Gotowanie na świeżym powietrzu zawsze sprawiało mi ogromną radość. Wszystkie produkty nagle nabierają wyrazistszych barw. Aż szkoda je kroić i dalej przetwarzać do swoich ulubionych potraw. Nie znam osoby, która nie lubi grilla i związanych z nim przygotowań. W związku z tym, iż w ostatnich dniach, jest tego zdecydowanie więcej, to postanowiłam zaprezentować swoją propozycję. A może ktoś się skusi? Ostrzegam, sos dla niektórych może być nieco pikantny.
Skład:
Szaszłyki z kurczaka z cytryną i curry
2 piersi kurczaka bez skóry i kości
1 łyżka oliwy
1 duża, czerwona papryka
4 pokrojone pieczarki
1 cytryna pokrojona w małe ćwiartki
2 łyżki curry
1 zielona papryczka jalapeno
1 średnia cebula
szczypta soli
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
A oto jak to zrobić:
1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w 2,5 cm kawałki i umieszczamy w małej misce. Dodajemy łyżkę oliwy, pieprz cytrynowy, szczyptę soli i przyprawę curry. Pozostałe składniki również kroimy na kawałki.
2. Wyjmujemy kawałki kurczaka z marynaty i nadziewamy na szpikulce, na przemian z warzywami i kawałkami cytryny (najlepiej, jak cytryna jest bezpośrednio koło mięsa).Pieczemy nad gorącymi węglami przez 10-15 minut często odwracając.
Skład:
Pikantny dip pomidorowo-jogurtowy
2 dojrzałe pomidory
1 czerwona, słodka papryka
1 mała zielona papryczka (jalapeno)
3 roztarte kawałki czosnku
1 jogurt turecki (dostępny w sklepie Real, może być również jogurt grecki)
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka czerwonej, ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Kroję wszystkie składniki na bardzo drobne kawałki,
i umieszczam w średnim naczyniu.
Dodaję przyprawy i starty czosnek,
… jogurt, śmietanę i dokładnie mieszam z pozostałymi składnikami. Przyprawiam pieprzem i solą.
.. a na deser
..prawdziwe ciasto drożdżowe z owocami od sympatycznej Pani z przydrożnego sklepiku. Cudo! Zostały tylko okruszki..
Komentarze