Skład:
ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody
farsz:
350 g tłustego białego sera
5 łyżek śmietanki kremówki
3 jajka
125 g cukru
skórka starta z pomarańczy i cytryny
1 opakowanie świeżych malin
A oto jak to zrobić:
1.Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
2.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. W misce ucieramy ser, śmietankę, jajka, cukier i skórkę z cytryny i pomarańczy. Tak przygotowany farsz, przekładamy na podpieczony spód. Tartę pieczemy w piekarniku (170 stopni C) przez 40 minut albo do chwili aż się zetnie farsz. Tartę zostawiamy w piekarniku, aż wystygnie. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami.
Komentarze