Skład:
80 g mąki pszennej
2 jajka
2 średnie cukinie
2 łyżki czarnuszki
sól morska
pieprz
250 g ricotty
2 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku
2 łyżki kaparów
150 g wędzonego łososia
do smażenia: olej kokosowy lub inny roślinny tłuszcz
1. Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Z miąższu odsączamy powstały sok i łączymy z mąką, jajkami, czarnuszką. Masę doprawiamy solą morską. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu rozkładamy masę z cukinii (po całej powierzchni patelni) i smażymy na małym ogniu przez 4-5 minuty z jednej strony, a następnie ostrożnie przekładamy na drugą stroną i czekamy jeszcze 2 minuty, aż placek będzie gotowy.
2. Usmażony placek smarujemy ricottą połączoną ze śmietaną, dodajemy plaster wędzonego łosia, koperek i parę kaparów. Zawijamy i podajemy ze szczyptą czarnuszki.
komentarze 23
Surowe w środku🫣
dodany przez Anonim @ 12 marca 2024 o 17:09. #
Surowa cukinia nie szkodzi i jest batdzo smaczna
dodany przez Aleksandra @ 21 marca 2024 o 11:04. #
Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję ten przepis.
Ciężko uwierzyć, że to już tyle lat. Jestem z Wami od samego początku bloga. :)
Pozdrowienia Zosiu!
dodany przez Kinga @ 12 marca 2024 o 21:21. #
Jestem facetem, ale czasami tu zaglądam, lubię Twoje przepisy, a, że lubię także gotować, bywa, że korzystam…
Pozdrawiam
dodany przez Przemo @ 13 marca 2024 o 10:10. #
Kiedyś próbowałam zrobić, z innego przepisu, ale niewystarczająco odcisnęłam i placki były zbyt wodniste. Przepis kusi, by jeszcze spróbować i przyłożyć się do przygotowania masy :) A może wyszłyby w gofrownicy?
dodany przez meglampwork @ 13 marca 2024 o 17:16. #
Wychodzą w gofrownicy i w piekarniku.
Najlepsze proporcje: 1 mała cukinia, 1 jajko, 1 łyżka mąki (daję z ciecierzycy). Do masy można dodać też startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Przed ułożeniem placków warto posmarować papier do pieczenia minimalną ilością oliwy – łatwiej wtedy zdjąć placki z blachy.
dodany przez Zołza @ 14 marca 2024 o 17:37. #
dzięki za dodatkowe info :)
dodany przez meglampwork @ 15 marca 2024 o 10:54. #
OOO to bedzie moj obiad dzis, dziękuje Zosiu <3
dodany przez Gosia @ 14 marca 2024 o 13:06. #
Nie lubię ,gdy wpis Gosi z jej bloga pojawia się u Kasi na blogu. U Gosi wiadomo wpis jest ok, bo to jej blog :) ale u Kasi to nuda i taka zapchaj dziura..Blog Kasi umiera, mało co się dzieje,wpisy mało kiedy…Kasiu, jestem tu od początku,ale już sobie odpuszczam…
dodany przez Donata @ 14 marca 2024 o 15:51. #
Może Kasia powinna zatrudnić jakas nową osobę do bloga. Dla mnie przepisy i zdjęcia samych zestawow to nuda. Każdy chce oglądać Kasie. Nawet na tle drzwi.
dodany przez Anonim @ 15 marca 2024 o 00:04. #
Przepraszam, miałam na myśli wpisy Zosi, a nie Gosi.
dodany przez Donata @ 15 marca 2024 o 09:51. #
Sama nie wiesz jak skrytykować blog Kasi więc już ci się Zosia z Gosia myli. Żenada. Postaraj się bardziej bo raczej nie dostaniesz nic za te fuchę.
.
dodany przez Amelia @ 17 marca 2024 o 08:45. #
Dziękuję za miłą radę:)
dodany przez Donata @ 18 marca 2024 o 05:58. #
I ta cukinia już sześć dni wisi na blogu, słabo ale takie życie :-)
dodany przez Magda @ 16 marca 2024 o 16:37. #
Dla mnie to ciekawe, bo nie zagladam do bolga Zosi.
dodany przez Balbinka @ 17 marca 2024 o 08:44. #
*BLOGA
dodany przez Balbinka @ 17 marca 2024 o 08:44. #
Cześć! Twój przepis na placki z cukinii brzmi absolutnie cudownie! To wspaniałe, że eksperymentujesz i bawisz się w kuchni przepisami. Ja osobiście uwielbiam podawać placki z cukinii jako lekką kolację, ale czasami robię je także na śniadanie z domowym sosem pomidorowym i odrobiną świeżego koperku. Dziękuję za inspirację! 🌿🥞
dodany przez Justyna @ 15 marca 2024 o 12:59. #
Co jest eksperymentalnego w generycznych (choć smacznych) plackach z cukinii?
Nie mylą Ci się słowa? :-P
dodany przez Anonim @ 20 marca 2024 o 23:10. #
Cześć! Twój przepis na placki z cukinii brzmi absolutnie cudownie! To wspaniałe, że eksperymentujesz i bawisz się w kuchni przepisami. Ja osobiście uwielbiam podawać placki z cukinii jako lekką kolację, ale czasami robię je także na śniadanie z domowym sosem pomidorowym i odrobiną świeżego koperku. Dziękuję za inspirację!
dodany przez Justyna @ 15 marca 2024 o 13:00. #
Kiedy jakieś sensowne wpisy Katarzyno?
dodany przez Rumka @ 17 marca 2024 o 18:03. #
Cukinia jest pyszna, więc warto zrobić też takie placuszki.
dodany przez Karolina Nowakowska @ 26 marca 2024 o 19:44. #
Cukinia jest smaczna i bardzo zdrowa. Warto ją dodać do swojego menu.
dodany przez belveder @ 7 kwietnia 2024 o 09:11. #
Piękne zdjęcia Zosiu :)
dodany przez Natalia @ 3 lipca 2024 o 14:07. #