Easter is rapidly getting closer. If you haven't prepared a list of meals that you want to prepare yet, I hope that today's post will be helpful. In the post below, you will find recipes for soups, salads, and Easter desserts. Have a wonderful pre-Easter time :*
* * *
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować, to mam nadzieję, że dzisiejszy wpis będzie pomocny. W poniższym poście znajdziecie przepisy na zupy, sałatki i desery wielkanocne. Pięknego, przedświątecznego czasu :*
Domowy żurek z białąkiełbasą i suszonymi prawdziwkami
Biała kiełbasa z gruszkami, żurawiną i świeżym rozmarynem. Duszona w sosie piwnym.
Sałatka z kaszą quinoa i domowym majonezem bazyliowym.
Wielkanocna sałatka ze śledziami.
Faszerowane jajka z pietruszką.
Faszerowane jajka z serem kozim, kaparami i szczypiorkiem.
Czekoladowa babka wielkanocna.
Wilgotny sernik z biała czekoladą i domowym lemon curd.
Mazurek orzechowo – migdałowy z miodem na kruchym spodzie.
33 komentarze
U mnie już na szczęście jadłospis gotowy wcześniej i zakupy dzięki temu tez już w dużej mierze ogarnięte :)
dodany przez Bea @ 30 marca 2018 o 15:55. #
Cześć,
Takich apetycznych wpisów nie wrzuca się w Wielki Piątek, gdy obowiązuje post :) Ślinka cieknie.
Pozdrawiam,
Kasia
dodany przez Szyciownik @ 30 marca 2018 o 16:21. #
Kto pości ten pości. Ja nie i nie zamierzam.
dodany przez Ela @ 30 marca 2018 o 17:17. #
nie masz się czym szczycić. a nawet, jeśli nie ma to wymiaru religijnego, to post jest wskazany co jakiś czas. twoje jelita ci podziękują.
dodany przez wiktoria dobrowolska @ 31 marca 2018 o 12:13. #
Wzruszające.
dodany przez Aga @ 31 marca 2018 o 14:22. #
Raczej nie.
dodany przez iza @ 4 kwietnia 2018 o 09:23. #
Wszystko wygląda wspaniale i apetycznie. Gratuluję talentu kulinarnego. Wesołych Świąt.
dodany przez Piotr @ 30 marca 2018 o 16:37. #
Kasiu u ciebie na blogu zawsze można znaleść wspaniałe inspiracje. Piękne zdjęcia aż się nie mogę doczekać świat
dodany przez Paulina @ 30 marca 2018 o 17:18. #
Zosiu zawsze czekam na Twoje cudowne Dania. Ale ta dzisiejsza obfitość stołu jest cudowna. I jak pięknie wyeksponowana. Mi w trakcie oglądania cały czas pracowały ślinianki. Szczerze ? Nie lubię piec dlatego podziwiam ile tych potraw zrobiłaś. Ale muszę zrobić coś z tych smakowitych sałatek. Zosiu pozdrawiam i zycze Wesołych Świat.
dodany przez Danuta @ 30 marca 2018 o 18:29. #
Wspaniałe pyszności! Może zdążę jeszcze zrobić jedno z ciast, tylko które? Wszystkie tak pięknie wyglądają! Wesołych Swiat!
dodany przez Beata @ 30 marca 2018 o 19:39. #
Wszystko wygląda naprawdę przepysznie ! Na pewno wypróbuję przepis na zieloną pastę i mazurek orzechowo – migdałowy :-) Wesołych Świąt ! :-)
dodany przez Asia @ 30 marca 2018 o 20:08. #
Jak dobrze ze tu zagladam, zawsze znajde nowe inspiracje:)))
dodany przez Anonim @ 30 marca 2018 o 20:09. #
Jak dobrze ze tu zagladam, zawsze znajde nowe inspiracje:)))
dodany przez Gosia @ 30 marca 2018 o 20:10. #
Zosi przepisy zawsze się sprawdzają i zachwycają pięknymi dekoracjami. U nas w tym roku królują jajka, żurek i babki.
