Skład:
ok. 1,2 kg łopatki bez kości (tłustej) *
0,5 kg pręgi wołowej (goleń)
150 g wątróbki z kurczaka
2 duże gruszki + 2 łyżki miodu
4-5 szalotek
2 czerwone cebule
4 jajka
3 kromki bułki paryskiej
6-8 ziarenek ziela angielskiego
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
3 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
8 ziarenek pieprzu
sól morska
do podania: konfitura z żurawin
A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i sól) umieszczamy na dnie dużego garnka. Zalewamy 3/4 szklanki wody i zagotowujemy. Po 2 minutach gotowania umieszczamy pokrojone kawałki mięsa (ok. 2 cm) oraz kawałki cebuli. Zagotowujemy, a następnie dokładnie całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 1,5 godziny. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną szalotkę z gałązką rozmarynu. Dodajemy pokrojone i obrane plastry gruszki, miód i smażymy przez 6-8 minut. Odstawiamy i wyjmujemy listki rozmarynu.
2. Ugotowanie mięso przekładamy do osobnego garnka, a z pozostałego wywaru usuwamy liście laurowe / ziarenka i gotujemy w nim przez 6-8 minut wątróbkę drobiową. Odstawiamy z ognia, dodajemy kawałki pieczywa (bułki paryskiej) tak by nasiąknęła.
3. Ugotowane mięso, podsmażone gruszki, podgotowaną wątróbkę drobiową wraz z pieczywem i wywarem – całość trzykrotnie mielimy (możemy w maszynce do mięsa, ja z kolei mieliłam partiami za pomocą blendera). Dodajemy żółtka, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Masę przelewamy do 2 form o dlugości ok. 30 cm wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i pieczemy przez 1,5 godziny (opcja: góra-dół, piekę na środkowej półce, a na samym dole wstawiam blachę z wodą, ok. 1/2 szklanki).
*Komentarz: Jeśli chodzi o dobór mięsa, to standardowo decyduję się na 4 gatunki: wołowe (np. pręga), wieprzowe (np. łopatka bez kości), wątróbka drobiowa oraz tłusty boczek. W przypadku dzisiejszego przepisu łopatka była bardzo tłusta, więc zrezygnowałam z dodatkowego boczku. Pasztet w smaku jest delikatny i dość mokry. Niestety nie lubię wysuszonych pasztetów, więc dla wszystkich zwolenników którzy lubią rozsmarować go na kromce chleba z dodatkiem żurawiny to polecam ten przepis. Przygotowanie pasztetu nie jest wcale trudne i jeżeli się go realizuję krok po kroku, to z pewnością się uda! A jaka jest satysfakcja – porównywalna do pieczenia domowego chleba (wiecie.. takiego na zakwasie) :D:D
36 komentarzy
szczerze ja ostatnio coś na mięsko patrzeć nie mogę, ale może za parę dni wypróbuje przepis :-)
http://tohavefabulousday.blogspot.com/2014/12/przypadek-ashlea-przemineo-z-wiatrem.html
zapraszam i pozdrawiam.
dodany przez Muszka @ 22 grudnia 2014 o 18:38. #
Mniam, wygląda pysznie :)
Zapraszam u mnie stylizacja za 5,00 zł
http://secondhandworldd.blogspot.com
dodany przez ania @ 22 grudnia 2014 o 19:15. #
niestety rzadko jadam mięso, wolę pasztety warzywne :) ale ten wygląda fajnie!
http://www.haydenka.blogspot.com
dodany przez Paulina @ 22 grudnia 2014 o 18:47. #
Wygląda smakowicie!
Zapraszam do mnie:
http://justynapolska.blogspot.com
dodany przez http://justynapolska.blogspot.com @ 22 grudnia 2014 o 18:55. #
Wygląda smakowicie :) Piękne zdjęcia! ♥
http://www.annie97x.blogspot.com
dodany przez Anna @ 22 grudnia 2014 o 18:59. #
mm przepis super. Mam tylko pytanie czy mozna zamienic wątróbki z kurczaka ( bo jej niecierpie ) na coś inenego?
