Ingredients:
750 g of fresh broccoli
approx. 1,5 l of water or bouillon
approx. 100 g of smoked bacon (you can also use cold cuts)
1 leek
3 cloves of garlic
80 g of fresh spinach
1-2 potatoes
1 tablespoon of butter
1 teaspoon of chopped chilli peppersea salt + freshly ground pepper
served with: flavoured olive oil (it's best to use hot or truffle olive oil), mint leaves
***
Skład:
750 g świeżych brokułów
ok. 1,5 l wody lub bulionu
ok. 100g wędzonego boczku (może być wędlina)
1 por
3 ząbki czosnku
80 g świeżego szpinaku
1-2 ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanej papryki chili
sól morska + świeżo zmielony pieprz
do podania: oliwa smakowa (najlepiej pikantna lub truflowa), liście mięty
Directions:
- Fry the bacon, chopped garlic, leek, diced potatoes, chilli pepper, and spinach leaves in a hot pan. Add broccoli and slightly fry everything. Next, pour the water or bouillon over it. Wait until it boils, reduce the heat, and cook for 18-20 minutes. Blend everything until smooth. Season the cream with freshly ground pepper and salt. Serve with fresh mint leaves and a dash of hot olive oil.
A oto jak to zrobić:
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, posiekany czosnek, por, pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę chili i liście szpinaku. Dodajemy brokuły i lekko przesmażamy. Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 18-20 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z liśćmi świeżej mięty i kroplami pikantnej oliwy.
21 komentarzy
Świetny przepis – bardzo lubię krem z brokułów:)
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 4 marca 2017 o 14:14. #
Uwielbiam takie zielone zupy! ? A mięta to może być ciekawy dodatek…
Dzięki za pomysł! ?
Pozdrowienia!
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
????
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 4 marca 2017 o 14:25. #
Świetne danie. Sposób podania jest rewelacyjny. Przepiękne zdjęcia.
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela @ 4 marca 2017 o 15:41. #
Zupa porowa moja ulubiona po szpinakowej narobilas smaka Zosiu :*
dodany przez Marysia @ 4 marca 2017 o 16:09. #
Jak pięknie podany! Nie ustępuje niczym strojności japońskim ramenom:)
dodany przez Misia @ 4 marca 2017 o 17:10. #
apetyczne bardzo :)
dodany przez Madziastylee @ 4 marca 2017 o 18:04. #
Dziękuje za pyszny pomysł na obiad. Zupa już na instagramie zbiera lajki ? Bardzo smaczna i prezentuje się pięknie.
dodany przez Dagmara @ 4 marca 2017 o 19:24. #
Zapachniało i “zawyglądało” wiosną ;) :) Jadłabym :)
U mnie 7 ulubionych kosmetyków do codziennego makijażu, zapraszam :)
http://batirulez.blogspot.com/2017/03/makijaz-na-codzien-7-moich-ulubionych.html?m=1
dodany przez Batirulez.blogspot.com @ 4 marca 2017 o 20:04. #
Nie wiem jak smakuje, ale zdjęcia wyszły fenomenalnie ?
dodany przez Fashionandcash @ 5 marca 2017 o 01:00. #
Uwielbiamy Tutaj zaglądać! Zawsze znajdziemy coś dla siebie. Piękne, estetyczne zdjęcia :)
SiostryAndrzejewskie
dodany przez Siostry Andrzejewskie @ 5 marca 2017 o 08:54. #
Piekne zdjecia, fajny przepis. Na pewno skorzystam, ale bez podsmazania warzyw i boczku. Bedzie zdrowiej.
dodany przez Kamila @ 5 marca 2017 o 09:07. #
A hot soup is always a benefit for heart and soul. Thanks for the recipe.
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 5 marca 2017 o 10:01. #
Mniam! Pięknie podana, maksimum estetyki.
I nie na temat – czy mogę wiedzieć skąd jest sweter z pierwszego zdjęcia?
dodany przez Marta @ 5 marca 2017 o 11:01. #
Zosiu, uwielbiam Twoje zupy :)
dodany przez Agata @ 5 marca 2017 o 21:27. #
Kocham zupy krem! Właśnie skończyłam krem z cukini także jest pretekst aby spróbować odtworzyć Twoje dzieło!
Pozdrawiam,
Marta
P.S. Zapraszam do siebie :)
http://travel-fashion-lifestyle.blogspot.com/
dodany przez Marta @ 5 marca 2017 o 22:30. #
Uwielbiam! <3
dodany przez Ania @ 5 marca 2017 o 22:43. #
Wygląda bardzo apetycznie! :)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 5 marca 2017 o 23:15. #
Zosiu, a skąd ten granatowy sweterek na pierwszym zdjęciu? ;-)
dodany przez Kasia @ 6 marca 2017 o 10:44. #
Wyglada przepysznie! Troche jednak nie rozumiem przepisu, bo najpierw ma sie wszystko razem podsmazyc i ugotowac po czym zmiksowac na krem…ale potem w tej zupie sa kawalki boczku, brokul i pora. Czy brakuje jakiegos kroku gdzie rozdziela sie czesc od zalanych warzyw?
dodany przez Agata @ 6 marca 2017 o 23:52. #
Uwielbiam krem z brokułów!
dodany przez Adam @ 8 marca 2017 o 00:25. #
Zupa przepyszna, gorąco polecam ;)
dodany przez Anna @ 25 marca 2017 o 15:10. #