Studiując przez kilka miesięcy za granicą, miałam sporo okazji do poznania różnych nowych smaków, których z pewnością na co dzień nie miałabym szansy spróbować. Mieszkaliśmy wszyscy w dość rozległym akademiku, przez co sąsiedztwo Czecha, Hindusa, Hiszpana nawet Wietnamczyka nikogo nie dziwiło! Ich przyzwyczajenia, tradycje i różnorodność w wielu codziennych czynnościach, była wyjątkowo fascynująca. Dla mnie, w owym czasie studentki III roku psychologii, doświadczenie jeszcze bardziej atrakcyjne.
Nie wspominając już o kuchennych rewolucjach, których byłam chyba najbardziej ciekawa. Pretekst pożyczenia notatek, był wyjątkowo często nadużywany :) Choć z tą nauką, nie zawsze było po drodze. Czesi spod 12 – nad wyraz gościnni, kolacje rozpoczynali już od 17, a kończyli po północy w towarzystwie wysoko procentowej śliwowicy! Dzisiejszy przepis, jest właśnie zapożyczony z jednego takiego wieczoru. Należy on do mojego ulubionego zestawu dań nieskomplikowanych, który najczęściej przygotowuję w tygodniu.
Skład:
400 g makaronu spaghetti
1 duża cukinia
3 łyżki śmietany 18%
2 średnie cebule
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżeczka mielonego tymianku
oliwa do smażenia
pieprz i sól
A oto jak to zrobić:
1. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą ok. 6-7 minut. Możemy dolać 2 krople oliwy, aby nasz makaron się nie skleił.
2. Kroimy cukinię i cebulę w kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 8 minut, aż składniki lekko zbrązowieją. Dodajemy tuńczyka a następnie śmietanę. Ostrożnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy z ognia. Przyprawiamy pieprzem i solą oraz tymiankiem.
3. Starannie odsączamy makaron i mieszamy z farszem. Możemy posypać tarty żółtym serem.
Smażymy cukinię i cebulę, a następnie dodajemy tuńczyka i …
… mieszamy składniki ze śmietaną. Posypujemy tymiankiem i łączymy z ugotowanym makaronem spaghetti.
Możemy udekorować listkami rucoli.
Komentarz: Cukinii można zdecydowanie więcej dodać, podobnie ze śmietaną. A jeżeli chcecie uniknąć zbędnych kalorii, to zastąpcie jogurtem naturalnym. Nie straci na swoim smaku.
86 komentarzy
Mniamiiii…………. Ja znam i polecam też wersje z pieczarkami (tu zamiast cukini). Także palce lizać ;D
dodany przez Ewa @ 13 maja 2011 o 08:02. #
Wyprobuje:)
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 13 maja 2011 o 08:11. #
ja też chętnie, szczególnie że mam dwie lewe ręce do gotowania, a ten przepis wygląda na nieskomplikowany i może uda mi się nie popsuć dania :) dziekuję
dodany przez Małgośka @ 13 maja 2011 o 09:09. #
Zosiu powinnas wydać ksiązkę kucharska z tymi przepisami. Chętnie bym kupiła i robiła specjały na mój blog
Pozdrawiam:)
dodany przez http://ahhmniam.bloog.pl/ @ 13 maja 2011 o 08:05. #
Sama jestem studentka i takie szybkie danie bardzo się przydaje w ciągu dnia:)
Kolejne dania dzięki Zosiu:)
dodany przez http://www.kachaziele.bloog.pl @ 13 maja 2011 o 08:07. #
Zosiu, to wygląda fantastycznie!
Uwielbiam makarony za to, że są pyszne, sycące i szybko sie je przyrządza (najważniejsze, kiedy człowiek wpada do domu głodny jak wilk :)
dodany przez E_Leni @ 13 maja 2011 o 08:08. #
Wypróbuje ten przepis w poniedziałek o ile będzie w moim ubogim sklepiku cukinia.
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 13 maja 2011 o 08:09. #
Ja znam wersję z krewetkami, polecam, naprawdę dobre :)
dodany przez N. @ 13 maja 2011 o 08:09. #
Rewelacja, szybko , prosto i pewnie pysznie !!
Pozdrawiam Kasia
dodany przez [email protected] @ 13 maja 2011 o 08:11. #
wygląda cudownie śmietana jak się domyślam kwaśna?
dodany przez Ewa @ 13 maja 2011 o 08:14. #
mniam! trzeba wyprobowac przepis!
ponawiam prosbe do Zosi by pokazywala sie na zdjeciach czesciej!!!
dodany przez martita @ 13 maja 2011 o 08:16. #
Czy zamiast śmietany możemy użyć jogurtu naturalnego?
dodany przez Aga @ 13 maja 2011 o 08:23. #
Komentarz: Cukinii można zdecydowanie więcej dodać, podobnie ze śmietaną. A jeżeli chcecie uniknąć zbędnych kalorii, to zastąpcie jogurtem naturalnym. Nie straci na swoim smaku.
