Dzisiejszy przepis na pieczonego pstrąga to alternatywa dla karpia. Sposób przygotowania nie jest trudny i myślę, że można z powodzeniem uraczyć nim gości wigilijnych. Mięso ryby jest delikatne i soczyste, a dzięki włożonej gałązce świeżego tymianku – aromatyczne.
…
Okres bożonarodzeniowy to najpiękniejsza okazja do zwrócenia uwagi na dekoracje pojawiające się na stole. Biały, wykrochmalony obrus, rodzinna porcelana, zaprasowane serwetki z zieloną gałązką, to tylko drobne elementy, które dodadzą uroczystego charakteru przyjęcia. Przy dekoracji wigilijnego stołu osobiście wolę dobierać jasne elementy; białe wstążki i świece, kremowe serwetniki lub lampiony. Warto również pamiętać o dużym wazonie ze świeżymi, zielonymi gałązkami przeplecionymi ciętymi kwiatami lub szcztucznymi ozdobami. Alternatywą dla bukietu może stać się wieniec iglasty przyozdobiony świątecznymi skarbami.
Skład:
(przepis dla 4 osób)
2-3 średnie patroszone pstrągi bez głowy
kilka gałązek świeżego tymianku
1 cytryna
2 łyżki masła skarowanego + kilka plastrów schłodzonego do pieczenia pstrągów
1 limonka
1 lampka białego wina (pół wytrawnego)
1 średni por (ok. 20 cm)
200 g śmietany 22 % (do sosów, może być 18 %)
100 płatków migdałowych
sól morska
świeżo zmielony pieprz ziołowy
A oto jak to zrobić:
1. Wypatroszone pstrągi dokładnie myjemy, nacieramy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem ziołowym (najlepiej utartym w moździerzu). Do środka ryby dodajemy plaster cytryny, gałązkę świeżego tymianku i kawałek schłodzonego masła. Tak przygotowane ryby umieszczamy w żaroodpornym naczyniu z przykryciem i pieczemy ok. 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C (opcja: grill lub góra-dół).
2. Aby przygotować sos: drobno posiekany por podsmażamy na sklarowanym maśle, dodajemy lampkę wina i redukujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i listki tymianku. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i otartą skórką z limonki.
3. Upieczonego pstrąga ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy skórę i podajemy z sosem i prażonymi płatkami migdałów.
Komentarz: Ok. 1 kg świeżego pstrąga może uraczyć 2 lub 3 osoby. Zamiast pora możemy użyć cebulkę dymkę. Czas pieczenia dostosowany był do 3 średnich pstrągów – w przypadku 2 możemy skrócić do 25 minut. Proces redukowania sosu oznacza zmniejszenie jego objętości przez długotrwałe podgrzewanie, tak by osiągnął gęstszą konsystencję i intensywniejszy smak.
49 komentarzy
Zawsze robisz piękne zdjęcia, ale te są niesamowite:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 6 grudnia 2014 o 14:15. #
Jakie piękne zdjęcia :)
Zapraszam u mnie stylizacja za 3,00 zł
http://secondhandworldd.blogspot.com
dodany przez ania @ 6 grudnia 2014 o 15:34. #
mmm!! Wygląda pysznie <333333
dodany przez Ania @ 6 grudnia 2014 o 18:11. #
cudowny stół
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=28310586 @ 6 grudnia 2014 o 17:50. #
Gratuluje rewelacyjnej książki :)
http://dream-berry.blogspot.com
dodany przez http://dream-berry.blogspot.com @ 7 grudnia 2014 o 00:08. #
Pstrag to moja ulubiona ryba i z prazonymi migdalami smakuje wysmienicie!:P Przepis warty wyprobowania! Piekne zdjecia i swiateczna dekoracja stolu!
http://www.PurseFixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
Fashion Advice, Events and More
dodany przez Renfashionista @ 6 grudnia 2014 o 14:19. #
uwielbiam pstrągi – najbardziej w boczku i z pietruszką – Twój przepis wypróbuję następnym razem :-)
http://tohavefabulousday.blogspot.com/2014/12/konkurs-wygraj-torebke-od-sklep.html
pozdrawiam.
dodany przez Muszka @ 6 grudnia 2014 o 14:26. #
Bożżżżż taka jestem głodna i czekam na pizze a tu takie pyszności!
dodany przez Nicol @ 6 grudnia 2014 o 14:34. #
Przepięknie przybrany stół Zosiu!
pozdrawiam i zapraszam do mnie:
http://allegro.pl/4-f-bielizna-termoaktywna-polar-s-36-i4860012277.html
dodany przez just_ins @ 6 grudnia 2014 o 14:53. #
Wygląda smakowicie! :D Piękne zdjęcia ♥
http://www.annie97x.blogspot.com
dodany przez Anna @ 6 grudnia 2014 o 15:04. #
Aj jak dobrze że przepis jest na pstraga :) bo za karpiem nie przepadam.
