Ingredients:
(cake tin with a diameter of 23 cm or 26 cm)
5 eggs
150 g of wheat flour
1 tablespoon of potato flour
150 g of brown sugar (it's best to use Muscovado)
30 g of a mix of spices (ground pepper, cinnamon, cloves, ginger)
3 tablespoons of high-quality cocoa
cream:
2 packages of mascarpone (500 g)
2-3 generous tablespoons of icing sugar
orange zest from 2 oranges
2 tablespoons of orange liqueur (e.g. Cointreau or rum)
for decoration:
handful of fresh cranberries
2 tablespoons of icing sugar
3-4 gingerbreads
***
Skład:
(tortownica o średnicy 23 cm lub 26 cm)
5 jajek
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g brązowego cukru (najlepiej Muscovado)
30 g mieszanki przyprawy korzennej (mielony pieprz, cynamon, goździki, imbir)
3 łyżki dobrego kakao
krem:
2 opakowania serka mascarpone (500 g)
2-3 czubate łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau lub rum)
do dekoracji:
garść świeżej żurawiny
2 łyżki cukru pudru
3-4 pierniki
Directions:
1. To prepare the cake: whisk the yolks with sugar until light and airy. Add orange zest, spices, and cocoa. Mix everything. Then, add sifted flour with potato flour and whisked whites.
2. Mix everything with a spatula (with a top-down movement). Pour the dough into a greased cake tin and bake it in the oven preheated to 160ºC for 40 minutes. Take it out of the oven and wait until it cools.
3. To prepare the cream: prepare some orange zest using small grating slots, add icing sugar, liqueur, and then mix everything. Afterwards, add mascarpone and mix everything until smooth. Cool the cream in the fridge for at least 1 hour.
4. To prepare snowy cranberry balls: coat the cooled cranberries in icing sugar and place them in the freezer for 15 minutes.
5. Cut the baked cake into 3 layers (optionally: we can sprinkle these layers with liqueur or rum). Spread the cooled cream between the layers. Decorate the cake with gingerbreads, cooled cranberry balls, and green twigs. The cake tastes best when it is cooled.
A oto jak to zrobić:
1.Aby przygotować ciasto: żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i ubite białka.
2.Całość mieszamy za pomocą szpatułki (ruchem z dołu do góry).Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
3.Aby przygotować krem: skórkę z pomarańczy ścieramy na tzw. małych oczkach, dodajemy cukier puder, likier i mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem schładzamy w lodówce min. 1 godzinę.
4.Aby przygotować śnieżne kulki z żurawiny: schłodzoną żurawinę obtaczamy w cukrze pudrze i przekładamy na 15 minut do zamrażalnika.
5.Upieczone ciasto kroimy na 3 płaty (opcjonalnie: płaty możemy skropić likierem lub rumem). Ciasto przekładamy schłodzonym kremem. Dekorujemy piernikami, schłodzonymi kulkami żurawinowymi i zielonymi gałązkami. Ciasto najlepiej smakuje gdy jest schłodzone.
56 komentarzy
Wygląda wspaniale!
dodany przez Lena Magda Spot @ 21 grudnia 2016 o 13:15. #
Ooo wow! Wygląda pysznie! U mnie na blogu za to przepis na marchewkowy piernik :)
http://www.other-than-pink.blogspot.com
dodany przez www.other-than-pink.blogspot.com @ 21 grudnia 2016 o 18:30. #
Wygląda smakowicie! :)
http://north-fashion.blogspot.com/ ♥♥♥
dodany przez NorthFashion @ 22 grudnia 2016 o 14:29. #
Tort wygląda przepięknie, chyba skuszę się na niego przy okazji świątecznych wypieków :) Chociaż wydaje mi się, że nasączenie blatów może się jednak przydać, już na zdjęciu widać, że ciasto jest dość suche, a torty jednak powinny mieć odpowiedni poziom wilgotności, aby smaki się lepiej ze sobą łączyły.
