Skład:
500 g kalmarów
1 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli morskiej
3/4 szklanki wody gazowanej
olej do smażenia
ćwiartki cytryny do podania
sos:
2-3 dojrzałe pomidory bez skórki
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę i sól morską przesiewamy do naczynia, a następnie dodajemy jajka, wodę mineralną i stopniową ubijamy na jednolitą masę. Olej do smażenia rozgrzewamy w głębokiej patelni. Pierścienie kalmarów dokładnie myjemy, osuszamy i zanurzamy w cieście. Smażymy 1-2 minuty, aż nabiorą złocistego koloru. Za pomocą łyżki z sitkiem odcedzamy kalmary i przekładamy na papierowy ręcznik.
2. Aby przygotować sos: w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek i paprykę. Smażymy na średnim ogniu ok. 1 minuty. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy kolejne 3-4 minuty. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu miksujemy sos blenderem na gładką masę. Kalmary podajemy razem z sosem i ćwiartkami cytryny.
Po resztę przepisów kulinarnych zapraszam na www.makecookingeasier.pl
Komentarze