* * *
Zwykły, domowy ryż na mleku za którym przepadałam w czasach dzieciństwa. Praktycznie pasują do niego wszystkie owocowe dodatki – począwszy od domowych konfitur, pieczonych jabłek po lekko podsmażone owoce w syropie klonowym. Dzięki dodaniu mleka dostarczamy również naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, zestaw witamin (A, D, B2, B12) i mikroelementów (cynk, jod). Doskonała alternatywa dla tradycyjnej, śniadaniowej owsianki.
Skład:
(przepis na 3-4 osoby)
2 szklanki ryżu
1 litr mleka
3-4 łyżki płynnego miodu
1 łyżka cynamonu
szczypta kardamonu
do podania: syrop klonowy
garść borówek
A oto jak to zrobić:
1. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, miód i ryż. Całość doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem – od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przywarł. Gdy ryż osiągnie konsystencje kremową, a ziarenka będą klieste to znak że ryż jest gotowy.
2. Syrop klonowy nalewamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy garść borówek i całość delikatnie podsmażamy. Tak przygotowane owoce przelewamy do przygotowanych miseczek z ryżem. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
52 komentarze
uwielbiam! :)
dodany przez http://alliness.blogspot.com/ @ 9 września 2015 o 13:30. #
Borówki tak. Ryż tak. Syrop klonowy… nie, nie podchodzi mi ten smak.
http://www.agnezja.wordpress.com
dodany przez Agnieszka @ 10 września 2015 o 12:16. #
Genialny przepis na samą myśl cieknie mi ślinka! Zdjęcia jak zawsze rewelacyjne :)
http://www.messbyus.com
dodany przez Angelika - Mess by us @ 10 września 2015 o 21:48. #
mniam
dodany przez edi @ 9 września 2015 o 13:48. #
Hmm smaczne.
dodany przez konto dla młodych @ 9 września 2015 o 13:52. #
mmm!! Wygląda pysznie :)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 9 września 2015 o 23:56. #
Zosiu, uwielbiam Twoje zdjecia, ale uwazam, ze nieslusznie upierasz sie w kwestii ‘zdrowotnych’ wlasciwosci krowiego mleka. Podkreslasz je przy kazdym przepisie z uzyciem mleka (a troche ich jest). Proponuje zasiegnac informacji na ten temat u wiecej niz jednego zrodla i zweryfikowac wiedze na ten temat.
dodany przez Anna @ 9 września 2015 o 13:58. #
Dokładnie!!! Zgadzam się w stu procentach. To takie mydlenie ludziom oczu. Krowie mleko jest bardzo niezdrowe dla człowieka!
dodany przez Martyna @ 9 września 2015 o 21:04. #
Co do krowiego mleka – są zdrowsze zamienniki w postaci mlek roślinnych. Krowie mleko ma więcej wad niż zalet (posiada jakiekolwiek?). Przepisy ekstra, ale Twoja kuchnia do mnie nie przemawia – od święta ok, ale zajadanie się takimi smakołykami codziennie prowadzi tylko do zwiększenia masy i to nie w ten pożądany sposób. Pozdrawiam!:)
dodany przez Kasia @ 10 września 2015 o 00:06. #
Co wy za przeproszeniem pitolicie? A cale pokolenia ktore wychowaly sie na mleku? “pij mleko bedziesz wielki” jeszcze do niedawna slychac bylo w tv. A wy to sie na czym wychowalyscie na powietrzu???? Przestancie trabic o szkodliwosci mleka, tak jak diete bezglutenowa wymyslil ktos zeby zbijac kase na bogatych celebrytach. Troche rozsadku i tołku poprosze.
dodany przez kasia @ 11 września 2015 o 08:20. #
Tak, ja sie wychowalam bez mleka. A w to co mowi telewizja osobiscie nie wierze.
dodany przez Anna @ 11 września 2015 o 17:59. #
Niesty krowy, ktore produkowaly mleko wczesniejszych pokolen nie byly karmione antybiotykami… Dziesiejsze mleko? Biala trucizna!
dodany przez Magda @ 11 września 2015 o 12:29. #
Anno popieram w 100% krowie mleko nie jest zdrowe dla dorosłego człowieka. Jest wiele mlek roślinnych, które są zdrowe i pyszne np. mleko migdałowe, z nerkowców albo owsiane. I można je zrobić samemu!
dodany przez Domi @ 10 września 2015 o 11:27. #
Niestety przedmówczynie mają rację. Produkty mleczne wspaniale wspierają podtrzymywanie patologicznej flory bakteryjne w naszych jelitach! A ryż, pomimo, że jest bezglutenowy potrafi powodować alergie pokarmowe i o tym się też nie mówi, ale wiele osób ma kłopoty z jego trawieniem. Jasne wszytsko jest dla ludzi, trzeba mnieć tylko świadomość, że takie “zdrowe” rzeczy są w stanie zaszkodzić.
dodany przez gosia @ 10 września 2015 o 12:28. #
Przepyszny przepis i w weekend go chętnie wypróbuję :)
dodany przez Agata @ 9 września 2015 o 15:29. #
wygląda pysznie :-) na zimne dni jak znalazł –
Wianek
pozdrawiam.
dodany przez MUSZKA @ 9 września 2015 o 15:31. #
Aby wyszedl dobry ryz na mleku nalezy zmienic proporcje. I tak na jedna czesc ryzu dajemy jedna czesc wody i dwie czesci mleka. Inaczej wyjdzie ryz na sypko a nie ryz na mleku.