TO NAPISAŁA ZOSIA!!!! CZYTAJCIE UWAŻNIE!
dodany przez Agusia @ 13 maja 2011 o 08:39. #
ale czy jogurt naturalny się nie zważy? Robiłam kiedyś inne danie i śmietanę zastąpiłam właśnie jogurtem, z którego nie zostało nic, oprócz kwaśnego posmaku…
dodany przez mery @ 13 maja 2011 o 10:50. #
Takie zamienianie składników na bardziej dietetyczne może spowodować, że danie straci na smaku … Ja tam jestem za śmietaną 18 %
dodany przez E_Leni @ 13 maja 2011 o 12:47. #
Zważy się !
Od rana poleciałam do sklepu, kupiłam składniki, zaczęłam robić, dodałam jogurt i … klops… zważyło się :(
Tak więc jogurtu nie polecam !
dodany przez Maja @ 13 maja 2011 o 13:30. #
Jogurt nie może być zimny, ale w temp pokojowej,,,
dodany przez Eve @ 13 maja 2011 o 23:24. #
Pycha!
Ja robię makaron z samą cukinią startą na tarce + 2 ząbki czosnki + tona przypraw :) też jest pyszne
ale Twój przepis chętnie dzisiaj wypróbuję, bo nie miałam pomysłu na obiad
dodany przez Joanna @ 13 maja 2011 o 08:31. #
Do cukini pasuje duża ilość curry i oliwa – tylko te trzy składniki wystarczą, żeby było pysznie. taką wersje można jeść samą i dodawać do makaronu
dodany przez E_Leni @ 13 maja 2011 o 12:50. #
mniammmm <3<3<3
dodany przez b. @ 13 maja 2011 o 08:34. #
Mniam, szkoda, że mój Jakub nie lubi cukinii… Ale znając życie to jakbym coś takiego przygotowała to nawet nie spostrzegłby co jest w środku:) Mężczyźni….:)
dodany przez [email protected] @ 13 maja 2011 o 08:34. #
ja np lubię pastę tuńczyk + smietana, tez jest pyszna, a jeżeli pasta z cukini to już bez tunczyka, ale miszmasz też może być dobry
dodany przez Katarzyna @ 13 maja 2011 o 13:22. #
wyprobuje, lubię takie szybkie przepisy
dodany przez Anonim @ 13 maja 2011 o 08:36. #
Zosiu, a tak z innej beczki: w jakim kraju studiowałaś? Dostałaś się na zagraniczą uczelnię czy to w ramach studenckiej wymiany międzynarodowej? Pytam z ciekawości :) Fascynuje mnie psychologia :) Pozdrawiam!
dodany przez dominika @ 13 maja 2011 o 08:38. #
Cześć Kasiu, mam do Ciebie pytanie i bardzo proszę o odpowiedź. Na którym jesteś roku psychologii ? jaką wybrałaś specjalizacje ? Pozdrawiam
dodany przez Dagmara @ 13 maja 2011 o 08:40. #
Spaghetti z tuńczykiem robiłam już kilka razy, tylko u mnie obowiązkowym dodatkiem było curry. Znajomy dodawał jeszcze kapary, ale ja akurat je pomijam bo nie lubię :) I tak zastanawiałam się od dłuższego czasu czym by tego tuńczyka urozmaicić. Dzięki za inspirację, napewno niedługo wypróbuję tę cukinię! :) Pozdrawiam!
dodany przez Isia @ 13 maja 2011 o 08:41. #
Wyglada wspaniale, opis tez jest zachecajacy.Czy przewidziana degustacja potraw, nie alkoholu.
dodany przez Andrzej @ 13 maja 2011 o 08:45. #
Dziękuję Zosiu, uratowałaś mój dzisiejszy obiadek ;D
dodany przez ola @ 13 maja 2011 o 08:50. #
Przypomniał mi się mój Erasmus we Włoszech… Danie palce lizać! Polecam!
