, słodkości i innych grzeszków pojawia się też coś naprawdę zdrowego i jednocześnie pysznego! :) dziś zrobiłam surówkę, ale sos chętnie wykorzystam jako dodatek do domowych frytek z piekarnika. I pewnie do wielu innych rzeczy. Pozdrawiam, Ewa
dodany przez Ewa @ 1 lutego 2022 o 16:00. #
Wypróbuję, Zosiu, ten biały talerz to chyba nie Biała Maria?
dodany przez Kassia @ 1 lutego 2022 o 18:44. #
Bardzo dobra!
dodany przez Gosia @ 2 lutego 2022 o 21:32. #
Zosiu, wypróbowaliśmy dzisiaj Twoją surówkę – przepyszna i zdrowa! Dzięki za świetny przepis:)
dodany przez Ola @ 5 lutego 2022 o 11:02. #
Zdrowe przepisy pozwolą na zachowanie zdrowia. Warto jeść sporo warzyw i owoców.
dodany przez Karolina @ 21 lutego 2022 o 18:37. #
Teraz na lato na pewno takie surówki się sprawdzą.
dodany przez plecak.net @ 10 sierpnia 2022 o 13:29. #
Świetne przepisy. Na pewno na zimę też będą idealne.
dodany przez wislok @ 6 grudnia 2022 o 20:32. #