Ostatnią niedzielę spędziliśmy na świeżym powietrzu. Mojej Mamie z dużym powodzeniem udało się zagonić nas wszystkich do prac porządkowych. Wkopaliśmy ponad 80 cebulek – lilie, amarysy, mieczyki, zefiranty, dalie i trochę pachnącego groszku. Buzia i dłonie umorusane od ziemi, spodnie robocze przetarte na kolanach i pokłute ręce od przycinania badyli. Ci co mieli siły pomogli również przy ziołach. Co z tego wyrośnie, to się okażę za 2 miesiące, ale było wesoło! Po całym dniu ogrodowych prac z przyjemnością zasiedliśmy do stołu. Moje domowe pierogi z kaszą gryczaną, fetą i pietruszką zniknęły w mig!
Skład:
ciasto:
600 g mąki
ok 300 ml ciepłej wody
ok 2-3 łyżki sklarowanego masła
szczypta soli
1 jajko
farsz:
2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
3-4 czerwone cebule
1 opakowanie fety
200 g wędzonego boczku lub wędzonej kiełbasy
3-4 ząbki czosnku
garść podprażonego kminku
garść świeżego szczypiorku
1 pęczek posiekanej pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól morska / świeżo zmielony pieprz
do podania: skwarki, śmietana, świeża pietruszka
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę z solą przesiewamy, wbijamy jajko i dolewając ciepłej wody wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą dodajemy masło i ponownie zagniatamy ciasto, aby zrobiło się gładkie. Przykrywamy bawełnianą szmatką.
2. Ugotowaną kaszę gryczaną łączymy z fetą i zagniatamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę, boczek,rozgniecony czosnke, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Doprawiamy szczyptę gałki muszkatołowej i prażonym kminek. Mieszamy (doprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania)
3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki), na środku kładziemy gotowy farsz i zaginamy na pół. Brzegi warto zwilżyć wodą. Pierogi gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, do momentu aż wypłynął. Pierogi tuż przed podaniem podsmażamy ze skwarkami. Podajemy ze śmietaną i posiekaną pietruszką. Obowiązkowo szklanka kefiru :-)
86 komentarzy
Ja rownież zabrałam sie za prace w ogrodzie ale gdy jest tak słonecznie to sama przyjemność :)
http://dream-berry.blogspot.com/
dodany przez http://dream-berry.blogspot.com/ @ 7 kwietnia 2014 o 17:20. #
ale apetytu mi narobiłaś ;)
Zapraszam u mnie stylizacje SH
http://secondhandworldd.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 7 kwietnia 2014 o 17:57. #
Bardzo oryginalny pomysł na pierogi!
dodany przez Catherine @ 7 kwietnia 2014 o 18:01. #
uwielbiam pierogi!!! :)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 7 kwietnia 2014 o 20:12. #
pierogi mmm… to jest to
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=28310586 @ 7 kwietnia 2014 o 20:23. #
oprócz tego ,że wygląda smakowicie, to jeszcze mega piękne zdjęcia, ślicznie
http://www.magadish.blogspot.com
dodany przez magadish @ 8 kwietnia 2014 o 09:39. #
mniam mniam, wyglądają smakowicie!
Przy najbliższej okazji trzeba będzie wypróbować przepis Zosi :)
http://www.secretoutlet.pl
dodany przez secretoutlet.pl @ 8 kwietnia 2014 o 10:17. #
Oj tak! I zdjęcia cudowne!
Laura hashmag.pl
dodany przez laura @ 7 kwietnia 2014 o 20:57. #
kocham pierogi :D ostatnio nawet robiłam, ale z kapustą i pieczarkami. Takie domowe najlepsze! :)
Mrs Vain
dodany przez Ewelina @ 7 kwietnia 2014 o 22:51. #
I have to admit I don’t like it to work in the garden but afterwards when the work is done I’m always so happy :) And I would love to have as an award this yummy looking stuffed pasta :)
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.blogspot.de
dodany przez Rena @ 7 kwietnia 2014 o 18:52. #
Takie bym uwielbiała!:)
dodany przez www.fashionable.com.pl @ 7 kwietnia 2014 o 20:36. #
Haha, też jestem w temacie. Nawet pisałam o tym wczoraj na blogu ;).
