* * *
W Trójmieście jest już tyle znakomitych cukierni, że naprawdę jest mi ciężko wskazać tą ulubioną, do której właśnie o tej porze roku lubię się wybrać po jagodzianki. Tak samo jak wszyscy kocham słodkości do porannej kawy i nic tego nie zmieni. Dlatego, tuż po naszym przyjeździe z Toskanii poleciałam po poranną dostawę. Niestety nie byłam sama w tym planie. Być może pora weekendowa sprawiła, że już po godzinie dziesiątej mogłam się obejść smakiem. Na szczęście tuż koło cukierni, czekał na mnie mały stragan ze świeżo zebranymi jagodami. I to jest właśnie ten moment, kiedy potrzebowałam czegoś bardzo jagodowego i natychmiast spełniłam swoją zachciankę. Ciasto smakuje pysznie na ciepło oprószone cukrem pudrem.
Skład:
(przepis na keksówkę o wymiarach 8 cm x 35 cm *im większa form tym lepsza, ciasta jest sporo)
ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła
50 g świeżych drożdży
200 g śmietany kwaśnej 18%
szczypta soli morskiej
farsz:
0,5 l litra świeżych jagód
ok. 500 g tłustego twarogu
1 łyżka mielonego cynamonu
4-5 łyżek cukru
do posypania: cukier puder
A to jak to zrobić:
1. Przesianą mąkę łączymy z pokruszonymi drożdżami, pokrojonym masłem, cukrem waniliowym, śmietaną i szczyptą soli. Całość dokładnie zagniatamy do uzyskania kuli. Przekładamy do naczynia, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na min. 30 minut w ciepłe miejsce (np. koło otwartych drzwi piekarnika).
2. Aby zrobić farsz: twaróg ugniatamy widelcem i łączymy z cukrem i cynamonem.
3. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy, tak aby otrzymać niepełny prostokąt. Wymieszany twaróg rozkładamy na cieście, dodajemy jagody i zawijamy w rulon (na wzór makowca). Zwinięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut. Podajemy na ciepło. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
komentarze 53
zakalec i tyle w temacie
dodany przez Anonim @ 11 lipca 2023 o 17:41. #
Przepis super, chciałabym wypróbować. Ale patrząc na zdjęcia tez wydaje mi się, że wyszedł trochę zakalec albo ciasto nie dopiekło się. Zosiu, czy po zwinięciu ciasta w rulon można je po prostu położyć na blasze łączeniem do dolu i upiec beż formy?
dodany przez Ania @ 11 lipca 2023 o 19:31. #
na pewno Zosia z (zakładam) kilku prób wypieków, zdecydowała się na zdjęcia niby – zakalca… ach ta anonimowa złośliwość ;)
ale ja nie o tym – Zosiu, jak pięknie Ci w tym różu! <3
dodany przez Paulina @ 11 lipca 2023 o 19:41. #
Powiedzenie że ciasto jest zakalcem, nie jest złośliwością, lecz stwierdzeniem faktu.
dodany przez S. @ 12 lipca 2023 o 11:37. #
Dlaczego zakładasz, że specjalistka od kuchni i wypieków Zosia, musiała robić kilka podejść, żeby udało się jej w końcu upiec ciasto??
Ach ta anonimowa złośliwość!
dodany przez kachna @ 12 lipca 2023 o 16:59. #
„Specjalistka od kuchni i wypieków” jako określenie Zochy to spora przesada :P
dodany przez Zołza @ 17 lipca 2023 o 23:31. #
Zakalce są najlepsze:)
dodany przez Marta @ 11 lipca 2023 o 20:49. #
To jedz ciasta z zakalcem, możesz też jeść surowe, bez pieczenia. Inni chcą zjeść upieczone i bez zakalca. I oglądać zdjęcia udanych wypieków, a nie zakalców XD
dodany przez kachna @ 12 lipca 2023 o 17:00. #
Ciasto to zakalec i jeszcze umieszczony tutaj.