Wogóle piękna aranżacja wnętrza.
pozdrawiam Anna
http://www.kendziangie.blogspot.com.es
dodany przez Anna S. @ 6 grudnia 2014 o 15:17. #
Przepiękne dekoracje <3 może zrobicie dziewczyny post o tym jak świątecznie udekorować mieszkanie?:)
http://www.llealicious.blogspot.com
dodany przez Llealicious @ 6 grudnia 2014 o 15:45. #
Zosiu, przepis brzmi swietnie, na pewno zrobie na swieta :) moglabys prosze powiedziec gdzie kupilas te okragle ozdoby z kuleczkami ? (jedna z nich jest na swieczniku)
dodany przez Ola @ 6 grudnia 2014 o 16:46. #
czy ktoras z czytelniczek wie moze gdzie moge znalezc niewoskowane limonki i pomarancze ? wiem, ze niewoskowane cytryny sa dostepne w lidlu, ale limonki/pomarancze, widzial ktos ? :)
dodany przez Ola @ 6 grudnia 2014 o 17:06. #
To super alternatywa dla karpia, którego bardzo nie lubię:P
dodany przez Goodforyou blog @ 6 grudnia 2014 o 17:33. #
Zamiast ‘miesiwa’ na stole w pierwszy dzien swiat- ryba, tym razem nie po grecku! Jestem za!
http://Www.allnnothing.com
dodany przez Joanna @ 6 grudnia 2014 o 17:40. #
Bajeczna dekoracja, smialo moglaby byc w Elle Decoration!
Ana
http://www.champagnegirlsabouttown.co.uk
dodany przez Ana & Trish @ 6 grudnia 2014 o 17:40. #
Piekny stol Zosiu, przepis tez super, wyprobuje, z jaka inna ryba pasowalby, bo pstraga chyba nie uda mi sie znalezc ….
Natalia
dodany przez Natalia @ 6 grudnia 2014 o 18:53. #
pięknie udekorowany stół <3 pozdrawiam i zapraszam :
http://alizanna.blogspot.com/2014/12/i-woke-up-like-this.html
dodany przez Anonim @ 6 grudnia 2014 o 19:29. #
Lubię pstrąga i pewnie ten jest pyszny, ale na Wigilię tylko karp :)
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 6 grudnia 2014 o 20:37. #
Wygląda bardzo smakowicie!
dodany przez Diamacra @ 6 grudnia 2014 o 20:41. #
nie przepadam za karpiem dlatego dla mnie ten pstrąg jest świetną propozycją :) ps. Obłędny stół! Z pewnością się zainspiruję ;)
dodany przez Świnka @ 6 grudnia 2014 o 20:52. #
Wygląda smakowicie :) Muszę wypróbować ten przepis :)
dodany przez http://allegro.pl/zara-blyszczace-szpilki-rozm-40-nowe-i4867651106.html @ 6 grudnia 2014 o 20:59. #
Kurcze, tylko jak tę skórę zdjąć, żeby nie porozwalać rybki….
dodany przez Magda @ 6 grudnia 2014 o 21:08. #
Podobnie przyrządzony pstrąg trafia na świąteczny stół w moim domu. Pstrąg w migdałach prażonych, bez sosu śmietanowego. Myślę, że dodatek sosu może go jeszcze podrasować. Spróbuję :)
dodany przez Killerka @ 6 grudnia 2014 o 21:14. #
Bardzo fajny przepis! Ja rzadko w sumie jadam pstrąga, najczęściej łososia albo dorsza. Trzeba by wprowadzić małe urozmaicenie :D
http://www.epepa.pl
dodany przez Pepa @ 6 grudnia 2014 o 21:16. #
smakowicie :)
http://youbeefashion.blogspot.com/
dodany przez Katarzyna @ 6 grudnia 2014 o 21:26. #
świetny post świąteczny ;)
zapraszam na rozdanie ;)
dodany przez http://luv-the-style.blogspot.com @ 6 grudnia 2014 o 21:36. #
Wesołych Świąt
dodany przez sona @ 6 grudnia 2014 o 22:36. #
Bardzo lubię ryby, a ta propozycja wygląda smkowicie. ;)
dodany przez Anna @ 6 grudnia 2014 o 23:37. #
Przepiękny wystrój!
