Probably few of us decided to organise their wedding reception in their own houses, but I wanted to approach today's post with a pinch of salt – who will forbid us to organise a small event to celebrate, for example, an anniversary?Or a wedding after-party? Besides, this recipe will become useful on numerous other occasions – it is simple, and the finishing effect will surely impress your guests.
* * *
Zapewne niewiele z Was zdecydowało się na zorganizowanie wesela we własnym domu, ale do dzisiejszego wpisu chciałam podejść z małym przymrużeniem oka – kto zabrania nam wyprawić małą imprezę na przykład z okazji rocznicy? Albo poprawin? Ten przepis przyda Wam się zresztą na wiele innych okazji – jest prosty, a efekt końcowy na pewno wzbudzi uznanie.
Ingredients:
(baking tray with a diameter of 26 or 29 cm)
Sponge cake:
5 eggs
150 g of wheat flour
150 g of cane sugar (you can also use regular sugar)
1 tablespoon of potato flour
6-8 tablespoons of lemon liqueur e. g. Limoncello (according to your liking)
Cream:
500 g of ricotta cheese
4-5 tablespoons of icing sugar
2 tablespoons of natural yoghurt
lime zest and juice from 1 lime
approx. 250 g of bilberries
for decoration:
fresh flowers (e. g. daisies)
* * *
Skład:
(tortownica o średnicy 26 lub 29 cm)
Przepis na biszkopt:
5 jajek
150 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6-8 łyżek likieru cytrynowego np. Limoncello (ilość wg własnego uznania, do nasączenia biszkoptów)
Przepis na krem:
500 g sera ricotta
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego
otarta skórka i sok z 1 limonki
ok. 250 g borówek amerykańskich
do dekoracji: świeże kwiaty (np. stokrotki)
Directions:
1.To prepare the sponge cake: beat the whites with a mixer until they form stiff peaks. Add one tablespoon of sugar at a time in the last phase of beating (that is when the froth is shiny and stiff).Afterwards, while still mixing, add egg yolks.Set the mixer aside.Add sifted wheat flour and potato flour.Stir everything delicately until evenly combined.Pour the mixture into a baking tray lined with parchment paper.Bake it in the oven preheated to 160ºC for approx. 40 minutes.Take it out of the oven and wait until it cools.
2.To prepare the cream: mix ricotta with a mixer, add yoghurt, sugar, lime juice, and lime zest. Mix everything until smooth.Cool the cream in the fridge for at least 30 minutes.
3.Cut the cooled sponge cake into 3 or 4 layers and sprinkle them with liqueur.Spread the cream between the layers and finish the top of the cake.Decorate it with bilberries. The cake tastes best when it's cooled (at least 1-2 hours in the fridge before serving).Decorate it with fresh flowers.
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować biszkopt: mikserem ubijamy pianę z białek, w ostatniej fazie ubijania (czyli, gdy piana będzie lśniąca i sztywna) dodajemy po łyżce cukier. Następnie stale miksując, dodajemy żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Aby przygotować krem: ricottę mieszamy mikserem, dodajemy jogurt, cukier, sok i otartą skórkę z limonki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę schładzamy w lodówce min. 30 minut.
- Ostudzony biszkopt kroimy na 3 lub 4 płaty i skrapiamy likierem. Przekładamy schłodzonym kremem i wykańczamy górę ciasta. Dekorujemy borówkami. Tort najlepiej smakuje schłodzony (przed podaniem min. 1-2 godziny w lodówce). Dekorujemy świeżymi kwiatami.
35 komentarzy
Cześć,
Ale to pysznie wygląda!
Pozdrawiam,
Kasia
dodany przez Szyciownik @ 7 kwietnia 2018 o 11:58. #
Tort zapowiada się bajecznie pysznie nie tylko na weselu.
Miłej soboty?
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela - themomentsbyela.pl @ 7 kwietnia 2018 o 12:57. #
Pięknie wyglada! Sliczne zdjecia!
Dzięki za inspiracje.
dodany przez Kasia @ 7 kwietnia 2018 o 13:37. #
Wyglada rewelacyjnie i tak też pewnie smakuje:)
http://www.secretaddiction.pl
dodany przez Ewelina @ 7 kwietnia 2018 o 14:21. #
Gdzie można kupić taką mini tareczkę? Poszukuję takiej właśnie do ocierania skórek z cytryn :) Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam ciepło, Marta,
dodany przez Marta @ 7 kwietnia 2018 o 17:13. #
Ja mam taką z Pepco i jest świetna.:)
dodany przez Karola @ 7 kwietnia 2018 o 21:27. #
W byle markecie co za pytanie
dodany przez Ela @ 7 kwietnia 2018 o 22:06. #
To ciasto wygląda przepysznie! Uwielbiam przepisy Zosi szczególnie za inspirujące zdjęcia. :)
dodany przez Paulina Górska | simplistic.pl @ 7 kwietnia 2018 o 18:56. #
Pyszne – pozdrawiam.
dodany przez Agnieszka @ 7 kwietnia 2018 o 20:13. #
Wesela nie planuję, ale tort wygląda tak obłędnie, że na pewno spróbuję, zwłaszcza że przepis wydaje się prosty i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników. Mam nadzieję, że tort smakuje tak dobrze, jak wygląda. Zosiu, Twoje wpisy są najlepsze :)
dodany przez Karola @ 7 kwietnia 2018 o 20:30. #
Zgadzam się z Karolą, że “Twoje przepisy są najlepsze”… i zawsze sprawdzone. Dzięki wielkie, Zosiu za te wszystkie przepisy i mnóstwo inspiracji, nie tylko kulinarnych!!!
