Makaron od dawna odgrywał ważną rolę w mojej kuchni. W okresach gdy koncentruję się na dość łatwych, tanich i szybkich daniach jest wręcz idealny. Jest to odmiana klasycznego bolognese z wykorzystaniem przecieru pomidorowego, gdyż o tej porze roku nieco trudno dostać słodkie i dojrzałe pomidory. Sposób z tzw. zasmażką podejrzałam dzięki uprzejmości kucharza w jednej z góralskich chat położonych na 2.670 m n.p.m.- Hohe Mut Alm! Cudowne miejsce i jak sami widzicie, nie mogłyśmy się powstrzymać od robienia zdjęć ;-)
Skład ( 4 porcje)
400 g makaronu spaghetti
ok. 500 g mięsa wołowego (mielone)
3-4 średnie czerwone cebule
2 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
3 duże łyżki masła
2 łyżki mąki
świeże oregano
1 łyżeczka tymianku /1 łyżeczka bazyli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 garście świeżo startego parmezanu
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Mięso doprawiamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. W trakcie smażenia dodajemy suszoną bazylię i tymianek. Cebulę kroimy na drobną kostkę i delikatnie podsmażamy, tak by się jedynie zeszkliła.
2. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, cynamon i mieszamy. Odstawiamy garnek z ognia i stale mieszając nalewamy przecier pomidorowy, dorzucamy pomidory w puszce, podsmażoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Na końcu umieszczamy usmażone mięso. Za pomocą blendera ostrożnie miksujemy wszystkie składniki. Możemy doprawić pozostałymi przyprawami.
3. Tak przygotowany sos bolognese podajemy z makaronem (ugotowanym al dente), świeżo startym parmezanem i świeżymi listkami oregano.
Na pozostałe przepis inspirowane kuchnią tyrolską, zapraszam na www.makecookingeasier.pl
Jeden komentarz
Od chwili publikacji przepisu, króluje on w moim domu. Dzisiaj będę robić. Najlepszy od lat 😊
dodany przez Małgosia @ 11 lutego 2023 o 13:12. #