Pozdrawiam serdecznie
http://www.kendziangie.blogspot.com.es
dodany przez Anna S. @ 22 grudnia 2014 o 19:02. #
Wątróbka w pasztecie raczej jest obowiązkowa :)
Pozdrawiam.
carriebeauty.blogspot.com
dodany przez KarO @ 23 grudnia 2014 o 12:18. #
Właśnie na taki post czekałam. Dziękuję za ciekawy przepis i zapraszam bardzo do siebie : http://ohmagnifique.blogspot.com
Wesołych świąt :)
dodany przez Magnifique @ 22 grudnia 2014 o 19:20. #
wygląda pysznie! ciekawe połączenie z tą gruszką!
Pozdrawiam i zapraszam:
http://allegro.pl/duza-paka-ubran-zestaw-rozmiar-s-26-sztuk-i4897130833.html
dodany przez just_ins @ 22 grudnia 2014 o 20:00. #
Wygląda przepysznie :) pozdrawiam i dzięki za przepis!
dodany przez Ania @ 22 grudnia 2014 o 20:10. #
zdjęcia <3 przepis nie dla mnie, bo jestem bezmięsna, choć chyba się skuszę na zrobienie swojej drugiej połówce ;)
a może kiedyś Zosiu pokusisz się na wege odpowiednik? Będę czekać! :)
http://pretty-perfection.blogspot.com/
http://pretty-perfection.blogspot.com/
dodany przez marissa @ 22 grudnia 2014 o 20:25. #
Oooo mamo!!! Kocham pasztety! Zwłaszcza te domowe, czyli jak wiem co jem! Na pewno wypróbuję!!!
http://www.zatrzymacpiekno.blogspot.com
dodany przez Aga @ 22 grudnia 2014 o 20:27. #
great holiday post
Giveaway on my blog!
http://hashtagliz.com
dodany przez Liz @ 22 grudnia 2014 o 20:30. #
Zosiu zachwycają Twoje przepisy i zdjęcia.Śledzę Twoją rubrykę od początku i często realizuję Twoje przepisy!!Pozdrawiam
szalenstwa-panny-matki.blogspot.com
dodany przez Panna Matka @ 22 grudnia 2014 o 20:39. #
:*** Wesołych Świąt!
dodany przez Zosia @ 23 grudnia 2014 o 08:55. #
Niezły … pasztet :)
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 22 grudnia 2014 o 20:51. #
Wygląda smakowicie :) Jutro zabieram się za przyrządzanie różnego mięsiwa na święta, więc i pasztecik wciągnę na swoją listę:)
A korzystając z okazji, całemu zespołowi MLE życzę cudownych Świąt wśród najbliższych i realizacji najpiękniejszych planów i marzeń w Nowym Roku (również tu, na blogu, który uważnie i regularnie śledzę, mimo swoich 40 już wiosen ;) )
dodany przez Małgosia @ 22 grudnia 2014 o 21:43. #
O, to jest coś. Szlachetnie wygląda i pewnie tak smakuje.
dodany przez jenna @ 22 grudnia 2014 o 21:51. #
Zosiu długo pisałaś książkę ?