Człowiek robi się nadzwyczaj kreatywny, kiedy ma do dyspozycji tylko cukinie, bakłażana, tuńczyka i sos pomidorowy lub śmietanę… ;)
dodany przez Fasolka @ 13 maja 2011 o 08:53. #
Bardzo fajny i wydaję się rzeczywiście nieskomplikowany :) Pozdrawiam serdecznie
Madlen
dodany przez Madlen @ 13 maja 2011 o 08:54. #
A gdzie byłaś na tej wymianie??
dodany przez moni @ 13 maja 2011 o 08:59. #
A jakie to ma znaczenie?
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 13 maja 2011 o 09:11. #
siakie…;/
dodany przez monika @ 13 maja 2011 o 14:56. #
Rzeczywiście prosty przepis. Jedzenie wydaje się być smaczne i lekkie, wiec z pewnością wprowadzę do swojego jadłospisu :)
Pozdrowienia
Monika Dawidowicz
dodany przez Monika Dawidowicz @ 13 maja 2011 o 09:18. #
Super danie! Lubię takie proste, i szybkie w przygotowaniu dania!
Pozdrawiam
dodany przez agata @ 13 maja 2011 o 09:29. #
przepyszne , juz próbowałam;)
dodany przez http://livinlifeandhavinfun.blogspot.com/ @ 13 maja 2011 o 09:30. #
Wygląda przesmacznie!!!! :) Zbieram wszystkie Twoje przepisy są naprawde wysmienite! a co najwazniejsze proste w wykonaniu!
dodany przez Ania @ 13 maja 2011 o 09:39. #
świetny przepis uwielbiam takie proste dania, mam wszystko dziś zrobię:) Dzięki Zosiu:)
dodany przez Ania @ 13 maja 2011 o 09:46. #
zamiast cebuli i cukinii dodaję szpinak i czosnek, jak mam to kapary ew. oliwki, uwielbiamy to, pozdr.
dodany przez kaja @ 13 maja 2011 o 09:53. #
dla studentow przepis pierwsza klasa! Niedrogo i szybko ;) czekam na kolejne przepisy tego typu!
dodany przez k. @ 13 maja 2011 o 09:57. #
właśnie zjadłam, było pyszne ! tyle,że nie dodałam śmietany.
dodany przez Agata @ 13 maja 2011 o 10:11. #
A czym można zastąpić tuńczyka ?
dodany przez Gosia @ 13 maja 2011 o 10:13. #
Wygląda świetnie! Czekamy na kolejne przepisy :)
dodany przez Paula @ 13 maja 2011 o 10:26. #
uwielbiam cukinie!
dodany przez Motylek @ 13 maja 2011 o 10:32. #
Zosieńko, inspirujesz mnie-jestem właśnie po obiadku!!!! Pyszne-bardzo Ci dziękuje!!!! Smaczny,prosty,tani obiad aż przyjemność przygotowywać go w ciągu dnia pełnego nauki!!!
Bardzo Ci dziękuję!!!!:*******
dodany przez Małgosia @ 13 maja 2011 o 10:49. #
uuu obiadek o godzinie 10 rano?:P
dodany przez Ola @ 13 maja 2011 o 11:01. #
nie,o 11:49, nie wiem dlaczego podana jest “godzina do tyłu” Ty komentarz napisałaś pewnie o 12:01
PS. zawsze jem obiad ok 12:) jezeli jestem w domu,pozdrawiam:)))
dodany przez Małgosia @ 13 maja 2011 o 11:36. #
ach przygotuje dzisiaj na obiad :)
ale ja od siebie dodałabym jeszcze pieczarki
dodany przez DD @ 13 maja 2011 o 11:41. #
Dziewczyny a czym zastąpić tuńczyka? Bo ja akurat nie cierpię go
dodany przez basia @ 13 maja 2011 o 11:43. #
Zosia jesteś czarodziejką, wszystko wygląda tak estetycznie. Zazdroszczę Kasi, dobrze ma z Tobą ;-) pozdrawiam.
