Skład:

forma do pieczenia o średnicy 23 cm

kruche ciasto:

175 g mąki pszennej

125 g masła

1 łyżka wody

2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)

łyżeczka soli ziołowej

farsz:

2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)

2 jajka

1 ser feta

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka pokrojonej papryczki chili

sól i pieprz

oliwa z oliwek

A oto jak to zrobić:

1.     Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2.     Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Następnie dodajemy partiami świeże liście szpinaku. W trakcie podsmażania dodajemy trochę oliwy z oliwek i doprawiamy suszonym oregano, pieprzem i solą.

3.     Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.

4.     W średniej misce łączymy pokrojoną fetę, podsmażony szpinak. Dodajemy jajka. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

5.     Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta układamy gotowy farsz. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15-18 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.   

Kremowy sos roquefort

Skład:

ok. 100 g sera pleśniowego roquefort (może być dowolny pleśniowy)

1/2 szklanki mleka1 mały serek topiony (tzw. trójkącik)

A oto jak to zrobić:1. Mleko podgrzewam w małym rondelku, a następnie dodaję sery. Całość mieszam, aż nabierzę gęstej konsystencji.