Skład:
3-4 obrane jabłka
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
4 łyżki stopionego masła
300 ml mleka
A oto jak to zrobić:
1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki usuwamy środek.
2. Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Mieszamy, a następnie robimy wgłębienie w którym umieszczamy jajko. Stopniowo mieszamy dodając stopione masło i mleko. W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładką masę (bez grudek). Patelnię natłuszczamy i rogrzewamy na średnim ogniu. Plasterki jabłek zamaczamy w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy na jeden i drugiej stronie po kilka minut. Zdejmujemy z patelni i umieszczamy placuszki na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki usuwamy środek.
Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Mieszamy, a następnie robimy wgłębienie w którym umieszczamy jajko. Stopniowo mieszamy dodając stopione masło i mleko.
W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładką masę (bez grudek).
Plasterki jabłek zamaczamy w cieście i kładziemy na patelnię.
Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.
Komentarze