dodany przez not Trinny nor Suzannah ;) @ 13 maja 2011 o 11:54. #
Studenci nadużywają makaron, ale pozytywnie ;) Ja na studiach też wcinałam go w mega ilościach, w połączniu różnymi dodatkami. Ale cukini jeszcze nie dodawałam. Zosiu, dziękuję za inspirację! Pozdrawiam :)
dodany przez Anna @ 13 maja 2011 o 12:05. #
mam fajny przepis na sos do makaronu:) jest pyszny, wszystkim zawsze smakuje, moge sie nim podzielic:)
dodany przez Patka @ 13 maja 2011 o 12:07. #
podziel się :)
dodany przez Dotula @ 13 maja 2011 o 12:48. #
potrzebne są: (podaje proporcje dla 2 osób)
– 2 średnie czerwone cebule
-4-5 pieczarek
– serek topiony pieczarkowy
– śmietana 18% – 200 ml powinno wystarczyc (ja zawsze robie na oko- kupuje np. 2 opakowania 200 ml i dodaje na oko :)
– pęczek natki pietruszki
cebule i pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni, jak się uduszą dodajemy śmietanę oraz pokrojony w kostkę lub plasteki serek topiony i mieszamy często tak aby śmietana z serkiem stworzyła jednolitą masę. Na koniec dodajemy duża garść posiekanej natki pietruszki i mieszkamy to wszystko razem :)
Najlepiej smakuje do makaronu typu rurki lub muszelki, ale myślę, że jest to kwestia upodobania :)
Polecam bo robi się bardzo szybko – ok. 15-20 minut a jest przepyszne! Warto spróbować. Ja się w tym sosie zakochałam :)
dodany przez Patka @ 13 maja 2011 o 13:44. #
Bardzo lubię Waszego bloga – jest pełen inspiracji, do tego napawa optymizmem i energią, ale… chciałam Wam zwrócić uwagę na jedną rzecz.
Proszę, nie traktujcie tego jako złośliwość. Uznałam po prostu, że jeśli już wchodzi tu tyle osób, to dobrze by było gdyby miały pozytywny przykład. Otóż, nadużywacie wielkich liter. Dlaczego “Przepisy dla studentów”? Przecież studenci to taka sama grupa społeczna jak powiedźmy więźniowie, etc. A tutaj już pewnie nie przyszłoby Wam na myśl pisać dużą literą. Nie ma potrzeby pisania tego wielką literą, bo nie jest to żadna nazwa własna. Tak samo w tym krótkim opisie o Kasi, dlaczego “Studentka Psychologii”? Wystarczy Studentka psychologii.
Pozdrawiam!
PS
Wam/Waszego to formy grzecznościowe, dlatego napisałam je dużą literą.
dodany przez m @ 13 maja 2011 o 12:23. #
twoje PS jest zarabiaszcze! :)
dodany przez Katarzyna @ 13 maja 2011 o 13:23. #
znam, przepyszne!
:)
dodany przez H. Houdini @ 13 maja 2011 o 12:28. #
Zosiu MISTRZYNIUUUU ! :)
dodany przez Aneciak @ 13 maja 2011 o 12:59. #
Pyszności! Ja polecam dodać oprócz śmietany serek topiony śmietankowy/naturalny, nadaje temu daniu fantastyczną konsystencję i ciekawy smak. Pozdrawiam ciepło :)
dodany przez Nina @ 13 maja 2011 o 13:11. #
Zosiu super przepis,a co najważniejsze można go modyfikować a nie twardo trzymać sie przepisu :)
dodany przez MiMi @ 13 maja 2011 o 13:33. #
pychotka,
własnie zrobiłam i cała rodzinka zjadła.. nawet tata, który nie lubi nowości
dzięki!
dodany przez madzik @ 13 maja 2011 o 14:19. #
proste, łatwe i przyjemne:) dzięki za przepis:)
dodany przez monika @ 13 maja 2011 o 14:54. #
już zrobiłam i zjadłam, bardzo smaczne – Polecam!
dodany przez Jusia @ 13 maja 2011 o 15:53. #
Właśnie wypróbowałam i wyszło super!
dodany przez Olimpia @ 13 maja 2011 o 15:59. #
swietny przepis, dzisiaj go wyprobowalam:) co do przypraw: polecam dorzucic jeszcze slodkiej papryki, a zamiast soli- vegete.
dodany przez mm @ 13 maja 2011 o 16:27. #
Mega dobre. Dziś zrobiłam te danie na obiad, bo miałam ochotę na coś z makaronem. Polecam:)
dodany przez paulineczka_88 @ 13 maja 2011 o 16:43. #
Ja robię wersję z bez cukinii, tylko cebulka, tuńczyk, czosnek, śmietana i ze 3 plastry żółtego sera. Gdy ser się rozpuści dodaję bazylię i oregano. PYCHA!
