Przepis na jogurtowy placek z morelami pochodzi od mojej bliskiej znajomej, która specjalizuje się w szybkich i nieskomplikowanych ciastach. Ma dwóch synów w wieku przedszkolnym, zatem wszystko mówi za siebie- każda wolna minuta cenna jak diabli! Osobiście zmieniłam jedynie proporcje i dodałam białą czekoladę, dla dodatkowej słodyczy. Morele można zastąpić brzoskwiniami. Z bananami nie próbowałam. Może Wam się spodoba?
Skład:
1 mały jogurt naturalny
1 tabliczka białej czekolady
150 ml oleju roślinnego
250 g mąki
200 g cukru
4 jajka
garść świeżych moreli
1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki (co pod ręką)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21×35 (prostokątna) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Morele dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Pokrojone owoce umieszczamy w formie.
2. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przesypujemy do masy jogurtowej. Mieszamy. Na końcu dodajemy stopioną białą czekoladę i mieszamy na gładką masę. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut (do momentu, aż pośrodku będzie lekko ścięte). Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
komentarze 2
Nie wiem co robię nie tak, ale za każdym razem wychodzi mi zakalec :/ już nie mam siły do tego ciasta, pokonało mnie! :(
dodany przez Martyna @ 9 sierpnia 2022 o 18:32. #
U mnie placek wyszedł kilka razy wyśmienity. Niestety ostatnie trzy razy zakalec a robię tak samo :(
dodany przez Ania @ 30 października 2022 o 16:36. #