Pozdrowienia Zosiu :)
Hania z http://www.pineap.pl
dodany przez Hania Ananas @ 21 grudnia 2016 o 13:46. #
Uwielbiam klimat Zosiowego domu!
Tort na paterze z nóżką, na doskonałym lnianym obrusie, w tak klimatycznym, świątecznie przystrojonym domu to idealny obrazek <3 Chcę być taką Panią Domu! :D
…za rok będę!
dodany przez Marta Guzowska @ 21 grudnia 2016 o 14:19. #
Zosiu, jakich perełek – ozdób użyłaś do pierniczków? Bo mi się stopiły w trakcie pieczenia :(((
dodany przez magdek @ 21 grudnia 2016 o 14:56. #
Obrus warto byłoby wyprasować! Dekoracja tortu średnia krem nierozsmarowany dokładnie….i te igły zielone sorry nie wygląda to apetycznie
dodany przez Pusia @ 21 grudnia 2016 o 16:37. #
Wyglada fantastycznie!
Fajny pomysł z piernikowymi choinkami ?
Pozdrowienia!
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
⛄️
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 21 grudnia 2016 o 16:42. #
Tort przepięknie udekorowany<3 Kasiu jakaś książka godna polecenia na prezent świąteczny dla 23-letniej kobiety?,, Światło między oceanami" czy inny typ;)?
dodany przez Asia @ 21 grudnia 2016 o 17:45. #
Wow!! Tort wygląda pysznie :)
dodany przez Ania @ 21 grudnia 2016 o 18:08. #
Pomysłowe! :)
dodany przez Ania @ 21 grudnia 2016 o 18:11. #
Zosiu, wybacz, że nie na temat, ale skąd masz ten piękny sweter? Buziaki :)
dodany przez Riri @ 21 grudnia 2016 o 18:17. #
Mango…obecnie w sprzedazy i przeceniony?
dodany przez Maja @ 21 grudnia 2016 o 20:45. #
Też mnie ciekawi skąd ten piękny sweter…
dodany przez Marta @ 22 grudnia 2016 o 08:39. #
Piekny tort. Taki nieidealny, z nierowno rozlozona masa na wierzchu :) Po prostu domowy, do zjedzenia.
I pewnie jest pyszny.
Zastanawiam sie nad smakiem kremu- jest rzeczywiscie pomaranczowy czy raczej ma posmak alkoholowy?
dodany przez Monika @ 21 grudnia 2016 o 20:42. #
podejrzewam, że moze mieć lekko gorzkawy smak – skórka pomaranczowa w konfiturze/starta w kremie często szybko gorzknieje
(tak wykazuje moja mazurkowo-iernikowa tradycja w użyciu:))
mam nadzieję, że tu mascarpone dobrze równoważy
dodany przez Hania @ 22 grudnia 2016 o 02:29. #
Wygląda bosko ! Chyba skuszę się na taki tort w te Święta :-)
Świąteczne pozdrowienia od FromTheKitchenOfP!
https://fromthekitchenofp.wordpress.com
dodany przez Patrycja @ 21 grudnia 2016 o 20:49. #
Smakowicie wygląda :)
http://naturalnieibanalnie.blogspot.co.uk/
dodany przez Ewelina @ 21 grudnia 2016 o 21:06. #
Fantastyczny pomysł, moje smaki, połączenie pomarańczy i aromatu korzennego jest niesamowite :) Na pewno upiekę na Święta. Piekę często podobny tort, z tym że na zwykłym biszkopcie. Oprócz kremu śmietankowo-pomarańczowego, przekładam jeszcze blaty kremem pomarańczowym, który przygotowuję na bazie świeżego soku pomarańczowego, zagęszczonego budyniem lub zwykła skrobią ziemniaczaną (taka frużelinka, kisiel powstaje). Blaty nasączam także sokiem pomarańczowym rozcieńczonym wodą. Torcik jest pyszny i niezwykle lekki.