Te zdjęcia, to już małe arcydzieła!
Pozdrawiam ciepło
K.
dodany przez Klaudia @ 7 grudnia 2014 o 00:30. #
Z całego przepisu jedno jest niewykonalne: nacieramy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem ziołowym (najlepiej utartym w moździerzu).
Pieprz ziołowy to mieszanka ziół, w jej składzie jest: kolendra, kminek, majeranek, gorczyca, liść laurowy i ostra papryka. Czy właśnie te przyprawy i zioła mamy ucierać w moździeżu?
, .
dodany przez Ula @ 7 grudnia 2014 o 00:54. #
Rodzinna porcelana? To talerz z Ikei przecież.
dodany przez Endi @ 7 grudnia 2014 o 01:37. #
Zosiu, Kochana, z jakiego sklepu są te piękne kieliszki??
dodany przez Iwona @ 7 grudnia 2014 o 06:46. #
How cool!
♥♥♥
Jeanne
http://fashionmusingsdiary.com
dodany przez Jeanne @ 7 grudnia 2014 o 09:07. #
Bardzo świąteczna propozycja! I super zdjęcia! sama je robisz? Pozdrawiam.
http://zycienienabogato.blogspot.com/
dodany przez zycienienabogato @ 7 grudnia 2014 o 11:56. #
Przepyszne! Zrobilam dzisiaj na obiad i jednym slowem rewelacja (zapomnialam natomiast, ze migdaly powinny byc prazone. Mimo tego palce lizac :-)
dodany przez Bunny @ 7 grudnia 2014 o 14:20. #
Ta cytryna to trochę przechodzona, wygląda jak wyjęta z herbaty i obsuszona na kaloryferze :)
dodany przez Rysio @ 8 grudnia 2014 o 02:03. #
Kasiu chyba chodzi o maslo sklarowane , na poczatku sie zastanawialam co to jest maslo skarowane xx
dodany przez Monika @ 8 grudnia 2014 o 04:05. #
To musi być przepyszne !
dodany przez Ola @ 8 grudnia 2014 o 10:10. #
Uwielbiam ryby i zbieram wszystkie ciekawe przepisy. Jeśli ktoś ma problem jak się zorganizować przed świętami, to zapraszam:
http://www.lifestyle-by-ania.blogspot.com/2014/12/jak-zaplanowac-swieta-i-nie-zwariowac.html
dodany przez Lifestyle By Ania @ 8 grudnia 2014 o 10:22. #
Ponawiam pytanie o kieliszki :)
dodany przez anna @ 8 grudnia 2014 o 11:04. #
Fajnie wygląda ciekawe czy pysznie :)
Pozdrawiam
dodany przez Ranking lokat @ 10 grudnia 2014 o 10:48. #
zdjęcia są rewelacyjne, gromkie brawa ! w swoich świątecznych potrawach sięgam po sosy develey, spróbuj 1000 wysp – pasuje absolutnie do wszystkiego :) pozdrawiam !
dodany przez edi @ 11 grudnia 2014 o 09:42. #
ponawiam pytanie o kieliszki oraz zastawę. skąd są? :)
pozdrawiam
dodany przez agnieszka @ 12 grudnia 2014 o 19:00. #
Pstrąg – uwielbiam!
dodany przez Wrocław @ 19 grudnia 2014 o 11:04. #
Zosiu, bardzo dobry przepis na pstragi, ale pieczenie 3 pstragow w 35 min, a dwoch w 25 minut czyli 10 min krocej jest fatalna pomylka dla kogos kto nie ma doswiaczneia w gotowaniu I bedzie katastrofalne,
Pozdrawiam
Ela Rusin
dodany przez Anonim @ 22 grudnia 2014 o 09:15. #
Nie mozna skracac czasu pieczenie przy mniejszej ilosc ryb z 35 na 25 min. Ziemniaki 1 kilogram czy 5 kg gotujemy w taki samym czasie. To samo z pieczeniem pstragow 2 czy 3 sztuki, czas pieczenie ten sam.
dodany przez Ela @ 22 grudnia 2014 o 09:28. #
No właśnie skąd te piękne kieliszki:)??
dodany przez kami @ 26 grudnia 2014 o 13:43. #