Jest przepyszna! Wilgotna, mocno czekoladowa z wyczuwalną startą skórką pomarańczową. Mogę z czystym sumieniem polecić na zbliżającą się Wielkanoc. A może ktoś chętny podzieli się swoimi sprawdzonymi pysznościami? Pozdrawiam wiosennie, Zosia
Skład:
1 tabliczka mlecznej czekolady
225 g masła
1/2 szklanki mocnej kawy
3/4 szklanki dobrego kakao
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 jajka
1 1/5szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 12% (kwaśna)
2 szklanki przesianej mąki
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
do dekoracji: zielone gałązki / bazie /
forma: 21 cm
A oto jak to zrobić:
1. W średnim rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy tabliczkę czekolady, masło, kawę i kakao. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier i sodę oczyszczoną (całość dokładnie mieszamy). Dodajemy ostudzoną masę czekoladową, jajka, otartą skórkę pomarańczową i mieszamy do momentu wymieszania się wszystkich składników. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy, aż całość nabierze jednolitego koloru. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C. Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
3. Aby zrobić polewę, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej a następnie stale mieszając dodajemy podgrzaną śmietankę (śmietanki dolewamy tyle w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję).
Komentarz: Upieczoną babkę najlepiej pozostawić w formie do momentu aż ciasto w pełni ostygnie. Ciasto jest dość wilgotne i jeżeli za szybko wyjmiemy z formy, babka może się rozpaść. Czekoladową polewę należy nakładać dopiero po ostygnięciu ciasta.
Komentarze