Skład:
1-2 kromki ciemnego pieczywa
1 duży pomidor lub 2-3 pomidorki koktajlowe
ser włoski Ricotta
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżka, pokrojonej świeżej pietruszki
3 listki, posiekanej świeżej bazyli
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Pomidory kroimy w połówki, posypujemy suszonymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C. Pieczemy, aż skórka na pomidorach straci swoją elastyczność. Kromkę pieczywa, cienko smarujemy musztardą, nakładamy grubą warstwę sera Riccotta. Wyjmujemy podpieczone pomidory z piekarnika i układamy na wierzchu kanapki. Posypujemy posiekanym czosnkiem, świeżą bazylią i pietruszką.
Pomidory kroimy w połówki, posypujemy suszonymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C.
Kromkę pieczywa cienko smarujemy musztardą i nakładamy grubą warstwę sera Riccotta
Pieczemy do momentu, aż skórka na pomidorach straci swoją elastyczność.
Przed podaniem kanapkę możemy skropić oliwą z oliwek.
83 komentarze
mm wygląda pysznie ;)
dodany przez Klaudia @ 11 sierpnia 2011 o 08:23. #
Wyglada bardzo apetycznie, Zosiu – tylko ten czosnek… z samego rana!!!
Juz widze jak wszedzie ustepuja mi miejsca i uciekaja ode mnie ;o)
dodany przez Aga @ 11 sierpnia 2011 o 09:48. #
Wygląda pysznie zapraszam do mnie na sałatke owocową w arbuzie
Pozdrawiam
dodany przez http://ahhmniam.blogspot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 10:21. #
Mmmm…. pychotka :)
dodany przez Olga @ 11 sierpnia 2011 o 10:29. #
Fajna stylizacja Kasi zdjęcia pochodzą z plotka.pl
zobaczcie
http://www.plotek.pl/plotek/51,111483,10096197.html?i=1
Może się wkrótce pojawi na blogu
dodany przez http://ahhmniam.blogspot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 11:52. #
Właśnie macie jakiś dobry sposób na pozbycie się smaku czosnku?? Ja uwielbiam czosnek ale jakbym takie cosik zjadła z rana to cały dzień czułabym tylko czosnek. Czym to można “zabić”???
dodany przez http://allegro.pl/show_item.php?item=1764078522 @ 11 sierpnia 2011 o 12:09. #
listkami pietruszki :)
dodany przez inday @ 11 sierpnia 2011 o 13:26. #
Natka pietruszki np. (podobno również kawa), listki mięty-trzeba je rzuć po posiłku.
dodany przez Agnieszka @ 11 sierpnia 2011 o 14:00. #
… a może jakieś polskie specjały mamy taką ciekawą kuchnię i tradycje.
dodany przez Marta @ 12 sierpnia 2011 o 12:42. #
Fajna kanapka. Jutro czekam na przepis na jajecznicę albo “jak zagotować wodę na herbatę”.
dodany przez woah @ 11 sierpnia 2011 o 08:27. #
Jajecznica już była, szanowna lożo szyderców ;)
dodany przez jhasgd @ 11 sierpnia 2011 o 11:07. #
Hehe, a przepis na wrzątek?
dodany przez woah @ 11 sierpnia 2011 o 11:44. #
Na wrzątek jeszcze nie ;) Ale obserwując wypowiedzi niektórych użytkowników, mimo wszystko by się przydał…
dodany przez jhasgd @ 11 sierpnia 2011 o 11:52. #
kurcze ja też czekam i czekam na wrzątek. :) A kanapka wygląda pysznie i często jem taką na śniadanie tylko zamiast koktajlowych pomidorków daje zwykłe z grządki… PYCHA
dodany przez http://allegro.pl/show_item.php?item=1764078522 @ 11 sierpnia 2011 o 12:11. #
Widać nawet o kanapki można się pokłócić. Nie na darmo mówi się o polakach, ze taki zawistny naród. Tylko pogratulować naprawdę!!
dodany przez Nadia @ 11 sierpnia 2011 o 14:33. #
Kto się kłóci, dziecko? Ja nie widzę nikogo. Poza tym “Polak” pisze się przez wielkie “P”, ignorantko :-)
dodany przez woah @ 11 sierpnia 2011 o 17:00. #
smakowicie wygląda
dodany przez xoxo @ 11 sierpnia 2011 o 08:31. #
Wydaje się pyszne :) Chyba sobie zrobię takie cudo :)
dodany przez Akasha @ 11 sierpnia 2011 o 08:31. #
:)
dodany przez Natalka @ 11 sierpnia 2011 o 08:35. #
Ale mam teraz ochotę na coś z pomidorami. Wygląda baardzo smakowicie ; )
dodany przez Haniebna @ 11 sierpnia 2011 o 08:35. #
Uwielbiam pomidory!