dodany przez Kuku-Mamuniu - blog dla młodych mam @ 7 kwietnia 2014 o 21:21. #
Ostatnio jadłam po raz pierwszy, ale bez pietruszki. Pyszne, choć odrobinę ,,suche” :)
Pozdrawiam
dodany przez http://www.sztukastudiowania.com.pl/ @ 8 kwietnia 2014 o 01:27. #
Uwielbiam te pierogi i nienawidzę prac ogrodowych! Bilans wychodzi na zero :) No może troszkę na plusie dzięki ogromnej miłości do pierożków :)
Zapraszam do siebie na dietetyczny krem chałwowy z owocami. Deser idealny i niskokaloryczny :
http://pani-mucha.blogspot.com/
dodany przez Mucha @ 7 kwietnia 2014 o 17:34. #
Pani Mucho – MUSZKA pozdrawia :-) co do porządków mi dziś ręce opadają od ściągania firanek i zasłon u dziadków, tak więc każdy posiłek podany mi na stół czy chałwa czy pierogi przyjmę z radością – http://tohavefabulousday.blogspot.com
dodany przez Muszka @ 7 kwietnia 2014 o 17:48. #
Dziękuję za wspaniały przepis zrobię na pewno:)
dodany przez Agnieszka @ 7 kwietnia 2014 o 17:35. #
looks amazing
giveaway on my blog
http://hashtagliz.com
dodany przez Liz @ 7 kwietnia 2014 o 17:35. #
Kto robił zdjęcia? Kasia? Są cudowne! Jestem w szoku!:):)
dodany przez M. @ 10 kwietnia 2014 o 09:56. #
Nie bardzo przepadam za kaszą, ale za to fetę uwielbiam :)
♥ http://www.zielonakraina.pinger.pl ♥
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597 ♥
dodany przez Monika @ 7 kwietnia 2014 o 17:36. #
fajny przepis :-) Pozdrawiamy La Sissi – https://www.facebook.com/pages/La-Sissi/510742012363487?ref=ts&fref=ts
dodany przez La Sissi @ 7 kwietnia 2014 o 17:43. #
przyznam się szczerze, że pierogi lubię, ale sama zrobienia się ich nie podejmuje, wydaje mi się, że to dość pracochłonne i trzeba ogromną ilość zrobić, żeby się najeść. Jakkolwiek ostatnio podjęłam się zrobienia kopytek i nie dość, że pyszne to szybko je się robi- http://tohavefabulousday.blogspot.com/2014/04/pomaganie-sposobem-na-sawe.html
przepisem podzieliłam się na blogu MUSZKA tak więc zapraszam :-0)
dodany przez Muszka @ 7 kwietnia 2014 o 17:46. #
brzmi oraz wygląda na prawdę zachęcająco!
dodany przez Justyna @ 7 kwietnia 2014 o 17:52. #
czas wypróbować nowy przepis :>
dodany przez Malwina @ 7 kwietnia 2014 o 17:55. #
Z podanej porcji ile pierogów mniej więcej wyjdzie?
dodany przez Iwona @ 7 kwietnia 2014 o 18:00. #
jak widze pierogi to mam tylko jedno skojarzenie….moja ukochana mama.robi wspanale pierogi.ruskie z kasza zowocami.jagodami.nie jem ich czesto bo mieszkam dosc daleko w turcji w stambule.jak mama przyjezdza do mnie albo my jedziemy do polski to wtedy mam okazje najesc sie na zapas.zawsze na nasz przyjazd obowiazkowe pierogi ruskie i zupa ogorkowa ktora .robi moj tato najleprza na swiecie naprawde.pozdrawiam serdecznie.to moj piewszy wpis.a sledze waszego bloga juz 2 lata.bardzo mi sie podoba .trzymajcie tak dalej.caluski.
dodany przez jolanta @ 7 kwietnia 2014 o 18:06. #
Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy i staram sie kazdy przetestowac. Te pierogi tez na pewno wkrotce zrobie.
dodany przez Rachel @ 7 kwietnia 2014 o 19:02. #
Super! Wielkie dzięki za ten przepis. Myślę, że w ramach wiosennych porządków ja wyplewię w sobie to przekonanie, że pierogi to kupa roboty ponad moje siły i w końcu sama jakieś ulepię :)
dodany przez Monika @ 7 kwietnia 2014 o 19:13. #
w niedziele się nie pracuje!
dodany przez czekos @ 7 kwietnia 2014 o 19:15. #
Może powiem to swemu pracodawcy bo pracuje w prawie każda niedzielę. Jestem pewna że zrozumie, podobnie jak pacjenci w szpitalu;)
dodany przez gosssccc @ 7 kwietnia 2014 o 20:02. #
Jeżeli już to w SOBOTĘ ;) (i tak, jestem katoliczką :))) A poza tym co to za praca, sama przyjemność :D Zosiu wypróbuję przepis, tylko w wersji bez mięsa ;) Jejku, jak ja uwielbiam całe to zamieszanie wokół wiosny!! Jest tak pięknie i ludzie jakby radośniejsi ;) Pozdrawiam wiosennie :D
dodany przez Aga @ 8 kwietnia 2014 o 11:19. #
Kto robił zdjęcia? Kasia czy Zosia?
