Skład:
płat łososia
1-2 cukinie
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
świeże zioła : oregano, tymianek lub rozmaryn
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sól morska
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Łososia dokłanie myjemy (usuwamy ewentualne ości). Cukinię kroimy w talarki. W 1/4 szklance oliwy mieszamy suszone zioła (np. rozmaryn lub tymianek) oraz sól morską.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy rybę, dorzucamy pokroją cukinię i całość skrapiamy oliwą z ziołami. Dodajemy wyciśnięty czosnek i kilka kropel soku z cytryny. Na końcu możemy dodać świeże zioła i łyżkę masła. Pieczemy ok. 25 minut.
Wskazówki:
1. Cukinię możemy dodatkowo posypać np. suszonym chilli lub innymi ulubionymi przyprawami (warto pamiętać, że bez dodatkowych przypraw, w smaku może być mdła)
2. Jeżeli mamy pod ręką butelkę białego wina, to również warto dodać 1/4 szklanki.
3. Zamiast cukini można dodać brokuły.
4. Jeżeli chcemy wersję bardziej kaloryczną, dodajmy przed pieczeniem kilka łyżek śmietany.
Komentarze