A u mnie na blogu Prezentownik Last Minute, zapraszam :)
http://batirulez.blogspot.com/2016/12/prezentownik-last-minute.html
dodany przez batirulez.blogspot.com @ 21 grudnia 2016 o 21:24. #
Chciałabym zrobić ten tort, ale nie wiem czym zastapić likier.
Tort będą jadły dzieci, więc % odpadają.
dodany przez ewka @ 21 grudnia 2016 o 21:29. #
może np. słodką herbatą lub sokiem pomaranczowym:)
dodany przez Hania @ 22 grudnia 2016 o 02:30. #
Moja mama w takiej sytuacji rozcieńczała likier wodą z odrobiną cukru lub miodu :)
dodany przez Marta @ 22 grudnia 2016 o 09:20. #
Możesz dać trochę świeżego soku z pomarańczy albo kilka kropel ekstraktu pomarańczowego. Możesz też zetrzeć więcej skórki z pomarańczy :)
dodany przez Batirulez.blogspot.com @ 22 grudnia 2016 o 10:34. #
2 lyzki likieru chcesz zastepowac…? ;-) Nie boj sie, dzieci sie nie upija…
dodany przez Magda @ 22 grudnia 2016 o 14:22. #
Prawdziwe dzieło sztuki :) pozdrawiamy! :)
dodany przez Podróże Zwykłych Ludzi @ 21 grudnia 2016 o 21:31. #
w składnikach ciasta nie ma wzmianki o skórce z pomarańczy….ile jej dać ? :)
dodany przez diana @ 21 grudnia 2016 o 22:30. #
wszystko rozumiem ale…po jaki grzyb wam te nuty…?
dodany przez maja @ 21 grudnia 2016 o 22:34. #
@ maja
Te nuty to kolędy, bardzo stare wydanie – mam identyczne :) Starsze ode mnie :)
dodany przez Kasia @ 30 stycznia 2017 o 10:59. #
Wyglada bardzo smakowicie :)
http://www.gloryofthesnow.com
dodany przez Magda @ 21 grudnia 2016 o 23:05. #
Też taki ostatnio zrobiłam tylko mój był piętrowy i z orange curd :D Wpadnij do mnie i zobacz, serdecznie zapraszam! :)
dodany przez Marta @ 22 grudnia 2016 o 02:25. #
ah i oh!
dodany przez Milex @ 22 grudnia 2016 o 05:27. #
Zosiu skąd ten przepiękny sweter?
dodany przez Aga @ 22 grudnia 2016 o 08:57. #
Pysznego jest to ciasto ? zapraszam na http://Thinkcheap.blog.pl gdzie można sie zainspirować tanie pomysłami, np na niedrogie dania ?
dodany przez Think Cheap @ 22 grudnia 2016 o 10:40. #
Chętnie bym zjadła ^^ :)
dodany przez Julia @ 22 grudnia 2016 o 11:29. #
Ale super zdjęcia, też muszę zacząć się przygotowywać do Świąt :)
Zapraszam do siebie, nowy post http://idacupas.blogspot.com/ <3
dodany przez Ida @ 22 grudnia 2016 o 11:34. #
Moze w smaku jest nawet dobry, jednak bardzo niestarannie zrobiony i z przesada udekorowany, posmarowany, popudrowany. Dla mnie bardzo nie apetyczny, sorry!
dodany przez Ela @ 22 grudnia 2016 o 13:06. #
Zgadzam się z Tobą . Domowy tort ale przekombinowana dekoracja aż nie ładna . A wszyscy oh i ach…..
dodany przez Anna @ 22 grudnia 2016 o 18:37. #
Wygląda ślicznie i smacznie ;)
http://www.womanfromforest.blogspot.com
dodany przez WomanFromForest @ 22 grudnia 2016 o 21:32. #
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 22 grudnia 2016 o 22:27. #
A dla mnie klimat świąteczny :cudowny tort ,piekny wystrój i śliczna pani domu Wesolych Świat życzę wszystkim
dodany przez Marzena @ 22 grudnia 2016 o 22:48. #
Tort wygląda przepięknie! Szkoda że moje ciasto już upieczone, gdyby nie te fakt na pewno skorzystałabym z tego przepisu!