Pozdrawiam
dodany przez kinga @ 9 września 2015 o 15:52. #
Co to za akcja z tym nachalnym promowaniem mleka??
dodany przez agata*** @ 9 września 2015 o 15:55. #
Wygląda naprawdę smakowicie.
Uwielbiamy Pani przepisy i cudowne, inspirujące fotografie.
dodany przez Female Eye @ 9 września 2015 o 16:12. #
Przepiekne zdjecia ale niestety ryz na mleku kojarzy mi sie wiciaz ze szkolna stolowka :)
Ana
http://www.champagnegirlsabouttown.co.uk
dodany przez Ana @Champagnegirlsabouttown @ 9 września 2015 o 16:46. #
Zosiu dlaczego Twoje propozycje są ostatnio tak bardzo ascetyczne, “nieskomplikowane”? Ryż z owocami zrobi 10-letnie dziecko….
Może zaskoczyłabyś nas jakimś wysublimowanym, niebanalnym przepisem na chłodniejsze jesienne wieczory? Wiem, że potrafisz:)
dodany przez Magda @ 9 września 2015 o 17:01. #
i oby bylo bez mleka ;)
dodany przez Anna @ 9 września 2015 o 17:30. #
Pycha. Polecam!
dodany przez Agnieszka @ 9 września 2015 o 17:08. #
Piękne fotografie ;) Oj to zdecydowanie smak dzieciństwa, tak samo jak kaszka z malinami czy jagodami ;))
dodany przez Life by Ewelina @ 9 września 2015 o 17:14. #
Przepis jest bardzo prosty… dla mnie wręcz intuicyjny. Wolałabym coś, na co nie wpadnę sama.
dodany przez jenna @ 9 września 2015 o 17:18. #
Właśnie bardzo fajny przepis! Żadne cudaczne składniki, typowe, każde dziecko można zachęcić takim daniem. A co do mleka krowiego, to mody sie zmieniają, a mleko było zawsze podstawą żywienia, jest dostępne dla wszystkich i pyszne! Myśle, że tworzenie filozofii na temat szkodliwości mleka krowiego, poza oczywistymi nietolerancjami, jest stratą czasu, zabraknie go na ważniejsze sprawy..
Pozdrowienia Zosiu
? ‘ ann
dodany przez An @ 9 września 2015 o 17:52. #
Proste i pyszne!
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 9 września 2015 o 17:55. #
Podoba mi się pomysł z zasmażaniem na syropie klonowym. Na pewno wykorzystam!
Niemniej za samym ryżem na mleku nie przepadam. Wolę owsiankę (bądź ostatnio gryczankę!).
dodany przez Alina @ 9 września 2015 o 17:57. #
Zamiast ryżu polecam kaszę jaglaną z jabłkiem prażonymi bakaliami , polaną miodem i posypaną cynamonem , kardamonem .Nie ma nic lepszego na chłodne poranki po prostu pycha
dodany przez Agata @ 9 września 2015 o 19:24. #
Nie przepadam za ryżem na słodko ;D
dodany przez GoodForYou blog @ 9 września 2015 o 20:42. #
Zdjęcia przepiękne, ale… brakuje mi zdrowego odżywiania w tym wszystkim. Cukier, mleko, gluten to nie jest coś co przynosi zdrowie. Pozdrawiam i zachęcam do zainteresowania się tematem zdrowia.
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 9 września 2015 o 21:31. #
Juz bez przesady z glutenem. Nie ma w nim nic zlego chyba, ze mamy nietolerancje
dodany przez Patty @ 10 września 2015 o 03:58. #
Ryż na mleku z cynamonem i jagodami to mój smak dzieciństwa !
dodany przez mala_mi @ 9 września 2015 o 21:45. #
Smaki dzieciństwa! <3 Pyszności!
dodany przez Świnka @ 9 września 2015 o 22:16. #
Pycha! Smak dzieciństwa ;)
dodany przez http://www.vinted.pl/damskie-torby/torby-na-ramie/10024063-bath-body-works-torba-torebka @ 9 września 2015 o 22:21. #
Ryż na mleku to był horror mojego dzieciństwa!
