Skład:
klopsiki:
300 g mięsa wołowego (zmielone)
300 g mięsa wieprzowego (zmielone)
100 g salami (w plastrach lub w kawałku)
4 ząbki czosnku
1 cebula (drobno posiekana)
1 łyżka suszonej bazylii
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
1 łyżka sosu Worcestershire
sól morska
1 pęczek pietruszki
sos:
2 puszki pomidorów
1 cebula (drobno posiekana)
4-5 ząbków czosnku
1 liść laurowy
szczypta wędzonej papryki / pieprzu ziołowego / soli morskiej / cynamonu
1-2 papryczki chili pepperoncini
do podania: makaron spaghetti
tarty parmezan
świeża pietruszka
A oto jak to zrobić:
1. Mięso, posiekany czosnek i pietruszkę, cebulę, przyprawy, pokrojone kawałki salami, papryczki chili i sos Worcestershire mieszamy w jednym naczyniu do połączenia się składników. Formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 18 minut.
2. W żeliwnym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek z cebulą. Dodajemy przyprawy i pomidory w puszce. Gotujemy na małym ogniu przez 10-12 minut, następnie dodajemy upieczone klopsiki (możemy przelać powstały sok) i trzymamy na ogniu jeszcze 10-15 minut. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, tartym parmezanem i świeżą pietruszką.
Komentarze