dodany przez @[email protected] @ 7 kwietnia 2014 o 19:37. #
Kasiu- napisz proszę skąd ta piękna wykrawaczka do ciasta pierogowego ;) moja mama ciągle narzeka bo korzysta z niewielkiej szklanki i po wykrojeniu dużej ilości pierogów ręka ją boli :(
dodany przez Kasia @ 7 kwietnia 2014 o 19:45. #
O przepraszam :P Zosiu :D
dodany przez Kasia @ 7 kwietnia 2014 o 19:49. #
Witam Cie Zosiu
Pierogi wygladaja bosko:) ja jestem kiepskim kucharzem ale moze sprobuje jak nie wyjda , to sie nie przyznam bliskim ze nawet probowalam je robic:)
Mozesz mi Zosiu napisac gdzie kupilas ta przepiekna tace??? Szukam od dawna a twoja jest sliczna i unikalna. Pozdrawiam
dodany przez justyna @ 7 kwietnia 2014 o 19:57. #
Skąd taka piękna wykrawaczka?? Pozdrawiam
dodany przez Joanna @ 7 kwietnia 2014 o 20:03. #
Ponawiam pytanie, gdzie można kupić taką wykrawaczke?? jest rewelacyjna :-)
dodany przez Aga @ 7 kwietnia 2014 o 20:16. #
Super pomysł chyba się skuszę :)
U mnie na blogu TOP5 POMADEK NA WIOSNĘ zapraszam !
http://jestemanett.blogspot.com/
dodany przez Jestemanett @ 7 kwietnia 2014 o 20:20. #
W niedzielę prace porządkowe w ogrodzie? Mogłaś nie pisać w jaki dzień. Niedziela jest dniem świętym a nie dniem porządków w ogrodzie.
dodany przez Paulina @ 7 kwietnia 2014 o 20:35. #
kiedyś jadłem z serem białym i miętą!!!! mmmm pycha
dodany przez intelektualista @ 7 kwietnia 2014 o 20:38. #
Wygląda przepysznie.
Świetne zdjęcia!
http://www.alliness.blogspot.com/
dodany przez http://www.alliness.blogspot.com/ @ 7 kwietnia 2014 o 20:53. #
Piękne są te zdjęcia :) Wszystko wygląda tak apetycznie, że zjadłabym to bez wahania, mimo tego, że nie przepadam za pierogami, i kaszą gryczaną :)
dodany przez Rue de Paris @ 7 kwietnia 2014 o 21:01. #
na pewno dobre, ale na próbuje uciekać od tłustej, polskiej kuchni. tak mi się przestawiło, że nabieram niechęci.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
dodany przez kroplaciszy @ 7 kwietnia 2014 o 21:05. #
Zosiu! Apetycznie wygląda, chętnie spróbuję u siebie w domu. Bardzo podoba mi się Twój sposób pisania, piękne, delikatne i artystyczne zdjęcia! Szkoda, że tak mało Ciebie tu, na blogu! :( Pozdrawiam :)
dodany przez Marysia @ 7 kwietnia 2014 o 21:15. #
“ser feta” na zdjęciu to wyrób fetopodobny. Prawdziwa feta ma inna konsystencję.
dodany przez susis @ 7 kwietnia 2014 o 21:23. #
wyglądają przepysznie ;) chyba zrobię takie na wielkanoc ;D
dodany przez http://allegro.pl/iphone-4-4s-etui-pokrowiec-chanel-moschino-jacobs-i4132299040.html @ 7 kwietnia 2014 o 21:23. #
Zosiu, czy Ty mieszkasz z rodzicami?
dodany przez Arlena @ 7 kwietnia 2014 o 21:32. #
wspaniałe fotki a pierogi ach,,,, zazdroszczę
dodany przez ela @ 7 kwietnia 2014 o 21:37. #
Chyba nigdy nie nauczę się robić ciasta na pierogi ;/
dodany przez www.hotell-me-more.blogspot.com @ 7 kwietnia 2014 o 21:47. #
Smacznie wyglądają, uwielbiam kaszę gryczaną na pewno przepis wypróbuję :)
dodany przez Foxylady @ 7 kwietnia 2014 o 21:48. #
Wygląda pysznie. Szkoda, że nie mogę jeść takich rzeczy.