Nie będę jadła, ale na zdjęcia popatrzę! One jak zwykle ‘smaczne’! :)
http://www.allnnothing.com
dodany przez Joanna @ 9 września 2015 o 22:23. #
Uwielbiam moja babunia wkladala go razem z garem pod pierzyne zeby byl cieply jak wroce ze szkoly. Najbardziej lubie polac smietana posypac cukrem i cynamonem mniam ?
dodany przez Anonim @ 9 września 2015 o 23:20. #
Zosiu, fajny przepis i fotki … Prosze, nie pomysl, ze sie na Ciebie wszyscy uwzieli… ja akurat tez zastepuje takie potrawy mlekiem migdalowym lub czasem sojowym. Wole migdalowe bo robie sama i wiem co tam jest :) Moja mama jednak twierdzi, ze nie kazdy w Polsce moze sobie pozwolic na mleko migdalowe (migdaly.) Mowi, ze nie jest to dostepne w kazdym sklepie, a jak jest, to drogawe…. Ale polecam jak bedziesz miala okazje, mniam, mniam. Lubie tez dodac laske wanili jak podgrzewam mleko (wlasciwie to lubie je dodac juz do ugotowanego wczesniej ryzu lub kaszy jaglanej i juz nie gotowac.) Lyzka oleju kokosowego (albo wiorki kokosowe) to juz w ogole pycha, ale wiem, ze nie kazdy przepada za kokosem…
pozdrawiam
D
dodany przez Dorothea @ 10 września 2015 o 01:32. #
A ja ryżu z owocami jeszcze nigdy nie jadłam :) Może to dziwne, ale jakoś nie umiem się do takiego połączenia przekonać :) Lubię ryż na mleku z cynamonem, albo wanilią, ale tylko taki bez żadnych dodatków typu dżem, albo owoce ;)
Pozdrawiam i zapraszam na http://domnaobcasach.com
dodany przez Agnieszka, Dom na obcasach @ 10 września 2015 o 01:42. #
Chce to, ale jednoczesnie tak bardzo chcialbym przestac lubic mleko :<
http://milexblog.blogspot.co.uk
dodany przez milex @ 10 września 2015 o 03:44. #
Piękne zdjęcia, ale po prostu muszę to napisać…
Jak zrobić koktajl z truskawek, jak ugotować ryż na mleku…. Serioooo?!?
Twoje czytelniczki nie mają 10-ciu lat….
Przeglądałam Twoją książkę – teksty, grafika? Naprawdę, nie ma do czego się przyczepić. Prawdziwa sztuka!
…ale poziom przepisów? Masakra.
dodany przez Karla @ 10 września 2015 o 05:25. #
Czasem chodzi o podsuniecie pomyslu, przypomnienie ludziom, co mozna dla odmiany przygotowac. Ja na przyklad o wielu prostych potrawach zapominam, tyle ich jest.
dodany przez FJ @ 10 września 2015 o 12:45. #
Pycha, niesty jestem w ciazy i musze unikac slodkiego.
dodany przez Kasia w Kalifornii @ 10 września 2015 o 06:28. #
Niestety w ciąży? To milutko. Chyba miało być “jestem w ciąży i niestety nie mogę słodkiego”. Ciągle każdy poprawia autorki bloga, a same sypiecie takie błędy..
dodany przez ami @ 10 września 2015 o 10:46. #
może wcale się nie cieszy z tej ciąży? ja tam bym się nie cieszyła;) pzdr
dodany przez Kasia @ 10 września 2015 o 19:02. #
Ryż na mleku to nie dla mnie, ale z kaszą jaglaną może bym spróbowała.
dodany przez koszyk-prezentow.pl @ 10 września 2015 o 08:07. #
Wygląda przepysznie, muszę sprawdzić jak smakuje :)
Przy okazji zapraszam do siebie:
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/2015/09/rozana-czarna-midi.html
dodany przez Kasia https://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com @ 10 września 2015 o 09:27. #
Myślę, że cykl Zosi mógłby zniknąć, według mnie nie wnosi tutaj żadnej wartości dodanej, wygląda bardziej jako “zapychanie dziury”.
dodany przez Edyta @ 10 września 2015 o 11:36. #
Stop! Zosi łapki słuchaj! ?
Bardzo pyszne śniadanie i proste w wykonaniu;
Dzięki za przypomnienie smaku z dzieciństwa ?
dodany przez iza @ 10 września 2015 o 12:00. #
Zosiu! Wygląda i brzmi pysznie, koniecznie wypróbuję przepis :)
A u mnie fotorelacja z wizyty w pięknym Krakowie i najciekawsze artykuły, na jakie trafiłam w Internecie:
http://lapmomenty.blogspot.com/
dodany przez klaudyna @ 10 września 2015 o 13:56. #
Zosiu, przepraszam ze nie o jedzeniu, skad masz ta piekna koszule? :)
dodany przez Alicja @ 10 września 2015 o 16:45. #
Niestety osoby z trypofobią nie polubią tego wpisu :D
dodany przez DORI @ 10 września 2015 o 19:42. #