* * *
Zapiekanki z bakłażanów przyrządza się w wielu regionach – ta najbardziej znana, to włoska parmigiana di melanzane przyrządzana ze smażonych plastrów bakłażana przekładanego serem i sosem pomidorowym, który później pieczemy. Kocham włoską kuchnię i często czerpię z niej inspirację, szczególnie późną wiosną, gdy większość warzyw ma już swój określony smak. Jest prosta, sezonowa i wykorzystuje ulubione pomidory, które w czerwcu są najsłodsze. Ciekawa jestem czy taka forma, już nieco letniego posiłku, spotka się z Waszym zainteresowaniem?
Skład:
(przepis na 4 porcje)
2 małe bakłażany albo 1 duży
4 pomidory
8-10 pieczarek
4-6 ząbków czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek pietruszki (opcjonalnie)
ok. 150 g tartego parmezanu
1 mozzarella
sól morska i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:
- Bakłażan kroimy na cienkie plastry, rozkładamy na desce i posypujemy solą. Odstawiamy.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, pieczarki, szczypiorek i kawałki pomidorów. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
- Gdy bakłażan zmięknie pod wpływem soli, panierujemy w tartym parmezanie.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pierwszą warstwę panierowanego bakłażana. Następnie dodajemy warstwę duszonych pomidorów i posypujemy posiekaną pietruszką. Ponawiamy czynność z warstwą bakłażana oraz pomidorów do momentu, aż skończą się składniki. Gdy forma się wypełni wierzch zapiekanki wykańczamy plastrami mozzarelli.
- Lasagne pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 min, tryb góra-dół. Podajemy na ciepło.
komentarzy 40
Pomidory w czerwcu najsłodsze? Chyba Zosi się pomyliło z truskawkami. W czerwcu to się jeszcze czasem zdarza pomidory wysadzać do gruntu.
dodany przez Gog&Magog @ 16 czerwca 2023 o 16:19. #
Otoz to, sezon na pomidory 0 od lipca w Polsce, na baklazany od sierpnia. Wczesniej to tylko szklarniowe i na pewno nie najslodsze.
dodany przez MagdalenaT @ 18 czerwca 2023 o 14:28. #
Powinnaś się przyzwyczaić. Zośka gotuje i deklaruje jako sezonowe – kalafior w styczniu i cukinię, oberżyny na początku kwietnia. Szparagi natomiast w lipcu, gdy sezon już się skończył.
dodany przez Anonim @ 18 czerwca 2023 o 17:47. #
Dokładnie, najsłodsze pomidory to są w sierpniu i wrześniu.Ale to tylko ogrodnicy wiedzą.
dodany przez Ula @ 18 czerwca 2023 o 20:50. #
Zosia pisze o inspiracji kuchnia wloska, moze ma na mysli, ze to we Wloszech pomidory w czerwcu sa najslodsze.
dodany przez Katja @ 20 czerwca 2023 o 13:37. #
Aby się inspirować, trzeba najpierw umieć gotować. Rozumieć produkty, ich sezonowość, regionalność, gatunek. Nie tylko znawcy wiedzą, ze nie czegoś takiego jak inspiracja kuchnią włoską. Kuchnia włoska to właśnie regionalność i najlepsza jakość produktów, ale również reżim tradycyjnych przepisów, które nie podlegają żadnym zmianom.
Twój komentarz dowodzi, że nie masz pojęcia o włoskiej sztuce gotowania, podobnie jak autorka.
dodany przez Anonim @ 20 czerwca 2023 o 23:17. #
Naprawde meczace sa te zjadliwe komentarze. Wszyscy nagle stali sie znawcami poziomu slodkosci pomidorow i kuchni wloskiej oraz, nie sprobowawszy, umiejetnosci kulinarnych Zofii.
Ja natomiast bardzo dziekuje za kolejny swietny i prosty przepis. Danie znakomite, jak mnostwo uprzednio tu prezentowanych. Pozdrawiam serdecznie caly zespol makelifeeasier.
dodany przez Magda @ 27 czerwca 2023 o 06:13. #
Ależ to pysznie wygląda! Na pewno zrobię. Dziękuję Zosiu za bezmięsny przepis. Serdeczne pozdrawiam z zachodniopomorskiego 🌞☕🌺🍆
dodany przez CappuccinoPL @ 16 czerwca 2023 o 18:47. #
Zrobiłam dziś. Wyszło tak jak na foto. W smaku pycha😘
dodany przez CappuccinoPL @ 21 czerwca 2023 o 22:17. #
Uwielbiam baklazany, wiec chetnie wyprobuje przepis, ale poznym latem. Narazie nie ma sezonu na baklazany, a pomidory sa tylko szklarniowe.
dodany przez Agata @ 16 czerwca 2023 o 20:41. #
Dokładnie tak. Sezonowy w tym przepisie jest chyba tylko szczypiorek.