Pozdrawiam ciepło – Ola (www.slowodoslowa.com)
dodany przez Ola www.slowodoslowa.com @ 7 kwietnia 2018 o 21:30. #
Na wesele to bym się nie odważyła, ale z innej okazji, a nawet bez okazji, to czemu nie :)
dodany przez Bea @ 7 kwietnia 2018 o 21:32. #
Na pewno skorzystam z przepisu dziękuję :) Co do dekoracji ze świeżych kwiatów, należypamiętać że niektóre gatunki mogą być szkodliwe dla zdrowia więc lepiej nie wkładać bezpośrednio do jedzenia.
dodany przez Ewelina @ 7 kwietnia 2018 o 21:39. #
gdzie mozna kupic taka deske marmurowa? szukam takiej juz od dawna. bede wdzieczna za wskazowke
dodany przez katka @ 7 kwietnia 2018 o 21:40. #
Taki rustykalny klimat ciasta :)
dodany przez Anna @ 7 kwietnia 2018 o 22:08. #
Coś pięknego! :)
dodany przez Agnieszka @ 8 kwietnia 2018 o 08:21. #
Ależ pyszności!
dodany przez lukaszmakeup.pl @ 8 kwietnia 2018 o 09:46. #
Wygląda bardzo smakowicie
dodany przez Agata @ 8 kwietnia 2018 o 10:09. #
Zosiu, czy te kwiatki do dekoracji są jadalne??????
dodany przez Ewa @ 8 kwietnia 2018 o 10:26. #
Ależ to wygląda smakowicie!
Po angielsku jest takie fajne powiedzenie ‘you need to put a lot of effort in making it look effortless’. No więc wygląda effortless, ale na pewno włożyłaś pracę choćby w samą dekorację! ;)
dodany przez Magda @ 8 kwietnia 2018 o 13:06. #
Tort wygląda nieziemsko! A czy można wiedzieć skąd bluzeczka? Jest prześliczna :-) pozdrawiam serdecznie
dodany przez Kasia @ 8 kwietnia 2018 o 16:52. #
Ojeeej ale cudowny, chyba taki przygotuję na powrót ukochanego ! ♡
dodany przez Natalia @ 8 kwietnia 2018 o 17:03. #
Bardzo lubię Twoje wyczucie stylu i smak w komponowaniu garderoby. Podziwiam zawsze kulinaria i Ciebie jako kobietę.
Chetnie poinspirowalabym się od Ciebie, ale widzę, ze wolisz (?) ograniczyć się do smaków kulinarnych.. ? Szkoooda!
dodany przez Kasia @ 8 kwietnia 2018 o 22:07. #
takie ciacha są najlepsze! no i tarty :) wygląda pięknie.
dodany przez Tynka @ 9 kwietnia 2018 o 01:39. #
Zosiu, zdradzisz, proszę, skąd Twoja piękna bluzka / sukienka?
Serdeczności,
Ada
dodany przez Ada @ 9 kwietnia 2018 o 12:18. #
Wygląda świetnie, uwielbiam naked cakes! Dla mnie jedynym minusem jest to, że trzeba je przygotowywać na ostatnią chwilę, żeby zachowały swój wygląd, ale są tego warte :)
dodany przez Karolina @ 9 kwietnia 2018 o 14:49. #
Nie wierzę, że tort ze zdjęcia był pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm. Wygląda na dużo mniejszą…
dodany przez basia @ 9 kwietnia 2018 o 15:54. #
Czy możesz podpowiedzieć Zosiu, czym można zastąpić limoncello, aby otrzymać wersję bezalkoholową?
dodany przez Anulka @ 9 kwietnia 2018 o 16:07. #
Czy możesz podpowiedzieć Zosiu, czym można zastąpić limoncello, aby powstała wersja bezalkoholowa?
dodany przez Anulka @ 9 kwietnia 2018 o 16:08. #
Radze wrzatkiem z sokiem z cytryny i miodem :)
p.s. Sorry, brak Polskich liter :(
dodany przez gogo @ 9 kwietnia 2018 o 22:16. #
Dziękuję i pozdrawiam:-)
dodany przez Anulka @ 10 kwietnia 2018 o 13:46. #
Wyglada przepięknie! na pewno musi być bardzo smaczny
dodany przez Trener biznesu @ 10 kwietnia 2018 o 10:55. #
Pięknie wygląda to ciasto! Aż zgłodniałam :)
dodany przez Joanna @ 11 kwietnia 2018 o 14:43. #
Jaki piękny tort ??? z chęcią wypróbuje przepis.
dodany przez Kasia L. @ 11 kwietnia 2018 o 20:50. #
Ahhh, pięknie to wygląda! :)
dodany przez Ania @ 17 kwietnia 2018 o 11:22. #