At my home, sweet dumplings – especially those with blueberries, sour cream, sprinkled with sugar – are the greatest delicacy! Whenever I prepare them, my family is insatiable. Are you fans of sweet dumplings as well?
***
W moim domu pierogi owocowe – szczególnie te z jagodami, tłustą śmietaną i posypane cukrem – są największym rarytasem! Ile bym ich przygotowała, to zawsze za mało. Czy Wy też przepadacie za owocowymi pierogami?
Ingredients:
(recipe for 4 persons)
600 g of wheat flour
approx. 300 ml of warm water
2-3 tablespoons of clarified butter
1 egg
pinch of salt
filling:
350 g of curd cheese
4 tablespoons of sour cream (18 % butterfat)
3 tablespoons of sugar (you can use brown sugar or xylitol as well)
1 pinch of ground cardamom
1 teaspoon of vanilla essence (optional)
strawberry mousse:
approx. 500 g of strawberries
1 tablespoon of sugar
1 teaspoon of cinnamon
***
Skład:
(przepis na 4 osoby)
600 g mąki pszennej
ok. 300 ml ciepłej wody
2-3 łyżki masła sklarowanego
1 jajko
szczypta soli
farsz:
350 g twarogu
4 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki cukru (może być brązowy lub ksylitol)
1 szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
mus truskawkowy:
ok. 500 g truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Directions:
- Sift the flour and salt. Add one egg. Knead the dough while adding warm water little by little. When the ingredients are combined, add butter and knead the dough again until smooth. Cover it with a linen table napkin.
- To prepare the filling: blend curd cheese, ground cardamom, and vanilla essence until smooth and even (we can also use a fork).
- To prepare the strawberry mousse: heat up washed and peeled strawberries in a pot with sugar and cinnamon. Decrease the temperature and cook it for approx. 15 minutes. When the mixture cools down, blend it until it has the texture of a mousse.
- Roll the dough out on the pastry board and cut out circular pieces (e. g. with the use of a glass). Place some curd cheese and a raspberry in the middle of each piece. Fold the pieces in half. Use your finger to dab a little water around the edge of each piece before sealing. Here you will find a short film on how to create the flounce. Cook the dumplings in a large pot with salted water until they flow out. Serve them hot with strawberry mousse and sour cream.
***
A oto jak to zrobić:
- Mąkę z solą przesiewamy i wbijamy jajko. Dolewając stopniowo ciepłej wody, wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodajemy masło i ponownie zagniatamy ciasto, aby zrobiło się gładkie. Przykrywamy lnianą ściereczką.
- Aby zrobić farsz: twaróg, śmietanę, cukier, mielony kardamon i esencję waniliową blendujemy na gładką i jednolitą masę (możemy również użyć widelca).
- Aby przygotować mus truskawkowy: umyte i obrane truskawki podgrzewamy w garnku z cukrem i cynamonem. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez ok. 15 minut. Po wystygnięciu miksujemy na mus.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego kółka kładziemy twarożek i malinę, zginamy na połowę. Przed sklejeniem warto zwilżyć brzegi wodą. Tu polecam krótki filmik, jak zrobić falbankę. Pierogi gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, do momentu aż wypłyną. Podajemy na ciepło z musem truskawkowym i kwaśną śmietaną.
Roll the dough out on the pastry board and cut out circular pieces (e. g. with the use of a glass). Place some curd cheese and a raspberry in the middle of each piece. Fold the pieces in half.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego kółka kładziemy twarożek i malinę, zginamy na połowę.
Use your finger to dab a little water around the edge of each piece before sealing. Here you will find a short film on how to create the flounce that you can see in the picture.
Przed sklejeniem warto zwilżyć brzegi wodą. Tu polecam krótki filmik, jak zrobić falbankę widoczną na zdjęciu.
Serve them hot with strawberry mousse and sour cream. If you've got your favourite recipes for fruit dumplings, write them in the comments – I'm eager to try them out. Such delicacies disappear in seconds at our home!
***
Pierogi podajemy na ciepło z musem truskawkowym i kwaśną śmietaną. Jeżeli macie swoje ulubione przepisy na pierogi z owocami to piszcie w komentarzach – chętnie poznam i wypróbuje, bo u nas znikają takie cuda w mig!
26 komentarzy
Pierogi<3 zawsze przypomniaja mi wakacje u babci na wsi! Bardzo slodko tu u Was dzisiaj dziewczyny !
Ja szykuje wlasnie wpis na bloga z 3 pomyslami na pyszne przekaski piknikowe, miedzy innymi Banoffee Pie Jam w sloiczku! Palce lizac!
Pozdrawiam
Kornelia
http://www.misstwentysomething.com
dodany przez Kornelia ( misstwentysomething.com) @ 22 lipca 2017 o 17:34. #
Dokładnie – z wakacjami u babci też mi się to skojarzyło:)
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 23 lipca 2017 o 18:36. #
Ok,wszystko ładnie,pięknie, ślinka cieknie…Tylko po co powielać posty, które kilka dni temu pojawiły się na blogu Zosi?
dodany przez Ania @ 22 lipca 2017 o 18:37. #
♡
dodany przez Ankuu @ 22 lipca 2017 o 18:48. #
Super pomysł na farsz! <3 Nie przepadam za słodkimi pierogami (u mnie rządzi farsz ze szpinaku, fety i czosnku lub z kaszy gryczanej i fety) ale te wyglądają przepysznie. Koniecznie muszę wypróbować przepis, ale z innym ciastem niż to podane. Moja przyjaciółka Ukrainka zdradziła mi najlepszy przepis na ciasto do pierogów – mąka, gorąca woda i odrobina soli. Wychodzi cudownie miękkie i elastyczne i smakuje dużo lepiej niż to z dodatkiem jajka (opinia potwierdzona przez moją rodzinę i znajomych) ;)
dodany przez Ada @ 22 lipca 2017 o 20:01. #
Czy mogłabym prosić o dokladny przepis?