dodany przez Gog&Magog @ 17 czerwca 2023 o 22:22. #
😊 zrobię na pewno – dziękuję za prosty przepis
dodany przez Małgosia @ 17 czerwca 2023 o 08:28. #
Odkrywcze
dodany przez Anonim @ 17 czerwca 2023 o 11:09. #
Co tu jest odkrywczego?
dodany przez Anonim @ 20 czerwca 2023 o 16:04. #
Plus za niestawanie na palcach.
dodany przez Anonim @ 17 czerwca 2023 o 11:26. #
Brzmi i wygląda pysznie :)
dodany przez Klaudia @ 17 czerwca 2023 o 17:44. #
Pysznie może jedynie smakować, a nie brzmieć i wyglądać.
dodany przez Anonim @ 20 czerwca 2023 o 23:22. #
Super delicious, i’ll try to make it!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 18 czerwca 2023 o 12:19. #
Zocha po raz kolejny udowadnia, że nie ma zielonego pojęcia o gotowaniu. Bakłażan to warzywo typowo jesienne, a pomidory najsłodsze są w lipcu/sierpniu. Jasne, wszystko jest dzisiaj dostępne w supermarkecie o każdej porze roku, ale niech Zocha nie dorabia do tego swojej „filozofii”.
dodany przez Zołza @ 18 czerwca 2023 o 23:26. #
Ani o sezonowości, ani o kryzysowości rzeczywiście pojęcia brak 😅
dodany przez Gog&Magog @ 19 czerwca 2023 o 09:00. #
A Wy tak cały czas na na ogórkach kiszonych ,kapuście kiszonej ,rzodkiewkach to pewnie dlatego takie uszczypliwe….🤣
dodany przez Anonim @ 19 czerwca 2023 o 13:55. #
Nie, nie cały. Teraz jest sezon na młode ziemniaki, młodą kapustę, szparagi, groszek, bób, rzadkiewki, szczypiorek, ogórki się już zaczynają – można jeść świeże lub zrobić małosolne 😍 Poza tym całkiem sporo owoców już dojrzewa.
I nikt nie twierdzi, że nie można jeść teraz bakłażanów i pomidorów, tylko nie nazywajmy takich dań sezonowymi w czerwcu. Natomiast jeśli Zosia ma ambicję gotować naprawdę sezonowo, to jest już w tej chwili w czym wybierać.
dodany przez Gog&Magog @ 19 czerwca 2023 o 17:51. #
Trzeba się nieco znać na kulinariach Anonimku (19.06.2023 – 13:55) aby wiedzieć o smardzach, botwince, boćwinie, bobie, szparagach – białych, zielonych, fioletowych, a nawet dzikich.
dodany przez Anonim @ 21 czerwca 2023 o 07:02. #
Anonimusiu też nie za bardzo się znasz, ogórki, bób są z tuneli foliowych a na takie prawdziwe z ogrodu trzeba jeszcze poczekać. Co do sezonowości w naszym kraju to niestety większość warzyw jest bardzo krótko więc pomidor o tej porze roku może nie jest najsłodszy ale ma już jakieś walory smakowe. Zosi chodziło bardziej o urozmaicenie po długiej zimie . Zadziwia mnie te ciągłe narzekanie , jest tyle blogów kulinarnych po co tu się męczyć? No chyba że te wasze kąśliwe uwagi są wam potrzebne jak tlen do oddychania . Życzę wam mniej spiny
dodany przez Anonim @ 21 czerwca 2023 o 13:06. #
Męczysz się ty Anonim – 21. 06.2023; 13:06, na trollingu!
dodany przez Anonim @ 21 czerwca 2023 o 15:17. #
Ameryki nie odkryłaś. Zośka jest kiepską kucharką, ale nepotyzmem Polska stoi i jest on tak głęboko zakorzeniony, ze nawet pokazując przypalone dania, tak jak Zośka w sieci, zdobędziesz i tak więcej polubień niż gwiazdkowi kucharze. Ultywowanie niskiego poziomu kulinarnego trwa.
dodany przez Anonim @ 19 czerwca 2023 o 13:30. #
* kultywowanie
dodany przez Anonim @ 19 czerwca 2023 o 16:11. #
Tak z ciekawości po kiego tu jesteś jest tyle innych blogów kulinarnych,super kucharzy a ty wpadasz tu żeby sobie ulżyć … żenada
dodany przez Anonim @ 20 czerwca 2023 o 10:45. #
Nie posądzaj innych po sobie! Każdemu powinno zależeć, tobie również Anonimku (20. 06. 2023 – 10:45) na wysokim poziomie sztuki kulinarnej – jesteśmy tym co jemy!