Co do stylizacji – przyznajcie się, która z Was gotuje/piecze w takim outficie? Zaryzykuje stwierdzenie, że może 5% i to głównie przez wzgląd na zdjęcia…
dodany przez Laura @ 12 lipca 2023 o 20:45. #
Osobiście jestem na 100% przekonana, że gdybym założyła do kuchni taką kreację, po pięciu minutach przeklinałabym niwygodę, a po dziesięciu miałabym te jagody wkomponowane w strukturę materiału ;)
dodany przez Alicja @ 14 lipca 2023 o 15:23. #
Robiłam dziś, potwierdzam, wyszedł totalny zakalec.
dodany przez Anna @ 17 lipca 2023 o 21:47. #
Jagodowa rozpusta… az kusi, zeby upiec.
dodany przez MagdalenaT @ 11 lipca 2023 o 17:56. #
Aż prosi się o jakieś lekkie letnie smoothie z jagodami, to ciasto wydaje się zbyt ciężkie…
dodany przez Ilona @ 11 lipca 2023 o 19:28. #
Smoothie zapijane kawą, z pewnością każdy marzy o takiej kombinacji. Po drugie: jeśli nie zjesz od razu pół blachy, nie będzie ciężko.
dodany przez Alicja @ 13 lipca 2023 o 11:12. #
Nie musisz zapijać kawą. A Zosia mogłaby zapodać jakieś lekkie i mniej kaloryczne desery, bo nie każdy chce wcinać cukier, mąkę i masło, i zapewniam cie, że wystarczy jeden kawałek, żeby się tym zapchać, nie trzeba wcinać połowy blachy, droga Alicjo
dodany przez Krystyna @ 13 lipca 2023 o 14:40. #
Zosia mogłaby, a nawet może i robi to, co zechce, bo to jej blog, a jeśli jej przepisy nie spełniają czyichś kryteriów, zawsze można poszukać inspiracji gdzie indziej. O kawie wspomniałam celowo, ponieważ ideą tej propozycji jest słodkość do porannej kawy, co wynika z tekstu, droga Krystyno :) Obawiam się, że smoothie się w tę ideę nie wpisuje. Dyskutować z pojemnością Twojego żołądka się nie odważę, dlatego na tym kończę i ciepło pozdrawiam :)
dodany przez Alicja @ 14 lipca 2023 o 15:38. #
Nie każdy chce wcinać cukier, mąkę i masło to przecież nikt Ci nie każe robić Zosi przepisów 😉
dodany przez Claudia @ 14 lipca 2023 o 20:22. #
Wygląda pysznie!
dodany przez Kornelia @ 11 lipca 2023 o 20:17. #
Piękne fotki i prosty przepis. Tak uwielbiam. To sprawia, że zawsze się chce wypróbować Twoje przepisy
Pozdrawiam serdecznie z zachodniopomorskiego 🌞☕
dodany przez CappuccinoPL @ 11 lipca 2023 o 21:59. #
Dokładnie 👍 łatwość tych przepisów zachęca 😊 zdjęcia super
dodany przez Daga @ 16 lipca 2023 o 14:22. #
Zosiu, skąd bluzka? Synek podziela pasje do pieczenia? Uściski
dodany przez Melisa @ 11 lipca 2023 o 22:09. #
Bluzka z cioucholandu.
dodany przez Anonim @ 15 lipca 2023 o 20:16. #
Mniam, zrobię na pewno, dziękuję za ten przepis ;)
dodany przez Kamila @ 11 lipca 2023 o 22:14. #
Cudowne, pulchne,pięknie wyrośnięte. Spróbuję zrobic chociaż drożdżowe to nie jest moja specjalność.