Pozdrawiam ciepło :)
dodany przez Gosia @ 23 lipca 2017 o 01:11. #
Tak naprawde, ile domow tyle przepisow i pomyslow na pierogi. U mnie od pokolen nie dodaje sie calego jajka tylko zoltko i zamiast wody – mleko. I gdzie bysmy nie jedli pierogow to i nasze i tak zawsze wydaja nam sie lepsze ;)
dodany przez Kat @ 23 lipca 2017 o 01:58. #
Kat, potwierdzam teorię o żółtku ? białko powoduje twardość ciasta zarówno do pierogów jak i drożdżowego.
dodany przez Marta @ 23 lipca 2017 o 12:55. #
Nie lubię pierogów z owocami. Wolę ruskie.
dodany przez Ela @ 22 lipca 2017 o 21:03. #
Ja też nie. W ogóle nie lubię potraw mącznych na słodko.
dodany przez Zołza @ 24 lipca 2017 o 15:01. #
Wyglądają bardzo smakowicie. Trzeba zrobić. Ja lubię najbardziej z jagodami, które mają jedyną wadę, że sezon trwa krótko, ale tak samo kocham nadziewane jabłkiem. Kroję jakąś twardszą odmianę w drobną kostkę, najlepsze jest to zielone jabłko, granny smith, skrapiam lekko cytryną, żeby nie ściemniały. Nie dodaję cynamonu czy wanilii, bo lubię w nich tą prostotę. Dopiero po rozłożeniu jabłek na ciasto, posypuję je lekko cukrem. Lubię taki delikatny, jak z kompotu smak ugotowanego jabłka, cały aromat zostaje w środku i to, że jabłka są al dente, nie są rozpaćkane, przesmażone. Takie pierogi podaję ze śmietaną wymieszaną z wanilią lub z odrobiną roztopionego masła.
dodany przez Ewa @ 22 lipca 2017 o 21:18. #
Zosiu, czekałam na wpis od Ciebie! Pięknie! W przyszłym tygodniu robię pierogi :)
dodany przez Karola @ 22 lipca 2017 o 21:38. #
Dlaczego na każdym zdjęciu dłonie Zosi są tak samo nudne? Dziewczyny, zmieńcie coś. Wieje nudą.
dodany przez Ann @ 22 lipca 2017 o 23:01. #
Pierogi z miodem i z mlekiem sa najzajepytszniejsze!!!
dodany przez Moniua @ 22 lipca 2017 o 23:12. #
Aaaaaa, uwielbiam takie smaki! :)
dodany przez Anna @ 23 lipca 2017 o 07:34. #
I really want to have this right now as it’s absolutely my taste! But it looks like a lot of work until you can enjoy…
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 23 lipca 2017 o 11:16. #
Kocham pierogi, w tej wersji muszą być bombowe!
dodany przez Moda i takie tam @ 23 lipca 2017 o 11:50. #
Wow this looks so delicious! I really have to try it.
♡Kristina
TheKontemporary
dodany przez Kristina @ 23 lipca 2017 o 12:21. #
Pierogi wyglądają obłędnie! Mój smak z dzieciństwa to pierogi z jagodami, dużo gęstej śmietany i cukru ? pomysleć że od tamtej pory nie jadłam pierogów na słodko… chyba czas to zmienić ?
dodany przez Joanna @ 23 lipca 2017 o 12:44. #
Uwielbiam pierogi z jagodami są najlepsze dla naszej 4 osobowej rodzinki lepie 100sztuk ja zjadam najwiecej super są takie zwykle proste przepisy Zosiu jesteś najlepsza w tym co robisz pozdrawiam
dodany przez Marzena? @ 23 lipca 2017 o 14:19. #
Przepraszam, ale nie potrafię się powstrzymać: interpunkcja nie istnieje dla Autorki Marzeny? :P To jakiś strumień świadomości? :P
dodany przez Zołza @ 24 lipca 2017 o 15:03. #
Pierożki muszą być przepyszne :) Co prawda nigdy nie robiłam ich z malinami, ale uwielbiam te owoce <3
dodany przez Natalia @ 23 lipca 2017 o 15:16. #
Pycha <3
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 23 lipca 2017 o 15:56. #
Dzieki za pomysł! Zawsze czekam właśnie na takie zwykłe, proste przepisy! Do zrobienia w przyszłym tygodniu.
dodany przez Eda @ 23 lipca 2017 o 17:31. #
Wypróbowałam przepis i smakuje na prawdę pysznie ale ciasto zbyt luźne niestety, cieżko się lepi i wałkuje. Jednak mój osobisty przepis na ciasto bez jajka sprawdza się lepiej ale jak najbardziej pyszne pierożki ?
dodany przez Basia @ 24 lipca 2017 o 14:48. #
Uwielbiałam pierogi z jagodami lub kapustą i grzybami mojej babci Ani , i pierogi z serem mojej babci Halinki <3
dodany przez Magda @ 6 czerwca 2018 o 00:15. #