Wyróżnienie gwiazdkami Michelin restauracji Bottigliera 1881 ** w Krakowowi, Nuta Restaurant * w Warszawie i MUGA* w Poznaniu nie zmieni faktu, ze ogólny poziom polskiej gastronomii i kulinarykii jest żenująco niski. W porównaniu w Niemczech jest 338 restauracji z *Michelin, czyli proporcjonalnie w Polsce powinno być ~ 150!
Magda Gessler od ponad dekady dzielnie probuje to zmienić i … końca nie widać. W polskiej gastronomii – śmieciowe jedzenie to norma, a nie wyjątek. Najgorzej jest … na Wybrzeżu, gdzie nie ma nawet jakiejkolwiek tradycji kulinarnej, bo Polska przez wieki była krajem śródlądowym, a szerokie wybrzeże zajmuje dopiero od 78 lat. Bałtycka tradycja kulinarna wyjechala razem z pierwotnymi mieszkańcami.
Dodatkowo Polacy wydają z koszyka na konsumpcje najmniej w całej UE – jedynie 3% – na gastronomię. Francuzi 2 x więcej – 6% co jest unijną średnią, ale połowa unijczykow wydaje jednak zdecydowanie wiecej – Austriacy 10%, a rekordziści z Cypru i Malty po 15,8 i 13,2%.
dodany przez Anonim @ 20 czerwca 2023 o 13:12. #
Anonimusiu swój protekcjonalny ton wsadź sobie wiesz gdzie , myślisz, że jak będziesz tu walić te swoje epistoły to coś da ? Żebyś jeszcze jakoś interesująco pisała ale twoje wywody są nudne jak flaki z olejem . Załóż swojego bloga , naucz się pisać -nie kopiuj wklej a zapewniam cię, że znajdziesz wielu odbiorców. I będziesz mogła dać upust swojej wiedzy. Także Anonimusiu do dzieła
dodany przez Anonim @ 21 czerwca 2023 o 13:14. #
Anonim @ 21 czerwca 2023 o 13:14, pochwalając nieuctwo i ciemnotę, piszesz jak pisior – Kaczyński opozycję na czele z Tuskiem, tez wysyła „do Berlina”. Nawet samolocik z tym hasłem wysłał na marsz 4/6. Niestety ociężałość mentalna nie pozwala zrozumieć, ze Berlin to fajne miasto, nie tylko dla społeczności LGBT+, ale dla gourmandów, a nawet frankofilów. Ociężałość mentalna to pisia cecha, wiec zmień forum. Blog Kasi Tusk, to nie miejsce na twój Anonim @ 21 czerwca 2023 o 13:14 pisi mental.
dodany przez Agata @ 22 czerwca 2023 o 22:18. #
Wygląda mega… A ja mam pytanie skąd te kinkiety dzwoneczki :) przepiękne….
dodany przez Paulina @ 19 czerwca 2023 o 07:39. #
Nic dziwnego, że ty Anonimku (19.06.2023 – 13:55) o botwince, boćwinie, bobie, szparagach i smardzach nie słyszałaś – gdyż trzeba się nieco znać na kulinariach.
dodany przez Anonim @ 19 czerwca 2023 o 22:10. #
Anonimusiu doucz się na bób, ogórki z gruntu to jeszcze trochę trzeba poczekać. Część warzyw i tak jest uprawiana w tunelach więc jakoś niezabłysnęłaś .
dodany przez Anonim @ 21 czerwca 2023 o 13:25. #
Super przepis! Myslalam, ze trzeba dodac sos lub pasate, ale sok wycieka z pomidorow, co sprawia, ze danie nie jest za suche :)
dodany przez Natalia @ 20 czerwca 2023 o 09:48. #
Bakłażan to rusycyzm. Odpowiednikiem jest oberżyna – galicyzm.
dodany przez Anonim @ 20 czerwca 2023 o 10:02. #
Przepis jest extra, przed chwilą zrobiłam, pychaaaa 😋😋😋 Dzięki, pozdrawiam 🤗
dodany przez Anonim @ 20 czerwca 2023 o 10:54. #
Anonimku – 21.06. 2023; 13:06 – niezłomna obrończynie miernoty, o ogórkach nie wspomniałam, więc czepiasz się jak troll. I tyle.
Ten blog nie jest kulinarny tylko life stylowy, więc czytelnicki oczekują treści na tym samym poziomie, który przedstawia Kasia. I tyle.
Nie trolluj tu wiecej Anonim – 21 06.2023; 13:06! I tyle.
dodany przez Anonim @ 21 czerwca 2023 o 15:12. #
Powiedzial nacz3kny trol🤣🤣
dodany przez Anonim @ 22 czerwca 2023 o 20:00. #
Przepis jest rewelacyjny. Smakuje pysznie! :) Dziękuję Zosiu za kolejny dobry przepis, to danie zagości w moim domu częściej :)
dodany przez Ewa @ 28 czerwca 2023 o 11:02. #