Do Zosi zawsze uwielbiam zaglądać.
dodany przez Inka @ 11 lipca 2023 o 23:10. #
Przepis na liście do wypróbowania. Śliczne zdjęcia. Dziękuję za inspirację do ładniejszego życia. Pięknie Zosiu wyglądasz!
dodany przez Marta @ 12 lipca 2023 o 07:49. #
Zapomniałaś dodać, że kojące.
dodany przez Anonim @ 13 lipca 2023 o 14:07. #
A tak,racja.I kojące
dodany przez Marta @ 13 lipca 2023 o 14:47. #
Na sam widok pociekła ślinka ;)
Zapachniało latem
dodany przez Natalia @ 12 lipca 2023 o 08:53. #
O matko, jakie cudne talerzyki? Powiedz proszę, co to za zastawa?
dodany przez Ada @ 12 lipca 2023 o 09:04. #
Fascynują mnie stylizacje, w których Zocha oddaje się kulinarnym zajęciom. Dzisiejsze bufiaste rękawy i fikuśna kokardeczka na dekolcie w kolorze pink to klasa sama w sobie.
Ciasto natomiast nie wygląda zachęcająco.
dodany przez Irena @ 12 lipca 2023 o 09:08. #
Tak, zdecydowanie koi dusze …
dodany przez Janna @ 12 lipca 2023 o 12:57. #
Oraz inspiruje do ładniejszego życia XD
dodany przez Irena @ 12 lipca 2023 o 13:13. #
Musisz być ograniczona umysłowo, jeśli sądzisz, że piecze w odświętnych strojach. Chyba to logiczne, że po skończonej pracy myje ręce z mąki i się przebiera. Co cię tak dziwi????
dodany przez Anonim @ 12 lipca 2023 o 14:27. #
A tak przy okazji bluzki, to jest albo przyciasna albo źle skrojona, co widać na 4 fotce – bardzo nieładnie układa się pod pachami.
dodany przez Zołza @ 13 lipca 2023 o 16:29. #
Wyglada apetycznie, choc ja akurat za jagodami nie przepadam. Niestety, jak juz ktos zauwazyl, w srodkowej czesci ciasto zdecydowanie ma zakalec. To skutecznie odstrasza. Zreszta, juz kilka ciast Zofii wyprobowalam i zadne nie wyszlo, a pieke calkiem niezle…
dodany przez Agata @ 12 lipca 2023 o 17:09. #
Dzisiaj wyprobowałam przepis i … wyszedl mi zakalec. Zastanawiam się, gdzie popełniłam błąd. Będę wszieczna za podpowiedź, co mogło być tego przyczyną. Może jagody puściły za dużo soku plus wilgotny ser?
dodany przez Dominika @ 12 lipca 2023 o 20:39. #
Ja również jestem zapalonym cukiernikiem i piekę bardzo dużo różnego typu ciast. Co mi się nasuwa z mojego dotychczasowego doświadczenia to to, że ciasto drożdżowe bardzo nie lubi ciężkich wsadów…czy to surowych bądź kompotowych owoców ładowanych tam saute (dobra praktyka jest obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej która zapobiegnie ich rozslimaczeniu i niedopieczeniu ciasta, tak się też robi z jagodziankami właśnie :)). A dwa że ser tutaj w tej kompozycji z owocami również nie ułatwia sprawy. Ser jest ciężki a dobre ciasto drożdżowe powinno być puszyste i dobrze wyrośnięte. Przy wadze sera nie ma opcji że to się uda. Co innego przy bułeczkach gdzie sera jest proporcjonalnie mało. Do wszelkich ciast z owocami najlepsze tarty lub ciasta ucierane albo kruchodrozdzowe, które dźwigna całą słodycz i ciężar owoców :)
dodany przez Anna @ 13 lipca 2023 o 15:46. #
Za dużo jagód i środek się nie upiekł.
dodany przez Małgorzata @ 14 lipca 2023 o 08:30. #
Pani Zosiu, do zdjęcia wypadałoby wyprasować bluzkę, jest bardzo pognieciona.