http://dream-berry.blogspot.com/
dodany przez al @ 22 grudnia 2014 o 21:53. #
Witaj! Ponad 10 miesięcy :) Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego co najpiękniejsze na Święta! Zosia
dodany przez Zosia @ 23 grudnia 2014 o 08:54. #
Zosiu ja również życzę Ci wspaniałych świąt spędzonych w rodzinnym gronie :)
http://dream-berry.blogspot.com/
dodany przez al @ 23 grudnia 2014 o 13:07. #
wygląda cudownie pysznie, ale i zdjęcia są fantastycznie zrobione. Całość sprawia, że przysiadłabym się do stołu :)
dodany przez Aga @ 22 grudnia 2014 o 22:27. #
Jejciu ale wygląda smakowicie <3 Chyba czas wypróbować :)
https://www.youtube.com/channel/UC1lwBERk2bGxmnW8l71x0lA?spfreload=10
dodany przez Patrycja @ 22 grudnia 2014 o 22:34. #
Hmmmm a ja muszę powiedzieć że przepis rewelacja….już mam ochotę zamieszać tak mi pachnie ….od jakiegoś czasu zaglądam i każdy jeden przepis zawraca mi w głowie , pózniej myślę jak i gdzie kupić składniki i na następnym dzień danie powstaje…. Ostatnio z moim małym synkiem piekliśmy chatkę piernikową …było klawo a nasza chatka to domek św.Mikołaja;))…..pozdrawiam ekipę “M l E “i życzę Wszystkim radosnych i trochę bardziej śnieżnych świąt:)))))
dodany przez Marta @ 22 grudnia 2014 o 22:35. #
Dziękuję za wiadomość! Cieszę się bardzo, że chatka z piernika się udała – to dla mnei ogromna radość. Wesołych Świąt! :* Zosia
dodany przez Zosia @ 23 grudnia 2014 o 08:53. #
Wow! Przeczytałam i pokażę mamie, na pewno spróbujemy to razem wyczarować! :D
talliablog.blogspot.com
dodany przez Natalia @ 22 grudnia 2014 o 22:59. #
wyglada apetycznie :)
dodany przez Jasia @ 22 grudnia 2014 o 23:00. #
wyglada apetycznie:) a jak dlugo moza przechowywac w lodowce?? i czy mozna zamrozic??
pozdrawiam
dodany przez ania @ 22 grudnia 2014 o 23:01. #
wygląda smakowicie Pozdrawiamy!
http://teddyboys.blog.pl/
dodany przez AniaS @ 22 grudnia 2014 o 23:49. #
Przestancie to promowoac, toz to najgorszy dzien w roku.
http://milexblog.blogspot.co.uk
dodany przez Milex @ 23 grudnia 2014 o 03:03. #
Mniam!
dodany przez Aleksandra @ 23 grudnia 2014 o 07:11. #
Ja nie przepadam za pasztetem, ale może warto podsunąć przepis Mamie? ;)
WESOŁYCH ŚWIĄT!
zapraszam:
http://sosnowskaphoto.blogspot.com
dodany przez Antonina @ 23 grudnia 2014 o 10:31. #
“Niestety nie lubię wysuszonych pasztetów, więc dla wszystkich zwolenników którzy lubią rozsmarować go na kromce chleba z dodatkiem żurawiny to polecam ten przepis” … Czy nie można było tego napisać trochę prościej i poprawnie?
dodany przez olla @ 23 grudnia 2014 o 12:51. #
Wyglada niezmiernie apetycznie! Tylko polozyc na bagietke i voila!:-)
http://www.PurseFixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
Fashion Advice, Events and More
dodany przez Renfashionista @ 23 grudnia 2014 o 14:24. #
Hej Zosiu,
chciałabym Ci życzyć zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia :-) Jestem Twoją ogromną fanką i już mnóstwo Twoich przepisów cieszyło zarówno moje, jak i moich bliskich podniebienia :-) W tym roku pod choinkę dostałam od chłopaka Twoją książkę i jestem wniebowzięta :-) Jest cudowna i już nie mogę się doczekać aż wykończymy nasze mieszkanko :-) Znajdę dla niej honorowe miejsce w mojej kuchni :-)
Ściskam Cię mocno i życzę cudownej, świątecznej atmosfery :-)
dodany przez Kasia @ 23 grudnia 2014 o 19:26. #
GENIALNY! Uwielbiam pasztety, może uda mi się jeszcze namówić mamę na kolejny przysmak! <3
dodany przez Świnka @ 23 grudnia 2014 o 23:52. #