dodany przez EmiFashion @ 7 kwietnia 2014 o 21:49. #
uwielbiam pierogi z kasza gryczaną, ale literówek w tym tekście naprawdę nie lubię
dodany przez TrolldorA @ 7 kwietnia 2014 o 22:01. #
Gorgeous post! So yummy!
dodany przez Fashion Musings Diary @ 7 kwietnia 2014 o 22:11. #
Zosiu, Zosiu KOcham Twoje posty!!! Te placuszki bananowo-kokosowe z borówkami są moim nr one. Te pierogi wyglądają wyśmienicie,ale nie wiem czy to nie ponad moje siły. Mniam, mniam, aż muszę iść po jakiś jogurt takiego smaka nabrałam!
http://joannok.blogspot.de/
dodany przez JOK @ 7 kwietnia 2014 o 22:34. #
Wszystko pysznie, ale… amarylisy, nie amarysy:p
dodany przez Ola @ 7 kwietnia 2014 o 22:47. #
Pierogi to chyba moje ulubione danie. Takich jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję. I jak zawsze masz piękne zdjęcia!
http://zycienienabogato.blogspot.com/
dodany przez zycienienabogato @ 7 kwietnia 2014 o 22:53. #
A czym się tak ładnie i regularnie skleja pierogi? bo nie wyglądają na ręcznie złączane? pozdrawiam! :)
dodany przez ann @ 8 kwietnia 2014 o 00:32. #
Ale swietny blog post!!
http://www.verasawicki.com
dodany przez vera @ 8 kwietnia 2014 o 02:17. #
Wyglada przepysznie, fajny przepis. Musze wyprobowac
Kisses
Aga
Check my new post:
How to wear tartan trend?
http://www.agasuitcase.com
dodany przez Aga's suitcase @ 8 kwietnia 2014 o 03:41. #
Kasza jest ok , bo szybciej sie przygotowuje anizej zjada , pierogi bardziej pracochlonne , ale generalnio smaczny zestaw .
dodany przez Wacek @ 8 kwietnia 2014 o 05:07. #
Wygląda bardzo apetycznie :))
Może sama zrobię niebawem :))
POZDRAWIAM
http://fitnesscookmadame.blogspot.com/
dodany przez Agnieszka @ 8 kwietnia 2014 o 07:12. #
Piękne zdjęcia, a pierogi z takim farszem są świetną alternatywą dla zwyczajnych polskich pierogów. Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy na Naszą stronę http://www.moNDonne.pl
dodany przez moNDonne.pl @ 8 kwietnia 2014 o 08:37. #
wspaniałe zdjęcia :)))
jedzonko wygląda przepysznie, szkoda, że nie mogę jesc takich pysznosci :(
http://www.stopmymoments.blogspot.com
dodany przez Anonim @ 8 kwietnia 2014 o 09:01. #
Pierogi wyglądają bardzo apetycznie a ta wersja farszu jest dla mnie nowością, będę musiała kiedyś wypróbować. Gdzie można nabyć takie kółeczko do wycinania? Śliczny dekoracyjny efekt daje, a jak wiadomo – oczy też jedzą :)
Ale, ale… przeczytajcie, drogie Panie, ten wpis jeszcze raz i poprawcie te roje błędów (literówki i przy odmianie) bo jest ich tym razem naprawdę sporo…
Pozdrawiam :)
dodany przez isia @ 8 kwietnia 2014 o 10:00. #
Przepis świetny i na pewno skorzystam :)
Literówkom w tekście też się dziwię, bo ogólnie na blogu dba się bardzo o kulturę zdjęć, kolorystykę (te pasujące zawsze ściereczki, kwiatuszki naczynia do ogólnego wystroju; u Kasi – dobór “tła” do stylizacji), natomiast z napisaniem bezbłędnie tekstu jest problem…
dodany przez iza @ 8 kwietnia 2014 o 11:49. #
Przepis genialny, pierogi uwielbiam w każdej postaci i mogłabym je jeść i jeść:)
A z błędami to racja, masa ich w tym tekście, a to razi. Wszystko pięknie dopracowane, zdjęcia cudne, ale te błędy naprawdę trochę psują całość. I nie czepiamy się tu przecinków, ale takich “oczywistych oczywistości”.
dodany przez Z. @ 8 kwietnia 2014 o 16:19. #
mój mały ogródeczek również nabiera kolorów :)
pierogi uwielbiam ale pod taką postacią jeszcze nie jadłam… zapisuje przepis
zapraszam na nową stylizację
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
dodany przez http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 8 kwietnia 2014 o 10:14. #
Zosiu, ile pierogów wychodzi z takiej porcji?
