I'm never fed up with dark spicy cakes – especially a few weeks before Christmas. The intensified motion at our kitchen usually starts at the beginning of December, when the reasons for events and meetings are just starting. At that time I choose the classic carrot cake with snow-white icing or the more spicy cake, resembling ginger cake. In today’s recipe, I recommend adding a little bit of liqueur which will intensify the orange aroma of the cake. I love the pre-Christmas period as it fosters meetings with our nearest and dearest surrounded by the sounds of cheerful conversations and never-ending wishes. For me, it’s also a perfect excuse to give my family something sweet straight from my heart!
* * *
Ciemnych ciast korzennych nigdy nie mam dość – szczególnie na kilka tygodni przed Wigilią. Ten wzmożony ruch w naszej kuchni rozpoczyna się z reguły na początku grudnia, gdy okazje do spotkania dopiero się rozpoczynają. Wówczas wybieram naprzemiennie klasyczne ciasto marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą lub nieco bardziej korzenne w smaku, przypominające piernik. W dzisiejszym przepisie polecam dodać odrobinę likieru, który wzmocni pomarańczowy aromat ciasta. Kocham ten okres przedświąteczny, bo sprzyja on bliskim spotkaniom wśród radosnych rozmów i niekończących się życzeń. Dla mnie to również doskonały pretekst do wręczenia moim bliskim czegoś słodkiego prosto od serca!
Recipe for spicy cake with liqueur
Ingredients:(square baking tray with a size of:
300 g of wheat flour
150 g of brown sugar
4 eggs
2 shots of orange liqueur
2 tablespoons of cocoa
1 bar of chocolate (milk or dark)
4 tablespoons of honey
1 teaspoon of baking soda + 1 teaspoon of baking powder
2 teaspoons of cinnamon
(you can add more) + 2 teaspoons of ground ginger + 1/2 teaspoon of ground nutmeg + 1/2 teaspoon of ground pepper + 1/2 teaspoon of ground cardamom
150 g of melted butter
lemon zest from 1 orange
cream:
100 g of butter
80 g of icing sugar
1-2 tablespoons of lemon juice
1 package of creamy cheese, like Philadelphia, approx. 150 g
fresh cranberries
for decoration
icing sugar for the topping
* * *
Przepis na ciasto korzenne z likierem
Skład:
(forma kwadratowa o wymiarach:
300 g mąki pszennej
150 g brązowego cukru
4 jajka
2 kieliszki likieru pomarańczowego
2 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu (można więcej) + 2 łyżeczki mielonego imbiru + 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu + 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
150 g roztopionego masła
otarta skórka z 1 pomarańczy
krem:
100 g masła
80 g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie serka typu Philadelphia, ok. 150 g
do dekoracji: świeża żurawina
do posypania: cukier puder
Directions:
1. Combine flour, baking powder, baking soda, cocoa, and spices in one bowl.
2. Combine eggs with sugar (but don’t whisk them too much) and add melted butter, honey, orange zest, chocolate melted in water bath, and liqueur. Slowly pour everything into the bowl with dry ingredients and stir it delicately with a whisker. Pour the mixture into a baking tray lined with parchment paper. Bake it in the oven preheated to 180ºC for approx. 50/60 minutes or until the skewer is dry. Decorated the baked cake with cooled cream and fresh cranberries, Sprinkle it with icing sugar before serving.
3. To prepare the cream: whisk the butter with icing sugar until smooth. Then, add lemon juice and creamy cheese. Stir it until smooth. Cool the cream in the fridge for at least 1 hour.
* * *
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy łączymy w jednym naczyniu.
2. Jajka mieszamy z cukrem (ale nie ubijamy mocno) i dodajemy roztopione masło, miód, skórkę z pomarańczy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i likier. Całość powoli wlewamy do suchych składników mieszając delikatnie trzepaczką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 50/60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
3. Aby zrobić krem: masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Krem schładzamy w lodówce, min. 1 godzinę.
Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
28 komentarzy
Zosiu,
jestes niesamowicie zdolna.
Piernik przepysznie wyglada …masz prześlicznie wokol i nastrojowo.
Pozdrawiam i zycze Pięknych i smacznych rodzinnych Swiat.
Elzbieta
?????
dodany przez Elzbieta @ 21 grudnia 2019 o 15:11. #
Piękna sukienka Mogę zapytać skąd?
dodany przez Idena @ 21 grudnia 2019 o 15:50. #
Wygląda jak Caranthir z Marie Zelie :)
dodany przez Agata @ 21 grudnia 2019 o 18:12. #
Raczej jak z Massimo Dutti..