Wesołych, spokojnych i słonecznych Świąt. ?
dodany przez Ela - themomentsbyela.pl @ 30 marca 2018 o 20:39. #
Zosiu, jestes moja totalna kulinarna idolka!!! ale dlaczego dopiero dzisiaj?!! Post absolutnie genialny!!! tyle ze juz nie mam szans na przetestowanie Twoich propozycji a sa swietne!!! Wprowadziłas świeżość , innowacyjnosc do klasycznych potraw. Chapeau bas
dodany przez A. @ 30 marca 2018 o 21:13. #
mniam a co to za piekne kwiaty na babce bananowej
dodany przez Magda @ 31 marca 2018 o 00:14. #
Wspaniałe przepisy!
dodany przez Anonim @ 31 marca 2018 o 05:25. #
Tez zjadacie polowe chleba gdy jest w ni, podany zurek???
dodany przez Milex @ 31 marca 2018 o 05:45. #
Wspaniałe! Jak zawsze – moc inspiracji!
dodany przez Katarzyna @ 31 marca 2018 o 07:36. #
mazurek kokosowo limonkowy zrobiłam w zeszłym roku :) wyszedł, ale jest bardzo kwaskowaty
dodany przez Sylwia @ 31 marca 2018 o 10:34. #
wspaniałe przepisy, a zdjęcia jeszcze lepsze – cieszą oko. zrobię jaja faszerowane w stylu tych z kozim serem, tyle , że wsad będzie inny – taki a’la guacamole.
dodany przez wiktoria dobrowolska @ 31 marca 2018 o 12:15. #
Wszystko wygląda obłędnie! : )
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 31 marca 2018 o 14:07. #
Jem oczami! Piękne zdjecia i smakowite potrawy!
Pokuszę się i na pewno wypróbuje niewbawem któryś z przepisów :)
Wszystkiego dobrego na święta :*
dodany przez Emilia @ 31 marca 2018 o 14:16. #
Bardzo fajny wpis, ale niestety trochę za późno. Na ostatnią chwile, trudno zaplanować zakupy i od razu robić. Sklepy pozamykali, nie mam możliwości już kupienia potrzebnych produktów :(( a szkoda, bo potrawy wyglądają baaardzo apetycznie!
dodany przez Judmar @ 31 marca 2018 o 17:16. #
U mnie od kilku lat Wielkanoc zawsze z babką jogurtowo-cytrynową z Twojego przepisu. Jest najlepsza ? http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/babka-jogurtowo-cytrynowa/
dodany przez Jola @ 31 marca 2018 o 19:30. #
Pytam ponownie. Co to za stare przepisy????
dodany przez Ela @ 31 marca 2018 o 19:50. #
Jakie przepiękne, apetyczne zdjęcia! Dopracowane w każdym szczególe, nastrojowe, wiosenne. Cudowne!!!
dodany przez Laura @ 31 marca 2018 o 21:08. #
Z okazji zbliżających się Świąt życzę życzę Kasi i całej jej rodzinie, krewnym i znajomym: zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół.
Aby zajączki wielkanocne nie skąpiły Wam podarków, a dobry Bóg – swojej łaski. Wesołego Alleluja!
dodany przez Marcin @ 1 kwietnia 2018 o 10:20. #
Och, jak dobrze, że już dzisiaj można to wszystko zjeść :)
Wesołego Alleluja! :)
dodany przez Natalia @ 1 kwietnia 2018 o 10:33. #
The food you have in Poland on Easter is surprisingly different to the food we have in Bavaria during Easter.
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 1 kwietnia 2018 o 11:43. #
Zosiu,
Mam pytanie nie związane z kulinariami. Oprócz jedzenia śledzę uważnie Twoje sztućce, talerze, patery itp. Czy możesz powiedzieć gdzie nabyłaś łopatkę widoczną na zdjęciu mazurka limonkowo-kokosowego?
Jest cudna!
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
//kinga
dodany przez Kinga @ 3 kwietnia 2018 o 23:06. #
Fantastyczny wpis!
Zachowam go sobie na lata! ??
dodany przez iza @ 4 kwietnia 2018 o 09:24. #
Zosiu. Twoje przepisy naprawdę sie sprawdzają . Beze robię gdy mam ochotę i zawsze sie udaje. A tym razem zrobiłam na święta sernik z lemon curd i był przewspaniały. Nie dość ze pyszny to jeszcze wygladal?Zosiu Dziekuje i zycze wszystkiego dobrego.
dodany przez Danuta @ 4 kwietnia 2018 o 13:50. #