Kanapka z pieczoną wersją – jak dla mnie bomba :))
Piękne zdjęcia.
dodany przez zebrapatterns.blogspot.com @ 11 sierpnia 2011 o 08:36. #
szkoda ze ten przepis pojawia sie juz drugi raz na tej stronie, czekam na jakies nowosci:)
dodany przez Kasia. @ 11 sierpnia 2011 o 08:43. #
Pysznie wygląda:-)
dodany przez Anita @ 11 sierpnia 2011 o 08:43. #
Ricotta smarowidło, to profanacja prawdziwej ricotty. :) Ale fakt zauważyłam, że to RiCCotta pod którymś podpisem, także może jest to coś zupełnie innego. :)
dodany przez Maniana @ 11 sierpnia 2011 o 08:46. #
pięknie wygląda :)
dodany przez ot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 08:47. #
mniam :) kolejny przepis do kolekcji :)
dodany przez http://butlandia.blogspot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 08:50. #
ejjj….wy chyba chcecie zebym jeszcze bardziej przytyla:P slinka az cieknie:))
dodany przez .COM @ 11 sierpnia 2011 o 08:54. #
ejjj….wy chyba chcecie zebym jeszcze bardziej przytyla:P slinka az cieknie – I WIDZE ZE NIE TYLKO JA TIO NAPISALAM, BO WYSKOCZYL KOMUNI8KAT, ZE WYGLOADA NA TO ZE JUZ TO POWIEDZIANO:p
dodany przez LOVE-MAKEUP-FASHION.BLOGSPOT.COM @ 11 sierpnia 2011 o 08:55. #
Spokojnie, raczej nie przytyjesz od oglądania zdjęć w necie.
dodany przez annuszka @ 11 sierpnia 2011 o 09:21. #
wow, jaka blyskotliwa odpowiedz
dodany przez xxx oryg. @ 11 sierpnia 2011 o 10:07. #
ja bym tam dodała jeszcze trochę zielonych oliwek :)
dodany przez Judyta @ 11 sierpnia 2011 o 08:56. #
było :)
dodany przez sylwia @ 11 sierpnia 2011 o 08:59. #
Panini Italiani:)
Mogę oglądać je tu nawet jutro, za tydzień, we wrześniu i w listopadzie też:)
dodany przez Agnieszka @ 11 sierpnia 2011 o 09:08. #
wow, wygląda super :) pierwszy raz widzę taki przepis :) do wypróbowania w domu :) dzięki!!
dodany przez Milena @ 11 sierpnia 2011 o 09:29. #
Za sam cudny układ kolorów zniknęłyby z mojego talerza. ;-) Smacznego. ;d
dodany przez Absurdalna @ 11 sierpnia 2011 o 09:29. #
zrobie sobie te kanapki na śniadanie
zapraszam do mnie
dodany przez Joanna @ 11 sierpnia 2011 o 09:39. #
Uwielbiam takie megakanapki. Pyszności :-)
dodany przez Łasuch w kuchni @ 11 sierpnia 2011 o 09:41. #
Idealna kanapka na śniadanie :)
B&B
dodany przez B&B @ 11 sierpnia 2011 o 09:44. #
Zosiu, narobilas mi smaka na takie kanapeczki.
Zdrowo i lekko- tak jak należy jeść latem…
dodany przez Kasia @ 11 sierpnia 2011 o 09:51. #
Ładnie wygląda:)
dodany przez Julia @ 11 sierpnia 2011 o 09:51. #
Uwielbiam włoskie jedzenie-uczta dla zmysłów.Buon appetito!
dodany przez Kasia @ 11 sierpnia 2011 o 09:56. #
W końcu Zosiu, już dawno nic nie było,
a czekam z niecierpliwością na każdą Twoją kulinarną propozycję :)
dodany przez Asia S. @ 11 sierpnia 2011 o 09:58. #
bardzo lubię takie właśnie kanapki :)
dodany przez zielone-buty @ 11 sierpnia 2011 o 10:02. #
Mniam…mniam pychotka
dodany przez Monika @ 11 sierpnia 2011 o 10:10. #
znowu żarcie, a gdzie lompy????