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2019 o 22:40. #
A wg mnie to Mint&berry. Ta czerwona z poprzedniego wpisu Zosi była z tego sklepu.
dodany przez Anonim @ 22 grudnia 2019 o 11:09. #
Massimo Dutti. Obecnie na wyprzedaży.
dodany przez Ewa @ 22 grudnia 2019 o 15:51. #
Ciasto wyglada niesamowicie. Jakie wymiary ma twoja forma do pieczenia?
dodany przez Kornelia @ 21 grudnia 2019 o 18:23. #
Proste,aromatyczne a zarazem niebanalne ciasto?
dodany przez Dorota @ 21 grudnia 2019 o 19:03. #
Dzięki
dodany przez Idena @ 21 grudnia 2019 o 21:18. #
Można prosić o wymiary blaszki?Ciasto wygląda pięknie i chyba spróbuję je zrobić na Święta;)
dodany przez Katarzyna @ 21 grudnia 2019 o 21:35. #
Wesołych Świąt!!
dodany przez Joanna @ 21 grudnia 2019 o 22:29. #
Czy ostrokrzew nie jest przypadkiem trujacy i używanie go jako ozdoby jedzenia to nie najlepszy pomysł?
dodany przez Zołza @ 21 grudnia 2019 o 23:08. #
Owoce są trujące, liście chyba nie. Tu są owoce żurawiny.
dodany przez Ania @ 25 grudnia 2019 o 22:11. #
Zosiu, uwielbiam Twoje wpisy!
dodany przez Aga @ 21 grudnia 2019 o 23:32. #
Smakowicie wyglada ? jakby pod puchową pierzynką …?
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2019 o 23:59. #
Dobrze, ze przynajmniej na blogu mle zrezygnowano z nachalnego marketingu likieru. Drogie autorki, wierze w wasze talenty subtelnego lokowania produktow.
dodany przez Anonim @ 22 grudnia 2019 o 00:35. #
Piękne zdjęcia i ciasto wg przepisu wyszło pyszne. Dziękuję!
dodany przez Marta @ 22 grudnia 2019 o 12:17. #
Super?Wesołych Świąt dla wszystkich dziewczyn z bloga?
dodany przez Ania @ 22 grudnia 2019 o 14:43. #
Mam pytanie , czy jeśli je dzisiaj zrobię wytrzyma świeże do świat ?
dodany przez Gosia @ 22 grudnia 2019 o 17:46. #
Mogę prosić o wymiary blachy? ?
dodany przez Martyna @ 22 grudnia 2019 o 22:36. #
Brakuje właśnie wymiarow blaszki….
dodany przez Kropeczka @ 23 grudnia 2019 o 10:36. #
Gdzie teraz w Trójmieście kupić świeżą żurawinę? :)
dodany przez Julia @ 23 grudnia 2019 o 12:51. #
Tak trudno podać te wymiary…
dodany przez Anonim @ 23 grudnia 2019 o 18:06. #
Jak zwykle czegoś brakuje w przepisie i nie można doprosić się o odpowiedź!!! Przykro….
dodany przez Ula @ 24 grudnia 2019 o 12:43. #
Ale mi Pani zrobiła przyjemność tym wpisem o poranku? Książkę Pani Taty już oczywiście przeczytałam i przekazałam do czytania mojej rodzinie. Życzę Pani i wszystkim Pani bliskim
a szczególnie Tacie wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Pozdrawiam serdecznie.
dodany przez JoLanta @ 27 grudnia 2019 o 08:11. #
Dziękuję! :*
dodany przez Katarzyna @ 27 grudnia 2019 o 09:37. #
Dzień dobry Pani Kasiu,
Jakie to jest wiązanie w chuście?
dodany przez Olga @ 28 grudnia 2019 o 21:12. #
Ciasto wyglądało tak kusząco, że musialam go zrobić. Niestety,nie polecam. Czas z przepisu jest za dlugi,pierwszy raz spalilam nieco wierzch i było za suche. Za drugim razem ustawilam 40 min i bylo lepsze,chociaż raczej w trybie piaskowego piernika ,niż wilgotnego ciasta. Ogólnie, nie polecam.
dodany przez Kornel @ 29 grudnia 2019 o 15:50. #