dodany przez Marta Antonina @ 8 kwietnia 2014 o 10:22. #
jak zwykle wszystko wygląda wręcz idealnie! jak smakuje tak samo dobrze jak wygląda to bajka:)
http://mamasaidbecool.blogspot.com/
dodany przez be cool @ 8 kwietnia 2014 o 12:09. #
Przepis jak zwykle świetny, ale w zdjęciach już przeszłaś samą siebie, piękne :)
dodany przez Monika @ 8 kwietnia 2014 o 12:19. #
Kasiu a może jakiś post o kurtkach wiosennych?
Może nie pod tym postem ale cóż:)
Pozdrawiam ze Szczecina:)
dodany przez Ania @ 8 kwietnia 2014 o 12:48. #
Wyglada to bardzo apetycznie :))))
dodany przez Ada @ 8 kwietnia 2014 o 13:27. #
A niech mnie…! W nocy śniły mi się pierogi z kaszą i serem feta. Wchodzę na Waszego bloga i co widzę? Pierogi z mojego snu! To znak :D Coś każe mi zjeść te pierogi :P
dodany przez Julka @ 8 kwietnia 2014 o 13:42. #
A CÓŻ TO ZA KWIATY AMARYSY, ZOSIU?? BO W ŻYCIU O TAKICH NIE SŁYSZAŁAM…. WYPADAŁOBY WIEDZIEĆ O CZYM SIĘ PISZE.
dodany przez A @ 8 kwietnia 2014 o 14:31. #
Cudowne zdjęcia! Oczywiście muszę wypróbować ten przepis, całość wygląda smakowicie!
Pozdrawiam!
MÓJ BLOG
dodany przez Aria. @ 8 kwietnia 2014 o 17:19. #
Kasz gryczana nadaje się również znakomicie do gołąbków w sosie grzybowym :)
dodany przez http://trzaskatrzaska.blogspot.com/ @ 9 kwietnia 2014 o 10:31. #
Przecież groszek pachnący się sieje. On nie ma cebulek.
dodany przez Anna @ 9 kwietnia 2014 o 11:55. #
Och, och, och! Już wiem co dziś będzie na obiad.
A przy okazji – świetne “urządzenie” do wycinania kółek na pierogi. Kupione u nas w kraju? Pytam, bo pierwszy raz takie widzę…
dodany przez Polanka @ 9 kwietnia 2014 o 12:50. #
Zosiu jak je “zaciskasz”, ze tak pięknie wyglądają i się nie rozklejają?
przepis wydaje się ciekawy ale przy takich cudownych zdjęciach nawet kanapka z pomidorem by mnie skusiła ;)
dodany przez Asia @ 9 kwietnia 2014 o 14:12. #
szkoda ze wsadzilyscie tam fete a nie marihuaninę :( polecam.
dodany przez xoxo @ 9 kwietnia 2014 o 21:40. #
Mam pytanie: jak to możliwe, że wczesną wiosną pojawiły się u Ciebie kwiaty, które kwitną późnym latem jak nie wczesną jesienią???
dodany przez gosia @ 9 kwietnia 2014 o 22:03. #
Uwieeeeeeeeelbiam kaszę gryczaną – muszę wypróbować te przepis! :)
dodany przez Healthy Aga @ 11 kwietnia 2014 o 12:37. #
Mam pytanie, gdzie można kupić tą wykrawaczkę do pierogów. Świetna jest
dodany przez magdalena @ 11 kwietnia 2014 o 14:05. #
No właśnie, gdzie kupić to coś do wycinania pierogów ?
dodany przez Lukrecja @ 12 kwietnia 2014 o 13:52. #
Może jest szansa na kurs lepienia ;) ? Tak ślicznych pierogów nie widziałam. Farsz nie dla mnie, nie cierpię kaszy gryczanej ;)
dodany przez kate @ 13 kwietnia 2014 o 20:29. #
pierogi w ogóle mi nie wyszły,ciasto było do bani :/ coś te Wasze przepisy nie za bardzo są udane. Juz dwie potrawy,które robie według przpisów z tej strony,mi nie wyszły :/// za mało szczegółów podajecie…
dodany przez ktos @ 15 kwietnia 2014 o 16:21. #
z fetą nie robiłam, ale robiłam z twarogiem tak i serdecznie polecam ten smak! :)
dodany przez Iga z dietmap.pl @ 27 lipca 2016 o 10:02. #