dodany przez MAŁGORZATA @ 14 lipca 2023 o 08:31. #
Nie przesadzaj. Po prostu koi i inspiruje nas do piękniejszego życia – w którym to nie trzeba urabiać się po pachy i być wyprasowaną jak stróż w Boże Ciało🤪
dodany przez Sylwia @ 14 lipca 2023 o 17:35. #
Nie piszę o strojeniu się jak stróż w Boże Ciało, czyli nie wymagam pomalowanych paznokci, pełnego makijażu, kapelusza z piórkiem i pereł (to by było dopiero urobienie się po pachy) tylko wypracowanej bluzki. A skoro dla Ciebie wypracowanie ubrania, to jest wielka przesada i nadmierne strojenie się, to nie mamy o czym rozmawiać.
dodany przez Małgorzata @ 15 lipca 2023 o 15:46. #
Gośka, naucz się czytać między wierszami 🤪
dodany przez Anonim @ 17 lipca 2023 o 23:34. #
A Ty Anonimko ze zrozumieniem.
dodany przez Małgorzata @ 19 lipca 2023 o 21:51. #
Uwielbiam czytać i ogladać takie przepisy. Wyobrażam sobie wspaniały zapach pieczonego ciasta. Moja kochana mama piecze wspaniałe ciasta drożdżowe. Sama nie piekę i nie jem zbyt czesto tego typu wypieków. Wolę wytrawne śniadania,a do kawy kosteczka lub rządek czekolady gorzkiej.
dodany przez Beata @ 15 lipca 2023 o 06:34. #
Wg mnie na blogu Zosi ten właśnie wpis reklamuje markę tej bluzki. Jest do niej link. Tutaj Zosia jest gościnnie i nie zamieszcza reklam.
dodany przez Anonim @ 15 lipca 2023 o 16:03. #
Pasuje – bluzka dla starych babć, którym się wydaje, ze są panienkami.
dodany przez Anonim @ 23 lipca 2023 o 16:22. #
Zosiu, czy ilosc cukru w cieście drożdżowym jest prawidłowa? Jedno opakowanie cukru waniliowego na 500g maki to bardzo mało. Podążałam za przepisem i niestety ciasto nie jest smaczne – ciasto drożdżowe jest zupełnie niesłodkie (nie lubię zbyt słodkich ciast, jak większość z nas, ale to jest wręcz niejadalne). Ciasto na dnie jest mokre i gumiaste. Nie jest to zakalec tylko ciężkość sera i wilgoć owoców. Jest to niestety najgorsze ciasto, jakie upiekłam, a piekę co weekend od kilku lat i ciasto wyląduje w koszu – wielka szkoda :(
dodany przez Weronika @ 16 lipca 2023 o 08:33. #
Takie ciasto z miłą chęcią zjadłabym.
dodany przez ClaudiaMorningstar @ 16 lipca 2023 o 16:52. #
Ciasto jak ciasto, zjadłabym. Ale talerz- cudo. Ptaszki mnie urzekły:)
dodany przez beata @ 16 lipca 2023 o 17:21. #
Po raz pierwszy skusiło mnie przeczytanie wszystkich komentarzy. Ileż tu jadu w opiniach, az mnie to przerazilo. Skad ta niechec w czytelniczkach ? Wspierajmy sie, podziwiajmy. Nie krytykujmy sie ! Badzmy dla siebie wyrozumiale.
dodany przez Magdalena @ 22 lipca 2023 o 05:27. #
A mnie tam to ciasto smakowało!!!!! nie jest zbyt slodkie : owoce i ser daja slodycz!!!!!! i w ogóle nie bylo zakalca !!!!!!! Dziekuje!!!!! Powtórze je jeszczr z pewnoscia!!!!!!!
dodany przez Ewa @ 23 lipca 2023 o 18:52. #
Takie ciasto na pewno jest pyszne. Wygląda obłędnie.
dodany przez kopalniapracy @ 27 lipca 2023 o 10:31. #
Z chęcią bym zrobiła takie ciasto. Na pewno pyszne.
dodany przez naszepokoje24 @ 27 lipca 2023 o 15:51. #