Skład:

400 g mąki

1 jajko

4 łyżki cukru

1 łyżeczka suszonych drożdży

3 łyżki oleju roślinnego

125 ml ciepłego mleka

125 ml ciepłej wody

farsz:

 150 g cukru ciemnobrązowego Muscovado

80 g masła

1 łyżka mielonego cynamonu + 1 łyżeczka mielonego kardamonu (Kotanyi)

garść rodzynek sułtańskich

garść orzechów brazylijskich (mogą być włoskie, laskowe lub migdały)

4-5 łyżek dżemu pomarańczowego

A oto ja to zrobić:

1. W średnim naczyniu ubijamy jajko, mleko i wodę aż składniki dokładnie się połączą. W oddzielnej misce, przesiewamy makę, cukier i drożdże w proszku. Mieszamy i dodajemy olej. Na końcu dolewamy mieszaninę z jajkiem i mieszamy, aż powstanie miękkie ciasto. 

2. Ciasto przekładamy na stolnicę (oprószoną mąką) i wyrabiamy przez 6-8 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem, umieszczamy w niej ciasto i obtaczamy, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy pierwszą część na kształt prostokąta. Smarujemy masłem, dżemem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Następnie nakładamy na ciasto wszystkie bakalie. Zawijamy ciasto zaczynając od jednego brzegu. Płynnym ruchem kroimy na kawałki o grubości 2 cm, które przekładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ponawiamy tę czynność z drugą połową ciasta. Przykrywamy ciasteczka ściereczką i zostawiamy w cieple na 40 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 18 minut (do momentu, aż osiągną złoty kolor). Wyjmujemy i studzimy na drucianej podstawce.