Skład:
400 g makaronu spaghetti (w przepisie użyłam zwykłego i z bazylią)
2 zielone papryczki chili
10 pomidorków koktajlowych
garść świeżej bazyli porwanej na kawałki
2 duże cebule
5 plasterków szynki
400 ml jogurtu naturalnego
50 ml oliwy z oliwek
3 jajka
1 opakowanie sera mozzarella
2 ząbki czosnku, posiekane
6 łyżek startego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Na patelni, na średnim ogniu smażymy cebulę. W szerokim naczyniu, łączymy pokrojone pomidorki ze świeżą bazylią, dodajemy starty czosnek, podsmażoną cebulę oraz drobne kawałki zielonej chili. W dużej misce ubijamy jogurt z jajkami i oliwą, dorzucamy pokrojoną w plasterki szynkę. Doprawiamy solą i pierzem
2. Odcedzamy makaron i posypujemy serem parmezan. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem pergaminowym i nakładamy małe porcję makaronu (patrz na zdjęciach). Formę gniazdek możemy uzsykać przy pomocy widelca. Następnie ostrożnie polewamy makaron masą jogurtową, nakładamy sałatkę z pomidorów. Na końcu umieszczamy plasterek sera mozzarella i posypujemy świeżo startym pieprzem. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni C, na 8-10 minut. Przed podaniem możemy ozdobić listkami bazyli i posypać serem.
Łączymy kawałki pomidorków ze startym czosnkiem.
Dodajemy poszarpane liście bazyli
oraz drobne kawałki zielonej papryczki chili.
A na końcu łączymy przygotowane składniki ze smażoną cebulą.
W oddzielnym naczyniu, ubijamy jogurt z jajkami i oliwą. Dodajemy kawałki szynki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron posypujemy startym serem parmezan.
Przy pomocy widelca, rozkładamy na przygotowaną blachę, małe porcje makaronu.
Ostrożnie polewamy masą jogurtową.
Nakładamy pomidorki z cebulą, startym czosnkiem i bazylią.
Na końcu plasterek sera mozzarella i szczypta świeżo startego pieprzu.
Voilà ! Tak przygotowane danie, wkładamy do piekarnika na 8-10 minut.
Przed podaniem, możemy ozdobić listkami bazyli.
Komentarze