dodany przez lokliklan @ 11 sierpnia 2011 o 10:19. #
wyglada przysznie, szkoda tylko ze mam uczulenie na pomidory ;(
dodany przez kasia @ 11 sierpnia 2011 o 10:42. #
Jak to smakowicie wygląda! :)
dodany przez arynsa @ 11 sierpnia 2011 o 10:43. #
wyglada bardzo smakowicie! :) Kobietki, czy moglybyscie zamiescic na blogu zdjecia Waszej kuchni? Cegla strasznie przykula moja uwage! :) pozdrawiam i dziekuje z gory :)
dodany przez natalia @ 11 sierpnia 2011 o 10:46. #
Bardzo smacznie i zdrowo wygląda. W sam raz dopasowany do włoskiej lektury “Tysiąc dni w Orvieto” Marleny de Blasi – http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50268/tysiac-dni-w-orvieto :) Pozdrawiam i tęsknię do Trójmiasta z tej paskudnej Warszawy!
dodany przez Małgosia "Outskywalker" @ 11 sierpnia 2011 o 10:48. #
I właśnie w ten sposób uzyskałam odpowiedź na pytanie: “Co jutro na śniadanie?” ;)
dodany przez Kasia @ 11 sierpnia 2011 o 10:52. #
Idealne drugie śniadanie. dzięki :)
dodany przez MoKa @ 11 sierpnia 2011 o 10:53. #
ten post juz był przecież…
dodany przez asiek @ 11 sierpnia 2011 o 10:57. #
aaah kochamy wszystko co włoskie!! kanapka wygląda po prostu na kanapkę idealną, zwykle rano staramy się ograniczyć proces przygotowywania śniadania do minimum, ale na coś takiego z przyjemnością poświęcimy trochę czasu! :)
dodany przez the-fashion-bliss @ 11 sierpnia 2011 o 11:14. #
Cudowne! U nas trwa miesiąc włoski i też testujemy mnóstwo prawdziwie włoskich dań – spróbujemy też tego – dziękujemy ;)
dodany przez The Body. Naturally. @ 11 sierpnia 2011 o 11:30. #
Wygląda smacznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)! Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kanapki z serkami (najbardziej chyba z Almette) oraz pomidorami – i na ciepło, i na zimno :)! Co do kuchni włoskiej, to dziś mam zamiar zrobić Spaghetti Carbonara, więc zapraszam na mojego bloga, gdzie poruszam tematy kulinarne i – przede wszystkim – kosmetyczne pod kątem składników zawartych w danych produktach itp. Pozdrawiam :)!
http://www.womenstreasures2011.blogspot.com
dodany przez She @ 11 sierpnia 2011 o 11:40. #
Uwieeeelbiam włoskie żarcie ! A Twoje przepisy mnie baaardzo inspirują, żeby spróbować samej coś upichcić!
dodany przez Natalia @ 11 sierpnia 2011 o 11:49. #
To bym zjadła ! :)
dodany przez rosalieeve.blogspot.com @ 11 sierpnia 2011 o 11:50. #
mmm, aż zgłodniałam!
Zapraszam do mnie:
dodany przez Wik.toria @ 11 sierpnia 2011 o 12:23. #
Pięknie wygląda !!! :-)
Muszę takie kanapeczki kiedyś zrobić!
Pozdrawiam, xxx
dodany przez Ewa @ 11 sierpnia 2011 o 13:50. #
lekki i smaczny posiłek. :) przed chwilą się nimi zajadałam. :) polecam. :)
dodany przez justyna @ 11 sierpnia 2011 o 14:14. #
mniaaam mniammm mnniiiaaaaammmmmm !!!!!
dodany przez LokoMonika @ 11 sierpnia 2011 o 14:21. #
Coś wspaniałego!!!!
Pozdrawiam Cie Zosiu;)
dodany przez Kornella @ 11 sierpnia 2011 o 14:26. #
wygląda przepysznie, jak wrócę z pracy zrobię sobie na kolację, mniam mniam
dodany przez kasia @ 11 sierpnia 2011 o 14:30. #
Wygląda smacznie. Choć nie przepadam za ciepłymi pomidorami, to chyba wypróbuję. Zdjęcia niezwykle zachęcające.