dodany przez demee @ 13 maja 2011 o 17:58. #
właśnie konsumuję wasze proponowane danie jest pyszne do tego kieliszek dobrego wina fajne towarzystwo!!tak możemy zakończyć dzień 13-go w pt:)))pozdrawiam
dodany przez dominika @ 13 maja 2011 o 19:43. #
Wyglada przepysznie :)
dodany przez Justa @ 13 maja 2011 o 20:59. #
Zosiu sproboj marokanskie cous -cous, jest przepyszne! moje marokanskie kolezanki z klasy wiedzialy czym mnie poczestowac……. za to nasza polska kuchnia jest uwielbiana przez obcokrajowcow :) Pozdrawiam xxx
dodany przez Anonim @ 13 maja 2011 o 21:30. #
bardzo fajny przepis – chociaż nie wiem czy taki makaron jest najbardziej odpowiedni – może penne…hmmm…… zastanawiam się czym zastąpić tuńczyka, za któym nie wszyscy przepadają
dodany przez Kasja @ 13 maja 2011 o 21:38. #
Z racji,że jestem studentką oczywiście uwielbiam szybkie dania! Dlatego bym prosiła o jeszcze więcej takich szybkich przepisów:) Wczoraj robiłam to danie 2 razy tak mi posmakowało:) Nie miałam cukini,ale ogórek+szczypior godnie zastąpiły jej miejsce na talerzu :D
pozdrawiam! :)
dodany przez ewelina @ 14 maja 2011 o 07:04. #
Zrobione i… zjedzone :) Super przepis, w sam raz dla studentki na obczyznie :) Pozdrawiam z Genewy!
dodany przez Agnieszka @ 14 maja 2011 o 13:13. #
Przepyszne, zrobiłam dziś na obiad, robi się szybko i dobrze smakuje:)ps. a talentu do gotowania to nie mam:) dziękuję za super przepis :)
dodany przez Asiula @ 14 maja 2011 o 15:31. #
Uwielbiam Wasze przepisy!
dodany przez Amelia @ 14 maja 2011 o 22:26. #
Prosimy o więcej dań dla studentów!!! :)
Tuńczyka uwielbiam, ale.. CZYM ZASTĄPIĆ CUKINIĘ? :)
dodany przez Iwona @ 16 maja 2011 o 12:16. #
Zosiu przepis znakomity a przy tym wykonanie w 5 minut. Polecam te potrawę wszystkim, którzy chcą zjeść coś smacznego i nie mają za wiele czasu.
dodany przez Joanna @ 16 maja 2011 o 16:27. #
mi nie wyszło:( niw iem dlaczego chyba jogurt się zważył. co zrobi żeby tak nie działo się?
dodany przez Anonim @ 19 maja 2011 o 15:08. #
Mmmmm… cukinia, tuńczyk, koniecznie muszę spróbować, wszystko to co lubię, wygląda apetycznie, może pieczarkę bym jeszcze dorzuciła.
dodany przez Ewa @ 20 maja 2011 o 11:27. #
Robiłam to danie wczoraj-pyszne! Jednak suszony tymianek radzę zastąpić świeżym- jest dużo smaczniejsze i bardziej aromatyczne! Świeże zioła są świetne!
dodany przez Lidia @ 20 maja 2011 o 12:14. #
Przepyszne, zrobiłam to koleżankom na mieszkaniu i wszystkie się rozpływamy :) cudo
dodany przez Felicja @ 21 maja 2011 o 10:33. #
Nie tylko w zagranicznych akademikach mieszkają cudzoziemcy. W moim, polskim są Koreańczycy, Izraelczycy, Egipcjanie, Turcy, Rosjanie, Sudańczycy i wielu, wielu innych. I prawdę mówiąc niewielu z nich gotuje… Zazwyczaj wszyscy jedzą w mieście, z wyjątkiem Ukraińców i Białorusinów. I piją tanie wina musujące z Biedronki.
dodany przez Karolina @ 9 czerwca 2011 o 16:10. #
Zrobiłam wczoraj i nie wiem gdzie zrobiłam błąd (może jednak ten jogurt nie jest najlepszym pomysłem), ale nie było to najlepsze danie jakie zrobiłam :( Mimo to będę kombinować dalej, pozdrawiam ciepło i dziękuję za inspiracje!
dodany przez Aga @ 10 czerwca 2011 o 13:20. #
Mmmm cukinia <3 ! uwielbiam!
dodany przez ruda @ 25 lipca 2011 o 20:47. #
Pyszne i takie proste!
Co prawda zważyła mi się śmietana 12%, ale nie szkodzi. Rukola istotnie dodaje charakteru potrawie.
Dorzuciłam jeszcze pomidorki koktajlowe i listki bazylii
Mniam!
Gratulacje, blog jest super!
Dzięki Wam pierwszy raz jadłam jajecznicę z kurkami-też fantastyczne odkrycie dla mnie
pozdr
A.
dodany przez Aleksandra @ 26 sierpnia 2011 o 12:08. #
Od 9 lat nadal jest to jeden z moich ulubionych makaronów! Wlasnie dzis znowu go robiłam :)
dodany przez Angelika @ 13 września 2020 o 14:57. #