Oto jeden z przepisów na obiad, który możemy stworzyć w kilka minut bez nadmiernego wysiłku… i choć potrawa składa się zaledwie z kilku składników, to nie brak jej aromatu i charakteru. Kwestie dodatków pozostawiam już Czytelnikowi – choć po cichu podpowiem, że z lekkim puree ziemniaczanym (z dodatkiem czosnku i startego Ementalera) smakuje równie godnie.

Innymi słowy mówiąc, uczta naprędce! 

Skład:

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)

zestaw kulinarne inspiracje (papryka słodka, czosnek, szałwia, rozmaryn, tymianek)

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka oleju

1 czerwona cebula (grubo pokrojona)

100 g pieczarek

1 jabłko bez gniazka nasienneo (pokrojone w 8-ki)

150 ml soku jabłkowego lun białego wina wytrawnego

200 ml śmietanki UHT 36%

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

A oto jak to zrobić:

1. Do miski wsypujemy mąkę, paprykę, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Polędwiczki kroimy na skos w plastry, delikatnie rozbijamy i obtaczamy w mące z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.

2. Na patelnię wrzucamy czerwoną cebulę, pieczarki i jabłko. Smażymy przez 3-4 minuty, aż do zbrązowienia. Dodajemy sok jabłkowy lub wino, czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek, śmietanę i delikatnie mieszamy. Mięso ponownie wrzucamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i smażymy jeszcze przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie.