Skład:
kilka gałązek kwiatów czarnego bzu (6-8 sztuk)
ciasto naleśnikowe:
1 jajko
3 łyżki mąki
50 ml mleka
50 ml wody gazowanej
1 łyżka likieru limoncello (opcjonalnie)
do smażenia: olej roślinny
do podania: cukier puder
otarta skórka z cytryny lub syrop klonowy (opcjonalnie)
A oto jak to zrobić:
1. Jajka dokładnie mieszamy z mąką i mlekiem. Dodajemy wodę i likier limoncello (opcjonalnie). Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy. Kwiaty bzu nie płuczemy, a jedynie strząsamy, tak by się pozbyć ewentualnych zanieczyszczeń. Zamaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy nabiorą złocistego koloru, przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i otartą skórką z cytryny. Polecam polać syropem klonowym.
Komentarze