Pozdrawiam ! :)
dodany przez nelliax @ 23 grudnia 2016 o 13:17. #
Tort prezentuje się doskonale. Przepiękne, pomysłowe ozdoby! Serdecznie pozdrawiamy, życzymy zdrowych i wesołych świąt i zapraszamy!
dodany przez Luxusowi.pl @ 23 grudnia 2016 o 13:39. #
Wygląda pięknie ! Robię córce na urodziny 24 grudnia:)
dodany przez Aga @ 23 grudnia 2016 o 14:43. #
Wygląda smakowicie!
http://poranekzksiazka.blogspot.com/
dodany przez Ewa @ 24 grudnia 2016 o 12:55. #
Zosiu czyżby inspiracja z kwestiasmaku.com? ;)
Bardzo ładne wykonanie!
dodany przez Asia @ 24 grudnia 2016 o 12:58. #
A skąd bransoletka ?:)
dodany przez Kasia @ 27 grudnia 2016 o 23:06. #
… wygląda przepysznie ;-) :-) …
dodany przez Monka @ 29 grudnia 2016 o 13:56. #
Tort cudny :) skąd piękny obrus ?
dodany przez Preta @ 1 stycznia 2017 o 21:40. #
Dzisiaj postanowiłam upiec ten tort. Niestety ciasto wyszło okropne, chociaż robiłam je najdokładniej jak to tylko możliwe z przepisu. Jest tak niskie i tak twarde ,że można nim rzucać pod niebiosa i nic mu nie będzie. Jestem w szoku, jak widzę ten tort na zdjęciach. Jak to możliwe, że ciasto jest podzielone na 3 dość grube części?? Krem pyszny, ale ciasta nie polecam. Szkoda…
dodany przez SYLWIA @ 23 listopada 2018 o 15:00. #
podejrzewam ze cisto nie wyszko poniewaz w przepisie nie ma proszku do pieczenia, sama chcialam zrobic torcik ale mam watpliwosci czy ciasto sie uda, ale pani komentarz potwierdzil moje watpliwosci.
dodany przez Gabrysia @ 21 grudnia 2018 o 13:06. #
U mnie dokładnie to samo. Pomysł na ciasto ok, ale chyba warto upiec tradycyjny biszkopt z dodatkiem przyprawy piernikowej. Ten to zdecydowanie strata czasu i składników.
dodany przez Agnieszka @ 24 grudnia 2018 o 09:49. #
Ktoś wie czym się różni biszkopt gdy zaczynamy od ubicia piany i po kolei dodajemy składniki a na końcu mąka od takiego jak w tym przepisie kiedy na końcu dodajemy mąkę?
dodany przez Zuzia @ 18 grudnia 2018 o 22:40. #
Tort wyglada smakowicie, chce dzisiaj go zrobic, mam pytanko czy na pewno do ciasta nie dodac proszku do pieczenia? obawiam sie że bez niego cisto nie wyrosnie.
dodany przez Gabrysia @ 21 grudnia 2018 o 12:54. #
Właśnie jestem w trakcie pieczenia ciasta i zdecydowałam się jednak na dodanie proszku do pieczenia. Widok z piekarniku utwierdza mnie w przekonaniu, że to była słuszna decyzja :)
dodany przez m. @ 23 grudnia 2018 o 18:30. #
Czy konsystencja ma być płynna? Na pewno nie trzeba dodać czegoś jeszcze? Mi ciasto wyszło…twarde ? ktoś robił?
dodany przez Agnieszka @ 23 grudnia 2018 o 18:43. #
Witam serdecznie. Wczoraj zrobilam tort zgodnie z Pani przepisem i niestety nie wyrosl mi. Czy czasem nie trzeba dodac sody i proszku do pieczenia?
Pozdrawiam
Patrycja
dodany przez Patrycja @ 14 grudnia 2019 o 11:02. #