Zapraszam do mnie.
dodany przez Ania @ 11 sierpnia 2011 o 14:37. #
Sprytnie to wykomibinowałyście. Dodajcie stary przepis po raz drugi i macie z głowy aktualizację na dany dzień ….
dodany przez Pudel @ 11 sierpnia 2011 o 14:59. #
Ja lubię robić sobie taki zapiekany makaron z pomidorami w np. kostkę ale zawsze mi się rozwalają. Mam pytanie czy wie ktoś jak zrobić żeby temu zapobiec chcę żeby to wszytko ładnie wyglądało a nie jak breja??
O właśnie Zosiu może masz jakieś pomysły na zapiekanki makaronowe na gorąco??
dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 15:31. #
ta miało być makaron z pomidorami krojonymi np. w kostkę ;)
dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 15:45. #
czy warto zainwetować w lakierowaną torbebkę na jesień zimę?
dodany przez Evvv @ 11 sierpnia 2011 o 15:39. #
aż nie wiadomo z której strony ugryźć :-P dzis na sniadanie przekoasilam 2 kromki razowego chleba z serkiem gouda, oraz pasztecikiem, ale kromeczki Zosi tez bym jeszcze wcisnela
dodany przez http://szeherezada-szeherezada.blogspot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 16:54. #
a jak juz mowa o powtorkach… przepis widze pierwszy raz, zaczelam tu kukac dopiero od tygodnia :)
dodany przez http://szeherezada-szeherezada.blogspot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 17:00. #
Bo przepisy pojawiają się jeszcze na blogu Zosi- makecookingeasier.pl
dodany przez anka_kkk @ 12 sierpnia 2011 o 09:54. #
wygląda przepysznie, bardzo lubię Twoje przepisy
dodany przez http://swiat-kuchni.blogspot.com/ @ 11 sierpnia 2011 o 17:55. #
Zrobiłam kilka dni temu, były bardzo smaczne. Polecam
dodany przez alicja @ 11 sierpnia 2011 o 18:51. #
już wyobrażam sobie ten wspaniałysmak…,bo wyglądają pięknie
dodany przez Maja @ 11 sierpnia 2011 o 19:04. #
Właśnie zjadłam, było przepyszne, wszyscy domownicy chcieli dokładki ale nie było już składników :)
dodany przez Klaudyna @ 11 sierpnia 2011 o 19:11. #
Uwielbiam Twoje przepisy. Fajnie by było, gdyby można było wiedzieć, ile dana potrawa ma kcal. Chociaż tak mniej więcej. Pozdrawiam:)
dodany przez Marcelina @ 11 sierpnia 2011 o 19:40. #
Dzisiaj będę robić!!!
dodany przez natalia @ 12 sierpnia 2011 o 10:11. #
Najbardziej uniwersalne kanapki na świecie :) często zdarza mi się przygotowywać najróżniejsze grzanki, kanapki, bruchetty. Oczywiście motywem przewodnim zwykle są pomidory i rukola :) Poleciłabym również to zestawienie z salami, o ile lubicie :) Zresztą, czego jeszcze bym tam nie dodała!
dodany przez Ola @ 12 sierpnia 2011 o 11:13. #
dzis sprobowalam ten przepis- tylko bez czosnku i zamiast pietruszki dalam rzezuche. Bardzo smaczne wyszly:)
dodany przez kate @ 12 sierpnia 2011 o 20:33. #
Super pomysl, na pewno zrobie te kanapki bo w 100% w moim stylu ;)
Lekko i smacznie, a co najwazniejsze vege :)
dodany przez anka @ 14 sierpnia 2011 o 08:47. #
mmm,pysznosci-zaraz sobie zrobie chociaż jestem na wiecznej diecie.od samego patrzenia jeśc mi sie chce.
dodany przez Martyna @ 14 sierpnia 2011 o 20:53. #
Na pewno jest przepyszne, ale serek na zdjeciu wcale nie wyglada na ricotte, ktora znam doskonale(mieszkam we Wloszech)Wedlug mnie to philadelfia…
dodany przez Sylwia @ 15 sierpnia 2011 o 19:08. #
Doskonały przepis :)
Wykonaliśmy również w wersji z suszonymi pomidorami :)
Pozdrawiam,
Joanna
DUŻYMI LITERAMI
dodany przez DUŻYMI LITERAMI @ 14 grudnia 2012 o 22:45. #